Ε114.16 Ρώμη, Μανχάταν: Από την οικονομία του ιερού στα δίκτυα κίνησης

Τίτλος: Ρώμη, Μανχάταν
Υπότιτλος: Από την οικονομία του ιερού στα δίκτυα κίνησης
Φοιτητές: Λαμπροπούλου Αγλαΐα, Μπούσιος Γιώργος
Επιβλέπων καθηγητής: Τουρνικιώτης Παναγιώτης
ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 
Ημερομηνία παρουσίασης: Φεβρουάριος 2016

Η παρούσα εργασία αποτελεί μία αφηγηματική πορεία, που επιχειρεί να εξετάσει την διαρκή εναλλαγή ισορροπιών ανάμεσα στο θρησκευτικό και το οικονομικό στοιχείο, την οικονομία του ιερού, όπως αυτή εκφράζεται χωρικά στην πόλη.
Η παρατήρηση επικεντρώνεται σε δύο case studies, όπου σχέσεις εξουσίας και δύναμης πυροδοτούν πρωτοφανείς αστικές μεταβολές. Από τη μία στη Ρώμη, την ιστορική πόλη, ένας Πάπας της Ώριμης Αναγέννησης οραματίζεται και θέτει τα θεμέλια της Baroque πόλης, έχοντας ως αφορμή τους ναούς – σταθμούς ενός θρησκευτικού προσκυνήματος. Από την άλλη, το σχέδιο του Μανχάταν στις αρχές του 19ου αιώνα, χαράσσεται ως ένας απόλυτα ουδέτερος κάναβος που εκφράζει τις επιταγές μιας ανερχόμενης καπιταλιστικής κοινωνίας και αποβάλλει οποιαδήποτε αναφορά θρησκευτικής ή άλλης παράδοσης. Μέσα από τις αναλύσεις του Bacon και του Kostof, τα ταξιδιωτικά απομνημονεύματα του Le Corbusier και τα κείμενα του Sennett, το Project Manhattan εξετάζεται δίπλα στη Ρώμη του Sixtus V. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται, αλλά τα δίκτυα κίνησης αναδεικνύονται κάθε φορά σε εργαλεία σχεδιασμού και φορείς νοημάτων, αποτελούν  τον τόπο ανατροπής του φαινομενικού διπόλου ιερής και κοσμικής πόλης. 
Μετά τις μεγαλειώδεις Vistas της Ρώμης και τις πανομοιότυπες λεωφόρους του Μανχάταν, ο 20ος αιώνας ωθεί πλέον την οικονομία του ιερού στο χώρο ανάμεσα στις πόλεις και τους υπερτοπικούς άξονες που τις συνδέουν. Από το Las Vegas Strip στη ‘City of God’ του Lagos, η υποδομή του αυτοκινητόδρομου αναδεικνύεται σε προορισμό ενός νέου προσκυνήματος.