Δ006.17 Αναιρώντας το στίγμα

Τίτλος:  Αναιρώντας το στίγμα
Υπότιτλος:  Θεραπευτική κοινότητα κατά του εθισμού στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου(Σαλαμίνας)
Επιβλέπων Καθηγητής: Αντωνίου Δημήτρης
Φοιτητές:  Βιλλώτη Λία, Τορναζάκη Αλίκη-Ιωάννα
Ημερομηνία Παρουσίασης:  Ιούνιος 2017


Ερωτήματα  
Ποιος ο ρόλος της αρχιτεκτονικής σε σχέση με άλλες  κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες;
Μπορεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να γίνει με βάση τις  ανάγκες και  την  ψυχολογία   του  χρήστη που βιώνει τα αρχιτεκτονήματα  και  από  αυτή  την μελέτη να προκύψει το κτίριο;
Πόσο εύκολα αναιρείται το στίγμα από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και από τους τόπους;

Προσδοκίες
Η παρακάτω επέμβαση εντοπίζεται στην νησίδα Αγ.Γεωργίου Σαλαμίνας ,γνωστή και ως ‘νησί των κολασμένων’. Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από  το ιστορικό παλίμψηστον της νησίδας αυτής καθώς έχει στιγματιστεί από τις παλαιότερες χρήσεις, όπου αποτελούσε κέντρο φιλοξενίας για κρούσματα χολέρας και αργότερα παράρτημα του δημόσιου ψυχιατρείου Αττικής.


Θεωρώντας ως λευκό καμβά την τοποθεσία αυτή, έγινε προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας του νησιού μέσω της επανάχρησης και ανάδειξής του.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο σχεδιασμός μίας θεραπευτικής μονάδας κατά του εθισμού  η οποία θα βασίζεται σε ένα ελκυστικό περιβάλλον, που θα απασχολεί δημιουργικά τους χρήστες που θα φιλοξενεί.  Βασικός παράγοντας σύνθεσης είναι η αποφυγή της ιδρυματοποίησης του κτιρίου ώστε οι φιλοξενούμενοι να οικειοποιηθούν τον χώρο. Η κοινωνική επανένταξη των χρηστών είναι και ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης μονάδας.  
Η δημιουργία μίας μικρο-κοινωνίας θα βοηθήσει στην σταδιακή κοινωνικοποίηση των  ατόμων, μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων, των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων που θα  τους δίνονται.  
Η θεραπευτική κοινότητα θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και χρήσεις (μουσείο, αναψυχή, εκπαίδευση, καλλιέργειες, εργαστήρια, θέατρο, πολυχώρους, αθλοπαιδιές) που θα  απασχολούν συνεχώς τους χρήστες και θα τους φέρουν σε επαφή με τον κοινωνικό ιστό μέσω των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται και θα προσκαλούν την κοινωνία μέσα σε αυτήν την θεραπευτική κοινότητα.