Α200.21 | Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια | Athens 200 years 200 buildings




Στο βιβλίο-λεύκωμα των 336 σελίδων παρουσιάζονται 200 επιλεγμένα κτίρια της Αθήνας από το 1821 έως το 2021.

Η παρουσίαση του κάθε κτιρίου καταλαμβάνει μία σελίδα και περιλαμβάνει φωτογραφία, βασικές πληροφορίες, καθώς και μία σύντομη περιγραφή. Κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά σε ξεχωριστές εκδόσεις. Για παραγγελία στέλνετε μήνυμα στο gradreview@outlook.com.





Ο στόχος της έκδοσης, αφορμή της οποίας  είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι η ανάδειξη του κτιριακού πλούτου της πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους. Το βασικό κριτήριο με το οποίο έγινε η επιλογή των 200 κτιρίων είναι η δημόσια όψη του κτιρίου να έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία. Επιπρόσθετα, το κτίριο να συνεχίζει να κοσμεί την πόλη έως σήμερα.




Η παρουσίαση των επιλεγμένων κτιρίων έχει οργανωθεί σε πέντε χρονολογικές περιόδους ώστε να διευκολύνεται ο αναγνώστης να τοποθετήσει το κάθε κτίριο στον ιστορικό του χρόνο. Το λεύκωμα ξεκινάει με την περίοδο της συγκρότησης του πρώτου αθηναϊκού κλασικισμού και συνεχίζεται με τις περιόδους του όψιμου κλασικισμού και του Μεσοπολέμου όπου και αρχίζει να επικρατεί το μοντέρνο κίνημα στην αρχιτεκτονική. Ακολουθούν δύο μεταπολεμικές περίοδοι, με την τελευταία να διαρκεί έως σήμερα.




Το βιβλίο-λεύκωμα πλαισιώνεται από μία εισαγωγή του Μανώλη Αναστασάκη (εκδότη και διευθυντή του grad review), καθώς και από οκτώ κείμενα διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών τα οποία καλύπτουν όλη την περίοδο στην οποία αναφέρεται η έκδοση:

του Γιάννη Αίσωπου (Καθηγητή και Προέδρου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών),
του Στέλιου Γιαμαρέλου (Λέκτορα Bartlett School of Architecture, Εκτελεστικού συντάκτη The Journal of Architecture),
της Μαρίας Δανιήλ (Δρ Αρχιτέκτων ΕΜΠ),
της Μαριλένας Κασιμάτη (Ιστορικού Τέχνης),
του François Loyer (Ιστορικού Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, Επίτιμου Διευθυντή Έρευνας CNRS),
του Μάνου Μπίρη (Ομότιμου Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ),
του Κώστα Τσιαμπάου (Επίκουρου Καθηγητή, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ) και
της Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ (Ιστορικού Αρχιτεκτονικής και Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών).




Ο κύριος όγκος της φωτογράφησης των κτιρίων πραγματοποιήθηκε από το φωτογράφο Βασίλη Μακρή. Η έκδοση έγινε δυνατή με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΑΒΑΞ. Κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά σε ξεχωριστές εκδόσεις. Για παραγγελία στέλνετε μήνυμα στο gradreview@outlook.com.

Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια,       ISBN: 978-618-85306-0-7   Τιμή:  45 ευρώ
Athens 200 years 200 buildings,   ISBN: 978-618-85306-1-4   Price: 45 euro