Δ062.21 | AHRS-COV-24 ERA


Διπλωματική: AHRS-COV-24 ERA
Φοιτήτριες: Ανδρή Ειρήνη, Ανδριώτη Μαρίνα
Επιβλέπων: Πάνος Δραγώνας
Σχολή: Πανεπιστήμιο Πατρών, 2021




Η παρούσα διπλωματική έχει ως αντικείμενο τον οραματικό σχεδιασμό πέντε προτάσεων της Ελληνικής πόλης του 2024 με αφορμή τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην καθημερινότητα μας. Υποθέτουμε ότι στα προσεχή τρία χρόνια από την εμφάνιση του Covid 19, στελέχη του ιού αντέδρασαν με τους ρύπους της ατμόσφαιρας και δημιούργησαν μια νέα μετάλλαξη, την Χ. Η ραγδαία αύξηση τους αποτελεί απόρροια της απληστίας του ανθρώπου να αποκαταστήσει την οικονομική ζημιά που επέφερε ο πολύμηνος εγκλεισμός. Ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο δηλαδή με την μεταφορά σταγονιδίων μέσω του αέρα, ωστόσο διαταράσσει τα φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών της ευτυχίας στο ασθενές άτομο. 




Συγκεκριμένα προκαλεί την πτώση της ντοπαμίνης, της ωκυτοκίνης, της σεροτονίνης και των ενδορφινών, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με πολύ σημαντικές αποστολές για την λειτουργία του οργανισμού, μια εκ των οποίων είναι και η ρύθμιση της διάθεσής και των συναισθημάτων. Αναμφισβήτητα, η ορμονική αυτή πτώση επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου. 




Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που ενεργοποιούν την έκκριση αυτών των ορμονών στο σώμα ωστόσο σε κυρίαρχο μέτρο πρόληψης μετατρέπεται ο διαλογισμός τόσο στις μεγαλύτερες όσο και στις μικρότερες ηλικίες. Η παράλειψη αυτής της δραστηριότητας σε καθημερινή βάση κάνει τον άνθρωπο πιο επιρρεπή στην ασθένεια και σε περίπτωση μόλυνσης χρειάζεται εντατική θεραπεία. 






Για τον συστηματικό έλεγχο των επιπέδων, έχει δημιουργηθεί μια εφαρμογή. Σκοπός της είναι να παρακολουθεί τα επίπεδα σε πραγματικό χρόνο και να προτείνει τις αντίστοιχες ενέργειες για την διατήρηση των φυσιολογικών τους τιμών. 




    Ωστόσο αν δεν τηρούνται οι παραπάνω συστάσεις
παραμονεύει ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της μετάλλαξης Χ, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε μία κοινωνία δυστυχισμένων ανθρώπων. Αν όμως, αυτό είναι το σενάριο, ποιο είναι το σκηνικό που θα «σώσει» την κατάσταση;






Οι 5 σχεδιαστικές κινήσεις συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η αφήγηση, η οποία λαμβάνει χώρα στο μελλοντικό Περιστέρι με πρωταγωνίστρια την Miren-XY. Το Περιστέρι αποτέλεσε μια από τις σοβαρότερα πληγείσες περιοχές κατά την διάρκεια της πανδημίας καθώς είχε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε σαν περιοχή πειραματισμού.




Το 2024 η εργασία από το σπίτι αποτελεί τη νέα συνθήκη και η Miren-ΧΥ εργάζεται καθημερινά μέσα από το πεδίο τηλεργασίας. Αυτή η συνθήκη έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή των ατόμων για πολλές ώρες εντός του ιδιωτικού τους χώρου δημιουργώντας έτσι την ανάγκη απεγκλωβισμού από αυτόν. Για αυτό σχεδιάζεται το πεδίο τηλεργασίας το οποίο αποτελεί ένα νέο χώρο, ο οποίος ξεπερνά τα όρια του ιδιωτικού και εισβάλλει στον δημόσιο, καθώς αναρτάται από το παράθυρο της κατοικίας. 












Δημιουργεί ιδανικές συνθήκες εργασίας δηλαδή συμβάλει στην αποφόρτιση της Miren-ΧΥ από το άγχος και ταυτόχρονα στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων των ορμονών της ευτυχίας. Αρχικά αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνιστώμενης έκθεσης στον ήλιο που διευκολύνεται λόγω της στρατηγικής θέσης του πεδίου τηλεργασίας και η οποία συνεπάγεται με την αύξηση της σεροτονίνης. 

Ακόμα παρέχει τη μουσικοθεραπεία, τη δυνατότητα διαλειμμάτων ύπνου και την άνεση, ενέργειες οι οποίες συνδέονται με την αύξηση των ορμονών. Το πεδίο συνίσταται από το ακουστικό κέλυφος, το κάθισμα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την τηλεργασία . Συγκεκριμένα την θέση του παραθύρου έχει αντικαταστήσει μία roll-up οθόνη την οποία ο χρήστης μπορεί να χειριστεί μέσω του κινητού του τηλεφώνου. 








Το κάθισμα προσαρμόζεται σε τρεις θέσεις, κάθε μια από αυτές υποστηρίζει ένα διαφορετικό σενάριο. Η αρχική είναι αυτή που η Miren-ΧΥ εισέρχεται στο πεδίο με την πλάτη να βρίσκεται περίπου 90 μοίρες σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και αξιοποιείται για την πραγματοποίηση των τηλεδιασκέψεων.




 Έπειτα προσαρμόζει το κάθισμα στην δεύτερη θέση, η οποία είναι η zero-gravity και αποτελεί την κύρια στάση εργασίας. Θεωρείται ιδανική διότι το σώμα αναρτάται σε ουδέτερη θέση μηδενικής βαρύτητας που βοηθάει στην οξυγόνωση της, προκαλεί βαθιά χαλάρωση, αποσυμπιέζει τη σπονδυλική στήλη, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τον πόνο στην μέση και ελαχιστοποιεί το άγχος. 




Έπειτα από ένα εντατικό 5ωρο εργασίας, η εφαρμογή προτείνει στη Miren-XY να κάνει ένα διάλειμμα και αμέσως μετακινεί το κάθισμα στην 3η θέση, αυτή της αποσύνδεσης. Το κάθισμα τοποθετείται οριζόντια, προσαρμόζει δηλαδή την γωνία του κεφαλιού και των ποδιών ώστε να ευθυγραμμίζονται με την καρδιά και αποτελεί την ιδανικότερη στάση για ύπνο. Συμβάλλει στην ξεκούραση της σπονδυλικής στήλης , του αυχένα και των χεριών και αξιοποιείται για τα διαλείμματα ύπνου και την μουσικοθεραπεία.

Εστιάζοντας τώρα στο τεχνικό κομμάτι του πεδίου, o μεταλλικός σκελετός του καθίσματος στηρίζεται μέσω δύο αρθρώσεων στην ποδιά του παραθύρου, δίνοντας του έτσι την ελευθερία να κινείται στις κατάλληλες θέσεις. Ακόμα ο σκελετός συγκρατεί τα φουσκωτά μαξιλάρια στα οποία ένα πνευματικό σύστημα παρέχει συνεχώς αέρα. H Miren-XY έχει την δυνατότητα να ελέγχει την πίεση του αέρα ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή άνεση. 

Το πεδίο τηλεργασίας ολοκληρώνεται με το ακουστικό κέλυφος, που είναι μία ανθεκτική δομή στον ήλιο και τη βροχή. Το πάνω μέρος αυτού αποτελείται από το εσωτερικό και το εξωτερικό κέλυφος τα οποία χωρίζονται από μία ενδιάμεση στρώση ενώ το κάτω μέρος είναι διαφανές ώστε να γίνεται αντιληπτό ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο δημοσίου-ιδιωτικού χώρου. Το εξωτερικό κέλυφος συνίσταται από στρώσεις γραφενίου και λειτουργεί σαν ηλιακός συλλέκτης ο οποίος μετατρέπει την ηλιακή σε ηλεκτρική ενέργεια, την αποθηκεύει σε μπαταρίες και στη συνέχεια την μεταδίδει ασύρματα στο τεχνολογικό εξοπλισμό. Επιπρόσθετα το κέλυφος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη ακουστική απόδοση, καθώς οι ήχοι που αναπαράγονται εσωτερικά συγκλίνουν στο κέντρο της ακτίνας καμπυλότητας του, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το αυτί της. Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των εξωτερικών θορύβων ανακλώνται από το ίδιο το σχήμα, ενώ αυτοί που καταφέρνουν να το διαπεράσουν απορροφώνται από το ηχο-απορροφητικό υλικό που είναι η ενδιάμεση στρώση, ελαχιστοποιώντας έτσι τις παρεμβολές κατά την διάρκεια της τηλεργασίας.







18:15 η Miren-XY συμπλήρωσε 8 ώρες εργασίας και νιώθει την απελπισμένη ανάγκη για διαλογισμό. Έτσι με παρότρυνση της εφαρμογής της κατευθύνεται προς το Σπειρ(itu)αl park. Η πόλη έχει γεμίσει με τέτοιου είδους πάρκα που ήρθαν να καταλάβουν τα ήδη υπάρχοντα και τα οποία αποτελούν τους κατάλληλους χώρους για διαλογισμό. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι ο διαλογισμός πλέον έχει γίνει το ισχυρότερο μέτρο πρόληψης για την προφύλαξη της υγείας απέναντι στην μετάλλαξη Χ. Πέρα από το ότι προκαλεί την έκκριση των ορμονών της ευτυχίας, ενδυναμώνει το ενεργειακό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που περιβάλλει το σώμα και αποτελεί τη νεα ασπίδα προστασίας, αντικαθιστώντας την μάσκα. Η παράλειψη αυτής της δραστηριότητας οδηγεί στην εξασθένηση του πεδίου με αποτέλεσμα το άτομο να είναι εκτεθειμένο στην μετάλλαξη. Συγκεκριμένα η μέθοδος του διαλογισμού που έχει υιοθετηθεί από τους κατοίκους είναι το «Περπάτημα του Λαβυρίνθου», το οποίο συνδυάζει την πνευματική άσκηση με την σωματική κίνηση. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι το προσηλωμένο περπάτημα στο λαβυρινθικό μονοπάτι, που οδηγεί στο κέντρο του και πάλι πίσω ακολουθώντας την ίδια πορεία. Έτσι στα πάρκα του Περιστερίου, σχηματίζονται σπειροειδείς 5’ διαδρομές από σχιστόλιθους συνολικού μήκους 100 μέτρων που υπηρετούν αυτό το σκοπό. Κρίθηκε κατάλληλη η τοποθέτηση αυτής της πρότασης στα ξέφωτα των πάρκων, καθώς η υψηλή βλάστησης απορροφά τους θορύβους και μειώνει τις παρεμβολές της πόλης, ώστε το άτομο να εστιάσει στην διαλογιστική φύση του βαδίσματος. Με το πέρασμα του χρόνου, οι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η αποτελεσματικότερη λύση για να καταπολεμήσουν τον ιό που τους κάνει δυστυχισμένους είναι ο διαλογισμός. Αυτή η πρακτική μονιμοποιείται και έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη της σπείρας από ίχνος στο έδαφος σε πιθανές New Αge αρχιτεκτονικές δομές και σύμβολα που εμφανίζονται στον δημόσιο χώρο.










19:45 η Miren-XY κατευθύνεται με την κόρη της στην Medi-ground Area, η οποία αποτελεί τον αντίστοιχο χώρο διαλογισμού για τις μικρότερες ηλικίες και επιτυγχάνεται μέσω του παιχνιδιού. Η συμβατική παιδική χαρά αναδιαμορφώνεται έτσι ώστε να λειτουργεί ως μέτρο πρόληψης γιατί εξασφαλίζεται η ενεργοποίηση των ορμονών ευτυχίας στον οργανισμό του παιδιού και ενδυναμώνεται το ηλεκτρομαγνητικό του πεδίο. Τα συμβατικά παιχνίδια σχεδιάζονται έτσι ώστε να αναπτύξουν την ενσυνείδηση, ενώ τα παιδιά βρίσκονται στον κατεξοχήν κοινωνικό τους χώρο. Αρκούν 5-10΄ καθημερινής εξάσκησης αυτής της διαδικασίας, η οποία βοηθάει στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της συγκέντρωσης, στην στοχοπροσήλωση, στην βελτίωση του ύπνου και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Εστιάζοντας στον κατάλογο των παιχνιδιών της Medi-ground Area, ξεχωρίζουν τα steps που σχηματίζουν μία σπειροειδή διαδρομή. Έτσι γίνεται η μεταφορά της προαναφερόμενης διαλογιστικής μεθόδου στο παιχνίδι, καθώς το παιδί εστιάζει την προσοχή του σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία χαράζουν την διαδρομή. Με αντίστοιχη λογική έχει σχεδιαστεί η τσουλήθρα, η οποία αποτελείται από μία ανηφορική σπειροειδή διαδρομή μήκους 18,5 μέτρων αντί των συμβατικών σκαλοπατιών από όπου το παιδί φτάνει σε ένα υπερυψωμένο σημείο και κυλάει από τον λόφο προς τα κάτω. Ανεβαίνοντας την τσουλήθρα συντονίζεται ο βηματισμός με την αναπνοή , επιτυγχάνοντας την σύνδεση μυαλού-σώματος. Ένα ακόμη συμβατικό παιχνίδι που παραλλάσσεται είναι το spinning wheel, στο οποίο τοποθετείται μία κάσκα σε κάθε κάθισμα. Αυτή περιβάλλει το παιδί όσο κινείται, εμποδίζοντας την όραση του ώστε να εντείνονται οι υπόλοιπες αισθήσεις και να εστιάζει στην δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εμπόδιο για την μεταφορά σταγονιδίων. Παρόμοια κάσκα τοποθετείται στο κάθισμα της τραμπάλας όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η οποία αφενός εμποδίζει την όραση του παιδιού με σκοπό την εστίαση όλης του της προσοχής στην κίνηση των ποδιών και αφετέρου αντικαθιστά την λαβή. Η κατάργηση της λαβής έχει γίνει για την αποφυγή επαφής των χεριών με τις κοινόχρηστες επιφάνειες. Στη συνέχεια η κούνια επανασχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αγκαλιάζει το σώμα του παιδιού, εφαρμόζοντας σαν γιλέκο το οποίο παρεμποδίζει την κίνηση των χεριών ώστε να επικεντρώνεται μόνο σε αυτή των κάτω άκρων. Τέλος στην Μedi-ground Αrea εισάγεται μια δοκός ισορροπίας, μήκους 7 μέτρων πάνω στην οποία τα παιδιά ισορροπούν και βρίσκουν το κέντρο βάρους τους. Όλα τα παραπάνω παιχνίδια συντίθενται με βάση έναν ορθοκανονικό κάναβο 2*2 μέτρων με σκοπό την διατήρηση των επιθυμητών αποστάσεων μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του μέτρου πρόληψης.




21:30 η Miren-XY βρίσκεται στο σπίτι. Κοιτάζει έξω από το παράθυρο απ’ όπου παρατηρεί τους φωτεινούς σωλήνες άλγης να διατρέχουν την πολυκατοικία της. Αυτοί οι σωλήνες συνθέτουν τους κήπους εντατικής παραγωγής οξυγόνου. Αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αρχιτεκτονικής επένδυσης που «ντύνουν» αρκετές όψεις των κατοικιών του Περιστερίου. Η κάθετη τοποθέτηση τους βοηθάει αφενός στην καλή διάχυση του φωτός, στην φυσική σκίαση των διαμερισμάτων και αφετέρου βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας. Αυτή η πρόταση έχει εφαρμοστεί σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ραγδαίας ατμοσφαιρικής μόλυνσης που εκτόξευσαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Χ. Οι κάθετοι κήποι έχουν βασιστεί στις εξαιρετικές ιδιότητες των μικροοργανισμών άλγης, που είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματικές φωτοσυνθετικές μηχανές σε σύγκριση με τα δέντρα. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν την ικανότητα να απορροφούν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, να παράγουν οξυγόνο και βιομάζα, η οποία έπειτα επεξεργάζεται σε σπιρουλίνα. Το σύστημα ανάπτυξης των μικροοργανισμών συνίσταται από σωληνοειδείς φωτο-βιοαντιδραστήρες που δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα νερού και η έκταση των οποίων μεγιστοποιεί την δέσμευση του ηλιακού φωτός. Στο ανώτερο τμήμα του κλειστού συστήματος νερού περιχύνονται από τον σωλήνα τροφοδοσίας τα θρεπτικά συστατικά. Στο ίδιο σημείο είναι τοποθετημένα τα φίλτρα που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που αναμιγνύεται με το νερό, τα θρεπτικά συστατικά και τους μικροοργανισμούς για να ακολουθήσουν την προκαθορισμένη καθοδική πορεία. Με την παρουσία του ηλιακού φωτός, οι μικροοργανισμοί φωτοσυνθέτουν και αυξάνονται σε αριθμό και όγκο, γεγονός που μετατρέπει το σχεδόν διαφανές υγρό σε μια βαθύτερη απόχρωση του πρασίνου. Στο κατώτερο σημείο του συστήματος απελευθερώνεται το οξυγόνο, γίνεται ο διαχωρισμός της βιομάζας από το υπόλοιπο υγρό, το οποίο ανακυκλώνεται και επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία. Αυτοί οι κάθετοι φωτεινοί κήποι είναι η τελευταία εικόνα της Miren-XY πριν πέσει για ύπνο.











21 Οκτώβρη, 10.25 η Miren-XY λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή οτι τα επίπεδα των ορμονών της είναι πολύ χαμηλά. Παρόλα αυτά παραβλέπει την ανάγκη για διαλογισμό. Το ηλεκτρομαγνητικό της πεδίο εξασθενεί και είναι πλέον εκτεθειμένη απέναντι στον ιό. 
















22 Οκτώβρη 12.40 βγαίνει από το σπίτι, προσβάλλεται και νοσεί βαριά από την μετάλλαξη X με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην μονάδα ταχείας ανάρρωσης. Αυτές λαμβάνουν χώρα στα πάρκα, περιβαλλόμενες από δέντρα ώστε να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα του ασθενούς ατόμου σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για μία ελάχιστη δομή 25 τ.μ που προορίζεται για την αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών της ευτυχίας, μέσω των ειδικών παροχών που προσφέρει. Αναλυτικότερα αυτές είναι η πρόσληψη της συνιστώμενης βιταμίνης D από τον ήλιο, η μουσικοθεραπεία, ο ποιοτικός ύπνος, η επαφή με το πράσινο, η αρωματοθεραπεία, η δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης από γιατρούς και η χορήγηση σπιρουλίνας. Η μονάδα είναι κυκλικής κάτοψης και αποτελείται από ένα κέλυφος και ένα ανάγλυφο πάτωμα. Το ανάγλυφο πάτωμα έχει σχεδιαστεί εμπνευσμένο από την φυσική τοπογραφία δημιουργώντας λόφους και κοιλάδες, καθένα από τα οποία εξυπηρετεί μία διαφορετική ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα η κοιλάδα των ονείρων προορίζεται για το χώρο του ύπνου. Η λίμνη αποτελεί το μπάνιο της μονάδας. Στη συνέχεια σε έναν από τους λόφους του πατώματος βρίσκεται η λάμπα άλγης, η οποία αποτελεί τον πυρήνα του συστήματος καθαρισμού του αέρα και την κύρια πηγή φωτισμού της μονάδας. 






Τέλος υπάρχει ο λόφος της θεραπείας όπου τοποθετείται μία κάσκα η οποία έχει δύο χρήσεις, είτε μετατρέπεται σε οθόνη για την τηλεπαρακολούθηση από τους γιατρούς είτε προσαρμόζεται στο κεφάλι στην περίπτωση της μουσικοθεραπείας. Το κέλυφος είναι μία διπλή μεμβράνη, η οποία μπορεί να μετατρέπεται από διαφανής σε opaque υπό μηχανική πίεση για την ιδιωτικότητα. Η μεμβράνη φουσκώνει με ένα πνευματικό σύστημα το οποίο την τροφοδοτεί συνεχώς με αέρα. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα buffer zone με σκοπό να λειτουργεί σαν έναν μεταβατικό χώρο στην είσοδο και στην έξοδο από την μονάδα και να εμποδίζει τον αέρα να φύγει. Επίσης ενσωματώνεται στην μεμβράνη ένα κλειστό σωληνοειδές σύστημα άλγης, παρέχοντας έτσι με φυσικό τρόπο οξυγόνο στην μονάδα. Αναλυτικότερα, εφαρμόζεται η παραπάνω διαδικασίαα προσαρμοσμένη στην δομή, δηλαδή απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει ο ασθενής, παράγει οξυγόνο και βιομάζα με την βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, εκτελώντας την κυκλική πορεία του κελύφους. Το οξυγόνο διαχέεται μέσα στο κέλυφος από την λάμπα άλγης ενώ η βιομάζα συλλέγεται σε ένα δοχείο κάτω από το πάτωμα. Η τελευταία αποξηραίνεται και προσφέρεται στον ασθενή σε μορφή σπιρουλίνας μέσω ενός δοχείου που είναι μέρος της λάμπας. Τέλος η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ανακύκλωση του νερού που έχει διαχωριστεί από την βιομάζα, για την τροφοδοσία τόσο των σωλήνων άλγης όσο και του υδραυλικού συστήματος.




17:30 η Miren-XY βρίσκεται μέσα στην μονάδα διαβάζοντας το αγαπημένο της βιβλίο.

 Στις 24 Οκτώβρη 11:10 συμπληρώνει την τελευταία της θεραπεία. 

22:00 εγκαταλείπει την μονάδα ταχείας ανάρρωσης εφόσον τα επίπεδα των ορμονών της επανήλθαν στα φυσιολογικά, αφήνοντας πίσω της αυτό το τοπίο.

Μόλις διαβάσατε αποσπάσματα από την καθημερινή ζωή της Miren-XY στο μελλοντικό Περιστέρι. Πρόκειται εν τέλει για ένα τόσο υποθετικό σενάριο; Τώρα περισσότερο από ποτέ μπροστά στις πρωτοφανείς προκλήσεις που βιώνουμε, είναι ζωτικής σημασίας να διερευνήσουμε εναλλακτικά μελλοντικά σενάρια. Μέσα από τον υποθετικό σχεδιασμό γίνεται αυτό και δημιουργείται γόνιμος προβληματισμός αναφορικά με το είδος του μέλλοντος που οι άνθρωποι θέλουν αλλά και αυτό που δεν θέλουν και έτσι λειτουργεί ως εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση του παρόντος. Η διπλωματική μας εργασία αποτελεί ένα κινηματογραφικό ταξίδι με στόχο την κατανόηση του στίγματος που έχει αφήσει η πανδημία ως τώρα στην κοινωνία μας.