ΔΕ003.18 VILA CALANDO | CHIASMUS PARTNERS, Νότια Κορέα



·         ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ: CHIASMUS PARTNERS 
          ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Vila Calando
·         ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ: Κατοικία
·         ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Yanggu-gun, Νότια Κορέα
          ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ: Hyunho Lee
·         ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: James Ke, YoungJong Park, Narae Yang
·         ΕΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ: 2015
·         ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΡΓΟΥ: 450.0 m2
·         ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ: © Archive Namsun Lee, 
·         ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Hanglass
·         ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: Τσιμέντο, Τούβλο, Υαλοπετάσματα
·         ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΠΛΩΝ: Chiasmus Partners

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Η περιοχή Yanggu-gun βρίσκεται στην κακοτράχαλη βορειοανατολική ύπαιθρο της Νότιας Κορέας σε ένα ειρωνικά παρθένο φυσικό τοπίο, συγκριτικά με την εγγύτητά του στην εμπόλεμη ζώνη της Κορέας, γεγονός που αποθαρρύνει την αστική ανάπτυξη. 




CONCEPT

Ανήκει στο είδος των προορισμών που προσελκύουν το ενδιαφέρον του πληθυσμού της Κορέας ως καταφύγιο από τις πιέσεις της αστικής ζωής και του ύστερου καπιταλισμού. 
Για τους φυσιολάτρες, ένα αρχιτεκτονικό έργο δεν σημαίνει μόνο λιγότερους ορόφους αλλά και περισσότερες αρχιτεκτονικές απαντήσεις σχετικά με τον πιο πρωτόγονο και ουσιαστικό τρόπο ζωής, ο οποίος έχει παραγκωνισθεί λόγω της άκρατης βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης του 20ου αιώνα.




Κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει την ελευθερία που παρέχεται από την ιδέα της «Μηχανής διαβίωσης (Living machine)» και της «Μονάδας διαβίωσης (Living unit)», οι έννοιες των οποίων έχουν δημιουργήσει ένα χωροταξικό πλαίσιο αστικής ζωής, όπου η αξία του «προϊόντος (product)» υπολογίζεται σύμφωνα με το εμβαδόν του δαπέδου και τον αριθμό των δωματίων, τη λειτουργικότητα και την απόδοση.
Η Vila Calando δεν σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει τις λειτουργίες ενός οικογενειακού σπιτιού αλλά για να παρέχει μια – σπάνια σε πόλεις – αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης, μέσω της οποίας επανέρχεται η αίσθηση της ελευθερίας και της ανεμελιάς.




Μια τέτοια διασύνδεση επιτρέπει στους χρήστες να αισθάνονται πιο οικεία στο τοπίο, γεφυρώνοντας την έντονη αντίθεση μεταξύ της φυσικής και της ανθρώπινης κλίμακας.




ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 

Η Vila Calando αποφεύγει την αδυναμία και την μικρότητα, αντιμετωπίζοντας με ειλικρίνεια την αδήριτη ανάγκη θεραπείας της φύσης. Διαθέτει εμβαδόν 450m2, 8 δωμάτια και 4 τουαλέτες και δύο χώρους ελεύθερης κίνησης οι οποίοι συνδέονται με την τεχνολογική έννοια της λωρίδας Möbius (μονόπλευρη λωρίδα με ψευδαίσθηση παραμετρικού σχεδιασμού). Αποτελείται από πλάκες σκυροδέματος σε δύο διαφορετικά ύψη που διασταυρώνονται μεταξύ τους σε λοξές γωνίες.





Η τραπεζαρία έχει ανατολικό προσανατολισμό και πλημμυρίσει με το φως του ήλιου κάθε πρωί. 




Η γκαλερί και ο ελεύθερος χώρος δίνουν την αίσθηση βάθους και ύψους, ιδιότητες όχι διακριτές από την εξωτερική όψη. 




Η μπανιέρα διαθέτει θέα στην πίσω αυλή έχοντας το μακρινό βουνό σε πρώτο πλάνο.




Το υπνοδωμάτιο εκτείνεται στο roof garden, το οποίο συνορεύει με το φύλλωμα του γύρω δασικού περιβάλλοντος. 





Η οροφή του κάτω χώρου παρέχει μια πλατφόρμα παρόμοια με κατάστρωμα πλοίου, η οποία σκαρφαλώνει στο πάνω πάτωμα με εσωστρέφεια και κατεύθυνση στον ουρανό.




Όλοι οι τοίχοι της Vila Calando υψώνονται κατακόρυφα, ωστόσο ο προσεγμένος σχεδιασμού δεν παρέχει κανένα δικαίωμα εξωτερικής οπτικής στην ιδιωτικότητα της κατοικίας.




Κάθε τοίχος είναι προσανατολισμένος παρόμοια με τις διαφορετικές οπτικές που χρειάζεται ο χρήστης για να απολαύσει τα διάφορα μέρη του φυσικού τοπίου, παρόμοια με τις ποικίλες γωνίες που υπάρχουν στη φύση. 




ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κτήριο χωρίζει την τοποθεσία στα δύο: η πρόσοψη του σπιτιού έχει θέα στη λίμνη ενώ η πίσω όψη αγκαλιάζει το βουνό, το οποίο διαπερνάει ένα ρυάκι παράλληλα του κτιρίου προς τη λίμνη. 




ΣΤΟΧΟΣ

Το αρχιτεκτονικό γραφείο με αυτό το έργο αποδεικνύει ότι η Αρχιτεκτονική δεν είναι πλέον μια μηχανή και μια μονάδα, αλλά μια επέκταση του ανθρώπου στη φύση. Αυτή η αλήθεια δύναται να επηρεάσει την αναζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στον αστικό ιστό, υπηρετώντας την επιθυμία του ανθρώπου για ελευθερία αλλά και σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον.




Επιμέλεια: Αλίκη – Ιωάννα Παπαπέτρου, Τελειόφοιτη Αρχιτέκτων

*Αρχεία και πληροφορίες για τη σύνθεση της παρούσας δημοσίευσης παραχωρήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο CHIASMUS PARTNERS