EV018.17 Έκκληση της Fondation Hellénique


H Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ αναδημοσιεύει την έκκληση της Fondation Hellénique
Η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το Ελληνικό Ίδρυμα της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης στο Παρίσι.
Το Ελληνικό Ίδρυμα στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη, η ιστορική Φοντασιόν, διασχίζει την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του. Μέσα στα επόμενα χρόνια είτε θα είναι σε θέση να προσφέρει στους Έλληνες ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτητές Erasmus, ένα σύγχρονο ανακαινισμένο χώρο ζωής... είτε θα μπει σε μία τροχιά περιθωριοποίησης η οποία θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παύση λειτουργίας του. 
Η Ελλάδα δεν μπορεί, δεν πρέπει, να επιτρέψει να συμβεί αυτό. 
Το Ελληνικό Ίδρυμα, ένα κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και μνήμης στο Παρίσι.
Το Ελληνικό Ίδρυμα κτίστηκε το 1931-32, χάρη στη πρωτοβουλία του Νικόλαου Πολίτη, πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία. Αντίθετα με άλλα κτήρια στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη, των οποίων η κατασκευή χρηματοδοτήθηκε από τα κράτη τους ή από μεγάλους ευεργέτες, η Φοντασιόν κτίστηκε μέσω πανελλήνιου εράνου. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα, οι Έλληνες του Ελλαδικού χώρου και της διασποράς, έδωσαν το υστέρημα τους, ορισμένοι μόλις κάποιες δεκάδες δραχμές, για να βρει η Ελλάδα - μοναδική χώρα των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης - μία θέση σε αυτό το μοναδικό στον κόσμο αρχιτεκτονικό σύνολο την Διεθνή Πανεπιστημιούπολη. Κτισμένη χάρη σε αυτές τις εκατοντάδες προσφορές, μέσα σε μια μικρή κοινωνία των Εθνών στο νότιο μέρος του Παρισιού, η Φοντασιόν είναι όντως το σπίτι του Λαού, ένας χώρος που έκτισε η φτωχή τότε Ελλάδα για να επιτρέψει στα παιδιά της να σπουδάσουν στην πόλη του φωτός και στη χώρα του διαφωτισμού.
Εδώ και 85 χρόνια η Φοντασιόν υποδέχεται τους Έλληνες που έρχονται να σπουδάσουν στο Παρίσι. Την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, το Ελληνικό Ίδρυμα στέγασε προσωπικότητες όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο ιστορικός Νικόλας Σβορώνος, οι αρχιτέκτονες Τάκης Ζανέτος και Αριστομένης Προβελέγγιος, οι σκηνοθέτες Θεόδωρος Αγγελόπουλος και Κώστας Γαβράς. Οι μουσικοί Γιώργος Κουρουπός και Κυριάκος Σφέτσας, οι διανοητές Κώστας Αξελός και Κώστας Παπαιωάνου, οι καλλιτέχνες Κώστας Κουλεντιανός, Μέμος Μακρής, Δημήτρης Μυταράς, Παύλος, Γεράσιμος Σκλάβος, Παναγιώτης Τέτσης, Βυζάντιος… 
Η Φοντασιόν έζησε τον Ελληνικό Μάη του 68 και αντιστάθηκε στην χούντα. Ήταν και είναι η ψυχή της Ελλάδας στο Παρίσι. Ένα μνημειώδες κτήριο που χρειάζεται άμεση ανακαίνιση
Το Ελληνικό Ίδρυμα ανακαινίσθηκε συνολικά μια μόνο φορά το 1976. Χάρη σε επιδοτήσεις των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Λεβέντη ανακαινίσθηκαν όμως πρόσφατα και αναδείχθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο οι εξωτερικές όψεις, το υπέροχο νεοκλασικό σαλόνι και η όμορφη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Είναι όμως πλέον εξαιρετικά επείγον το να ανακαινισθούν τα δωμάτια, προκειμένου να διασφαλισθούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας των ενοίκων, να γίνουν σεβαστές οι απαιτούμενες από το γαλλικό κράτος προδιαγραφές και να αποφευχθεί η ερείπωση του κτηρίου. Αν δεν ικανοποιηθούν αυτές οι συνθήκες, ο κίνδυνος που διατρέχει η Φοντασιόν είναι να κλείσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να διασφαλισθεί η λειτουργία και ο ρόλος του Ιδρύματος τον 21ο αιώνα.
Το 2016, το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου ενέκρινε μια σημαντικότατη χορηγία για την ανακαίνιση των δωματίων της Φοντασιόν υπό τον όρο όμως να συγκεντρωθεί το συνολικό απαραίτητο ποσό πριν από το τέλος της χρονιάς 2017. Η επιδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου καλύπτει το ένα τρίτο του κόστους των εργασιών. Ένα άλλο τρίτο θα καλυφθεί από δάνειο. Είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί το υπολειπόμενο ένα τρίτο. Εάν το ποσό αυτό δεν έχει συγκεντρωθεί μεσα στους επόμενους μήνες, το Ελληνικό Ίδρυμα χάνει μια μοναδική ευκαιρία να διασφαλίσει το κτήριο και τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι. Το Ελληνικό Ίδρυμα θα μπει σε μια τροχιά περιθωριοποίησης σε σχέση με τα ήδη πλήρως ανακαινισμένα κτήρια των άλλων χωρών στην Διεθνή Πανεπιστημιούπολη.
Έκκληση για βοήθεια
Εδώ και πολλούς μήνες, έχουν δρομολογηθεί πολλές ενέργειες που αποβλέπουν στο να συγκεντρωθεί το υπόλοιπο ποσό. Αιτήματα έχουν απευθυνθεί στα μεγαλύτερα Ελληνικά Ιδρύματα οπως επίσης και σε Ελληνικές εταιρίες με την ελπίδα να γίνει μια πανελλήνια κίνηση για τη Φοντασιόν. Δεν έχουμε όμως την ανταπόκριση της δεκαετίας το 1930 και του τότε Πανελλήνιου Εράνου...
Ταυτόχρονα μια εκστρατεία « Ένα δωμάτιο στο όνομά σας » απευθύνεται στους ιδιώτες και προσφέρει την δυνατότητα να δοθεί το όνομα του δωρητή σε ένα από τα 80 ανακαινισμένα δωμάτια του σπιτιού, σε αντάλλαγμα δωρεάς αξίας 2 500€. Η εκστρατεία αυτή έχει ως σκοπό να συγκεντρωθεί, πριν το τέλος του 2017, το αναγκαίο για την ολοκλήρωση του έργου της ανακαίνισης ποσό των 200 000€ .
Για να ζήσει το Ελληνικό Ιδρυμα
Η Διεθνής Πανεπιστημιούπολη είναι μια πραγματοποιημένη ουτοπία ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας 10 000 φοιτητών και ερευνητών σε ένα από τα 47 σπίτια κρατών ή σχολών. Η Ελλάδα είχε την τύχη, πριν από 85 χρόνια, χάρη σε εμπνευσμένους πολιτικούς, σε μεγάλους ευεργέτες και σε δεκάδες μικρούς δωρητές, να συμμετέχει σε αυτή την μοναδική πρωτοβουλία. Παρά τα προβλήματά της, η σύγχρονη Ελλάδα οφείλει να φανεί επάξια της Ελλάδας του 1930. Τίποτε, πραγματικά τίποτε, δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει το να αφήσουμε να σβήσει το Ελληνικό Ίδρυμα, το σπίτι της Ελλάδας στο Παρίσι. 
Μαρία Γράβαρη Μπάρμπα
Διευθύντρια του Ελληνικού Ίδρυματος στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη στο Παρίσι


Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεές πατήστε εδώ.