ΔΕ002|18 VILLA ALÉM | Alentejo, Portugal | By Valerio Olgiati




Αρχιτεκτονικό γραφείο : Valerio Olgiati
Ο Valerio Olgiati αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως αρχιτέκτονας που σκέφτεται και δημιουργεί χώρο, και χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του ως πολιτιστική και όχι πολιτική. Χτίζει και διδάσκει με έναν ανεξάρτητο τρόπο και δίνει μικρή έμφαση στην εφαρμογή μεθόδων. Ο Olgiati πιστεύει ότι μόνο τα δεδομένα από την εμπειρία του χώρου είναι ικανά να εξελίξουν την αρχιτεκτονική του παρόντος. Μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης ETH, ζει και εργάζεται πρώτα στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ‘90 και στη συνέχεια στη Ζυρίχη. Το 2002 γίνεται καθηγητής στην Accademia di architettura του Mendrisio στο Πανεπιστήμιο του Λουγκάνο, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Από το 2008 διατηρεί το γραφείο με τη σύζυγό του Tamara στο Flims της Ελβετίας. Και οι δύο διαμένουν σήμερα κυρίως στην Πορτογαλία.
Ένα ενδιαφέρον έργο του γραφείου αποτελεί η οικία Além στο Alentejo της Πορτογαλίας.





Τίτλος έργου : Villa Além
Τύπος : Κατοικία
Περιοχή : Alentejo, Πορτογαλία
Επικεφαλής αρχιτέκτων : Valerio Olgiati (Senda Stretga 1, 7017 Flims | Tel. + 41 81 552 05 10 | mail@olgiati.net) 
Συνεργάτες αρχιτέκτονες : Patricia Da Silva  (project manager γραφείου Olgiati), Daisuke  Kokufuda, Liviu Vasiu
Εργολάβος έργου : Matriz  Sociedade de Construções  Lda. ( Rua do Monte 151, 4470-794 Vila Nova de Telha, Maia)
Χρόνος έναρξης μελέτης : 2009
Χρόνος έναρξης κατασκευής : Ιαν. 2013
Χρόνος αποπεράτωσης : Απρ. 2014
Φωτογραφίες και σχέδια : Πνευματική ιδιοκτησία Olgiati. ©Archive Olgiati
Υλικά : τοπικό σκυρόδεμα, χάλυβας, μάρμαρο





Το έργο αυτό βρίσκεται στην ενδοχώρα της Πορτογαλίας, περίπου 10 χλμ. από τον Ατλαντικό Ωκεανό, στην περιοχή Alentejo. Η περιοχή διαθέτει ένα λοφώδες, αγροτικό τοπίο και καλύπτεται με  φελλοφόρες δρύς. Το κλίμα είναι ήπιο και ξηρό. 





Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα V.Olgiati , “πρωταρχική σχεδιαστική πρόθεση για το συγκεκριμένο έργο είναι η δημουργία ενός απομονωμένου/περίκλειστου κήπου. Τα περιβάλλοντα τοιχία αγγίζουν τα 5.50 μ. ύψος για να παράσχουν τον απαραίτητο σκιασμό και προστασία από τους ανέμους, ενώ η γενική εντύπωση που δημιουργείται είναι εκείνη του αρχέγονου, ερημικού, ξηρού, πετρώδους τοπίου. Το μονολιθικό κτιριακό κέλυφος είναι κατασκευασμένο στο σύνολό του από τοπικό σκυρόδεμα σε ήπια γαιώδη απόχρωση.”





“Ο χαρακτήρας του συγκροτήματος ορίζεται κυρίως από τα περιβάλλοντα τοιχία, που δημιουργούν την εντύπωση των πετάλων που κλείνουν και ανοίγουν προς τον ουρανό.”





“ Το 1/3 της ορθογωνικής κάτοψης καταλαμβάνει ο κλειστός χώρος της οικίας, η οποία αναπτύσσεται σε μια στάθμη και παραμένει κρυφή πίσω από τους περιβάλλοντες τοίχους.”





“Το καθιστικό βρίσκεται στο τέλος του αυστηρού κεντρικού άξονα με κατεύθυνση Βορρά - Νότου. Ανοίγεται προς την κολυμβητική δεξαμενή και προσφέρει θέαση από το νότιο άνοιγμα του προς το τοιχίο του κήπου, διασχίζοντας οπτικά ένα επίπεδο και άδειο τοπίο.”





“Ένας εσωτερικός διάδρομος σε καμπύλη χάραξη επιτρέπει στους κατοίκους να υποχωρήσουν στα σκιερά και εσωστρεφή ιδιωτικά δωμάτια.”




Ο V.Olgiati στην αρχιτεκτονική του πρακτική προτάσσει την εύρεση μιας ισχυρής κεντρικής συνθετικής ιδέας για το εκάστοτε έργο ως πρωταρχικό ζητούμενο. Για τη Villa Além -προσωπική μάλιστα οικία του ίδιου και της συζύγου του – ο αρχιτέκτων και συγχρόνως χρήστης του χώρου επέλεξε ως βασική συνθετική ιδέα τη δημιουργία ενός περίκλειστου κήπου, του οποίου τα ψηλά περιβάλλοντα τοιχία θα προστατεύσουν και το εσωτερικό της οικίας. Θα περιγράψουν μια “ετεροτοπία”, σε μια σχεδόν αρχέγονη συνύπαρξη του τεχνητού με το φυσικό. Εν κατακλείδι, ίσως μια αρχιτεκτονική “αλληγορία”.


Βίντεο κατά τη διάρκεια της κατασκευής της Villa Além :

επιμ. Νεφέλη Λαγουδάκη, αρχιτέκτων
*Αρχεία και πληροφορίες για τη σύνθεση της παρούσας δημοσίευσης παραχωρήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο OLGIATI.