ΕΡ001.23 | TentHouse | dotn (Design Over The Norms)


Τίτλος: TentHouse
Αρχιτέκτονες: dotn (Design Over The Norms)  https://dotn.gr/
3d Rendering: SugarVisuals   http://sugarvisuals.com/
Πελάτης: Ιδιωτική Κατοικία
Τοποθεσία: Αγυιά, Πάτρα




Το TentHouse βρίσκεται στην περιοχή της Αγυιάς, ένα ημιαστικό προάστιο της πόλης  της Πάτρας. Πρόκειται για την κύρια κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας.




Βασική επιθυμία των ιδιοκτητών και κύριος άξονας σχεδίασης ήταν η δημιουργία μιας «αστικής εξοχής», μιας κατοικίας που δίνει στους χρήστες την αίσθηση της απομόνωσης και της ηρεμίας της φύσης παρότι βρίσκεται στα όρια της πόλης.




Το κέλυφος της κατοικίας αποτελεί το βασικό συνθετικό στοιχείο της. Στη νοτιοδυτική όψη το μεγάλο υαλοστάσιο του καθιστικού συμπληρώνεται από τα συμπαγή σκίαστρα rammedearth, ενώ τα λίγα βορειοανατολικά ανοίγματα καλύπτονται από σκίαστραμε το ίδιο  υλικό της όψης, κάνοντάς την να δείχνει αδιάσπαστη και απροσπέλαστη, όποτε ο χρήστης το επιθυμεί.




Στα νοτιοανατολικά, το κέλυφος ‘ξεκολλάει’ από το κτίριο δίνοντας χώρο για μια εσωτερική αυλή, ένα αίθριο που δέχεται άπλετο φυσικό φως και επεκτείνει τις λειτουργίες των κύριων χώρων της κατοικίας. Επιτρέπει έτσι στην καθημερινή ζωή της οικογένειας να εκτυλιχθεί και στον εξωτερικό χώρο, διατηρώντας την παράλληλα προστατευμένη από το βλέμμα της αστικής ζωής.




Η βεράντα του ορόφου, όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, είναι και αυτή προστατευμένη από το κέλυφος του κτιρίου και ταυτόχρονα προσφέρει θέα προς το αίθριο, ενισχύοντας την εσωστρέφεια του σχεδιασμού.




Τέλος, η καμπυλότητα των γραμμών στο τελείωμά του κελύφους, προσδίδει μια αίσθηση ελαστικότητας και κίνησης. Η στιβαρή, συμπαγής κατασκευή πέφτει τελικά σαν ένα ύφασμα, σαν μια πρόσκαιρα στημένη σκηνή μέσα στην «αστική εξοχή».



Οι εξωτερικοί χώροι, τοποθετημένοι στο πίσω τμήμα του οικοπέδου, διατηρούν και αυτοί μια ιδιωτικότητα σε σχέση με τον δρόμο. Οι βοηθητικοί χώροι έχουν τοποθετηθεί όλοι στο υπόγειο της κατοικίας.