Δ067.17 Μονάδα προσωρινής κατοίκησης και αυτοδιαχειριζόμενη κατασκήνωση

Τίτλος: Μονάδα προσωρινής κατοίκησης και αυτοδιαχειριζόμενη κατασκήνωση
Φοιτήτρια: Χαρίσκου Χρυσή
Επιβλέποντες : Πολυξένη Μάντζου, Νικόλαος Θωμάς, Μαρία Γρηγοριάδου
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Οκτώβριος 2017 


Η φορητή και μεταβαλλόμενη αρχιτεκτονική αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, τα τελευταία χρόνια άρχισε  να μελετάται από πολλούς σχεδιαστές αλλά  και φοιτητές  στα πλαίσια παροχής μιας άμεσης και οικονομικής λύσης σε ζητήματα προσωρινής κατοίκισης αλλά και έκτακτων περιστατικών.

Η πρόταση που παρουσιάζεται παρακάτω αποτελεί το αποτέλεσμα ενός παρόμοιου πειραματισμού με στόχο όχι μόνο την παροχή προσωρινής στέγασης αλλά και την μέχρι ενός βαθμού αυτάρκειας στους χρήστες. Στοιχεία όπως η οικολογία, η οικονομία και η ελευθερία αποτέλεσαν  τις βασικές αρχές σχεδιασμού και η πορεία της μελέτης ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα.

Ο χώρος στον οποίο ζούμε διαμορφώνεται, μεταλλάσσεται διαρκώς σε συσχέτιση με τις ανάγκες αλλά και την προσωπικότητά μας. Ο χώρος μας επίσης διαμορφώνεται ώστε να είναι συμβατός με το κλίμα την τοποθεσία και την κουλτούρα μας. Σε πρώτο στάδιο η κατασκευή της προσωρινής μονάδας θα ‘πρεπε να είναι κατάλληλη να παρέχει μια προσωρινή αλλά ποιοτική λύση σε έναν ή περισσότερους χρήστες και να μεταφέρεται εύκολα και γρήγορα σε κάθε επιθυμητό μέρος. Να ‘ναι σχεδιασμένη με ενεργειακά κριτήρια, και μέσω της μεταβλητότητας και της ευελιξίας να προσαρμόζεται ώστε να υποστηρίζει την καθημερινή διαβίωση αλλά και να ωθεί τους χρήστες ώστε να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής πιο κοντά στην φύση και στα αγαθά της.

Σε δεύτερο στάδιο η μονάδα θα ‘πρεπε να ναι ευέλικτη και ως προς το εσωτερικό της ώστε να υποστηρίζονται όλες οι λειτουργίες της καθημερινής ζωής όπως σε μια σταθερή κατασκευή σε κατά πολύ λιγότερα, όμως, τετραγωνικά.

Η μονάδα όπως φαίνεται και παρακάτω στην εφαρμογή, διαμορφώνεται από τον χρήστη σε δύο στάδια. Στο πρώτο βήμα επιλέγεται ο τύπος και η ποσότητα των βασικών σκελετών και στο δεύτερο βήμα οι επιθυμητές πληρώσεις.


Ο σκελετός είναι μεταλλικός και πτυσσόμενος για εύκολη αποθήκευση και μεταφορά. Διαθέτει  επίσης επεκτεινόμενα πέλματα με κοχλίες ώστε να τοποθετείται σε φυσικά και ανώμαλα εδάφη και με τις κατάλληλες συνδέσεις μπορεί να ενωθεί με άλλου παρόμοιους ώστε να παράξει μεγαλύτερους και πολυπλοκότερους χώρους.


Για τις πληρώσεις του σκελετού έχουν μελετηθεί διάφοροι τύποι, άλλοι κατάλληλοι να χρησιμοποιηθούν ως ανοίγματα, άλλοι ως στοιχεία της οροφής και του πατώματος αλλά και ως εξοπλισμοί του εσωτερικού χώρου. Παρέχονται επίσης και ειδικές πληρώσεις με προτεινόμενες θέσεις ώστε σε άλλες περιπτώσεις να ευνοούν τον εσωτερικό δροσισμό και σε άλλες την συλλογή των ομβρίων υδάτων.


Στα πλαίσια του ελέγχου της λειτουργικότητας της πρότασης μελετήθηκε η δημιουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης κατασκήνωσης η οποία διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις παραγωγής αλλά και προετοιμασίας φαγητού, υγιεινής και ψυχαγωγίας. Με την σωστή  χρήση των σκελετών και των πληρώσεων δημιουργούνται θερμοκήπια με συστήματα ποτισμού, χώροι για ντουζ στους οποίους το νερό θερμαίνεται με απευθείας από τον ήλιο και συλλέγεται ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, καθώς και στούντιο μουσικής, εκθεσιακοί χώροι και μικρά πωλητήρια.