Δ008.16 Laboratory and hotel unit

Φοιτητές: Βερβερης Χρήστος, Γενιτσαριώτη Εμμανουέλα
Επιβλέπων καθηγητής: Κουζέλης Αθανάσιος
ΤΕΙ Αθήνας - Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών - Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων
Ημερομηνία παρουσίασης: 10 Νοεμβρίου 2016


ΛΕΣΒΟΣ

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου και είναι γνωστή για τους πυκνούς ελαιώνες και το ούζο της, ενώ έχει αρκετά σημεία βιομηχανικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Μερικά από αυτά είναι το απολιθωμένο δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ούζου, τα ελαιοτριβεία και σαπωνοποιεία. Επίσης, είναι η γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων όπως της Σαπφούς, του Πιττακού, του Αλκαίου, του Βενιαμίν του Λέσβιου και του Θεόφιλου.

ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ

Το Μεγαλοχώρι, το πιο ορεινό χωριό της Λέσβου με τους πρώτους κατοίκους να εμφανίζονται γύρω στο 1400 μ.Χ. Συχνά αποκαλείται καμένο χωριό εξαιτίας των πυρκαγιών που συνέβαιναν ανά τα χρόνια. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι για πολλά χρόνια αποτέλεσε καταφύγιο για τις επιθέσεις που δέχονταν οι κάτοικοι της Λέσβου. Σήμερα, κατοικείται από 280 κατοίκους και είναι γνωστό για το φυσικό του πλούτο. Το σκηνικό αποτελείται από πολλά στρέμματα πευκοδάσους, πηγές που αναβλύζουν με δροσερό νερό, αλλά και πολλά εγκαταλελειμένα κτίρια που μαρτυρούν τη σημαντικότητα του οικισμού τα προηγούμενα χρόνια. 

ΣΚΟΠΟΣ-ΣΤΟΧΟΙ

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και μετά από έρευνα, ορίσαμε ως σκοπό την αναβάθμιση της τοπικής κοινότητας και την ενίσχυση του τουριστικού ενδιαφέροντος για τον οικισμό.
  • Ετσι, τέθηκαν οι εξής στόχοι:
  • Ενίσχυση του αγροτουρισμού,
  • προαγωγή της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου,
  • ανάδειξη του τρόπου ζωής της κοινωνίας μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων,
  • δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους (με στόχο την παραμονή στο τόπο τους),
  • και, τέλος ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους. 


The Laboiko Project
Το όνομα του project προήλθε από τη σύνθεση των λέξεων laboratory και οίκος/οικογένεια. Κι αυτό, διότι πρόκειται για μια οικογένεια εργαστηρίων που περιλαμβάνει και δύο ξενώνες. Το λογότυπο της μονάδας αυτής είναι ένα πτηνό, ο κούκος, που συνυπάρχει με τη λέξη labοίκο. Ο κούκος δόθηκε σαν σύμβολο, με διπλή σημασία. Αρχικά, λόγω του ότι το βουνό στην περιοχή του Μεγαλοχωρίου ονομάζεται Κούκος. Και δεύτερον, με τον τρόπο που ο κούκος παρασιτεί σε φωλιές άλλων πουλιών, έτσι κι εμείς αντιμετωπίζουμε τα ήδη υπάρχοντα κελύφη με τη δημιουργία νέων χώρων σε αυτά.


Μετά από έρευνα και καταγραφή των ερειπωμένων πέτρινων κτιρίων, επιλέξαμε 6 από αυτά για να δημιουργήσουμε μια αγροτουριστική μονάδα που περιλαμβάνει:
  • 4 εργαστήρια τοπικών προϊόντων,
  • 2 ξενώνες, καθώς και
  • 1 σημείο ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Σε αυτή τη μονάδα δραστηριοποιούνται παραγωγοί τοπικών προϊόντων, πωλητές, υπάλληλοι των ξενώνων αλλά και υπεύθυνοι εξωτερικών δραστηριοτήτων. Αυτές μπορεί να είναι πεζοπορεία, ιππασία και περίπατος σε μονοπάτια του βουνού ή σε ποτάμια. Επίσης,  άλλες αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια στη φύση, τα οποία οργανώνονται σε γκρουπ ενηλίκων ή και παιδιών.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Για το σχεδιασμό της μονάδας καθορίστηκαν τα εξής κριτήρια σχεδιασμού:
  • Διατήρηση της ταυτότητας του υπάρχοντος κελύφους των κτιρίων,
  • Ένταξη σύγχρονου σχεδιασμού στα παραδοσιακά κτίρια,
  • Ολιστικός σχεδιασμός της πρότυπης μονάδας,
  • Χρήση μερικών βιοκλιματικών μεθόδων σχεδιασμού (με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων).
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Η αναλυτική αρχιτεκτονική διαμόρφωση των κτιρίων
Εργαστήριο φαγητού «FOOD LAB».

Ασχολείται με την Παρασκευή γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων, τραχανά, τυροκομικών, ζυμαρικών, με την αποξήρανση βοτάνων και φρούτων, και γενικότερα με την παραγωγή τροφίμων που ακολουθούν τις εποχές του χρόνου. Παράλληλα, διαθέτει χώρο πώλησης των παραπάνω προϊόντων.
  • Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
  • Εργαστήριο παρασκευής προϊόντων
  • Χώρο αποξήρανσης
  • Κατάστημα με χώρο υποδοχής
  • Βοηθητικούς χώρους κ χώρους υγιεινής.

Εργαστήριο λαδιού «OIL LAB»

Ασχολείται με την προσομοίωση της διαδικασίας της παραγωγής του λαδιού και της παραγωγής σαπουνιού.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
  • Εργαστήριο παρακολούθησης της διαδικασίας παραγωγής λαδιού
  • Εργαστήριο παραγωγής σαπουνιού και άλλων προϊόντων με βάση το λάδι ελιάς
  • Κατάστημα με χώρο υποδοχής
  • Βοηθητικούς χώρους κ χώρους υγιεινής.

Εργαστήριο του μελιού «HONEY LAB»

Ασχολείται με την παραγωγή μελιού και άλλων προϊόντων με βάση το μέλι.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
  • Εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης μελιού και άλλων προϊόντων με βάση το μέλι
  • Παρακολούθηση διαδικασίας συλλογής μελιού από κερήθρες.

Εργαστήριο κρασιού «WINE LAB»

Ασχολείται με την παραγωγή κρασιού σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο δημιουργίας του. Παράλληλα διαθέτει χώρο δοκιμής του κρασιού με μπαρ.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
  • Χώρο αποθήκευσης βαρελιών κρασιού
  • Χώρο παραγωγής κρασιού
  • Κατάστημα και χώρο υποδοχής.


Σημείο ενημέρωσης «INFO POINT»

Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στην αγροτουριστική μονάδα, να πάρει πληροφορίες που αφορούν τον οικισμό, αλλά και την τοποθεσία που βρίσκονται τα κτίρια. Παράλληλα, λειτουργεί και σαν πλατεία με τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, της ανάπαυσης και της δυνατότητας συγκέντρωσης σε αμφιθεατρικό χώρο για σεμινάρια.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
  • Σημείο ενημέρωσης για τη μονάδα και τις δραστηριότητες που διοργανώνονται
  • Χώρο παιχνιδιού για παιδιά
  • Χώρος καθισμάτων
  • Χώρος προβολής των σημείων ενδιαφέροντος του χωριού
  • Αμφιθεατρικός χώρος για σεμινάρια και παραστάσεις.


Ξενώνας «LABOIKO GUESTROOMS»

Διαθέτει τρία δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, κεντρική ρεσεψιόν με σαλόνι/μπαρ και βοηθητικούς χώρους με κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Το κτίριο του ξενώνα ήταν στο παρελθόν ελαιοτριβείο. 


Ξενώνας «LABOIKO GUESTHOUSE»

Διαθέτει δύο χώρους με οχτώ κουκέτες-κρεβάτια στον καθένα. Συνολικά δεκαέξι κρεβάτια, οχτώ σε κάθε χώρο. Επίσης, περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους υγιεινής (ανδρών/γυναικών) με ντουζ, κοινόχρηστο καθιστικό με χώρο ψυχαγωγίας και αυτόνομη κουζίνα.


ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Δημιουργήσαμε μια σειρά προϊόντων που παράγονται σε κάθε εργαστήριο και σχεδιάσαμε την συσκευασία καθώς και την ετικέτα με τα απαραίτητα στοιχεία για το καθένα από αυτά. Ασχολούμενοι με τον τομέα της προώθησης της αγροτουριστικής μονάδας δημιουργήσαμε μια σειρά από αντικείμενα που φέρουν το λογότυπο του project και ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που επεξηγεί τη μονάδα. 


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project πατήστε εδώ.