EV009.18 Η διπλή ζωή των διπλωματικών εργασιών

Η διπλή ζωή των διπλωματικών εργασιών
Φοιτητών Σχολών Αρχιτεκτονικής
Ημερίδα – Έκθεση 2018

Το e-περιοδικό gradreview.gr διοργανώνει Ημερίδα–Έκθεση Διπλωματικών Εργασιών Φοιτητών Αρχιτεκτονικών Σχολών την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018. Ο τίτλος της Εκδήλωσης είναι: “Η διπλή ζωή των διπλωματικών εργασιών”. Ο χώρος της εκδήλωσης είναι το βιβλιοπωλείο IANOS στην Αθήνα οδός Σταδίου 24. Ώρες από 17:30 έως 20:00.

Στους ομιλητές της Εκδήλωσης συμμετέχουν αρχιτέκτονες επαγγελματίες αναγνωρισμένοι στο χώρο τους όπως ο Νίκος Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Τραβασάρος καθώς και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι όπως οι Δ. Γιαννίσης (αν. καθ. Παν. Πάτρας), Κ. Πανηγύρης (αν. καθ. Παν. Θεσσαλίας), Ν. Σκουτέλης (αν. καθ. Παν. Κρήτης) και Σ. Τσιράκη (επ. καθ. ΕΜΠ). Συντονιστής είναι ο αρχιτέκτων και εκδότης του grad review Μανώλης Αναστασάκης.

Οι διπλωματικές εργασίες είναι περισσότερο προδιατεθειμένες να θέτουν πρωτότυπα ερωτήματα και να υποδεικνύουν νέες κατευθύνσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό εφόσον πρόκειται για ολοκληρωμένες εργασίες του τέλους των σπουδών χωρίς τις δεσμεύσεις του επαγγέλματος.  Μεταφέρουν επιπλέον τον ενθουσιασμό και τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Οι εργασίες αυτές αξίζει να αναγνωριστούν από την κοινότητα των αρχιτεκτόνων, να λάβουν ευρύτερη δημοσιότητα και να εμπλουτίσουν έτσι ενεργά το διάλογο για την αρχιτεκτονική.

Θέλοντας να αναδείξουμε αυτές τις εστίες αρχιτεκτονικές δημιουργίας και έμπνευσης, το e-περιοδικό gradreview.gr καλεί κάθε χρόνο όλους τους νέους Έλληνες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να στείλουν προς δημοσίευση τη διπλωματική τους εργασία. Στόχος μας είναι η δημοσίευση και διάκριση των αξιολογότερων εργασιών καθώς και η δημιουργία ενός ενεργού αρχείου που πιστεύουμε πως θα αποτελεί αφορμή για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή νέων ιδεών.

Η βράβευση και παρουσίαση των διακριθέντων εργασιών αποτελεί  ταυτόχρονα και μία ευκαιρία για ανάδειξη των νέων αρχιτεκτόνων αλλά και για προβολή των αρχιτεκτονικών σχολών μέσα από τις πιο ολοκληρωμένες εργασίες τους.

Στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών όπου ο Μανώλης Αναστασάκης δημιούργησε και είναι υπεύθυνος του θεσμού (έως το 2015 μέσα από το greekarchitects.gr), έχει αναδειχθεί από τη μία η κυρίαρχη θεματολογία της τελευταίας δεκαετίας, από την άλλη η προτίμηση για μελέτες οι οποίες εστιάζουν περισσότερο στην κοινωνική χρησιμότητά τους χωρίς να υπερτονίζουν έναν χαρακτήρα μορφολογικού εντυπωσιασμού. 

Η επιτυχία του θεσμού οφείλεται στη διάθεση για εξωστρέφεια των νέων αρχιτεκτόνων και στη διερεύνηση δυνατοτήτων για ανάδειξη της δουλειάς τους. Οφείλεται ακόμα στην άρτια οργάνωση του θεσμού και στην επιλογή για στελέχωση της κριτικής επιτροπής κάθε φορά από διαφορετικούς επαγγελματίες αρχιτέκτονες αναγνωρισμένους στο χώρο τους. Έχουν διατελέσει τα τελευταία χρόνια μέλη της κριτικής επιτροπής οι παρακάτω αρχιτέκτονες (κατ’ αλφαβητική σειρά): Κ. Αβραμίδης, Μ. Αθανασιάδου, Μ. Αναστασάκης, Ν. Γεωργιάδης, Δ. Γουναροπούλου, Α. Δαμαλά, Θ. Δοξιάδης, Γ. Ζαχαριάδης, Ν. Κανέλλος, Ε. Κανετάκη, Α. Κουβελά, Θ. Κυριαφίνη, Κ. Λ.άμπρου, Β. Μπασκόζος, Γ. Μπάτζιος, Θ. Μπομπότης, Πρ. Νικηφορίδης, Μ. Οικονόμου, Θ. Πολυζωίδης, Δ. Ποτηρόπουλος, Δ. Τραβασάρος, Α. Ψιλόπουλος.

Τα κριτήρια αξιολόγησης για τη διάκριση των εργασιών είναι:

- Πρωτοτυπία της εργασίας και ποιότητα του σχεδιασμού
- Ανάδειξη πρωτότυπων ερωτημάτων και διερεύνηση νέων συνθετικών κατευθύνσεων
- Εξερεύνηση καινοτόμων συνθετικών επιλογών και συνδυασμού υλικών
- Εμπεριστατωμένη έρευνα και πρόταση
- Κοινωνικά ευαίσθητος σχεδιασμός και ενσωμάτωση βιοκλιματικών παραμέτρων
- Ευκρίνεια και ποιότητα της παρουσίασης

Σε ότι αφορά τις διπλωματικές εργασίες οι οποίες έχουν παρουσιασθεί το 2017, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τη συμμετοχή τους έως 28-2-2018 στο gradreview@outlook.com. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες: http://www.gradreview.gr/p/students.html