ΕΡ006.20 | Σπίτι στον κήπο

 

 

 
Αρχιτεκτονική Μελέτη:  
Ρένα Σακελλαρίδου
RS SPARCH PC

Συνεργάτες:  
Ν.Τσομπίκου, Ν. Απέργης, Σ. Χερουβείμ, Ι. Κλωνή
 
Στατική μελέτη: Γιώργος Καράμπελας
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Παναγιώτης Χατζημπαήλος, Technoico
Μελέτη φωτισμού: Ειρήνη Σκαφίδα, Gravani
Κατασκευή: Αναστάσιος Μουστάκας, ΓΥΨΟΜΕΤΑΛ ΑΕ
Επίβλεψη: Γιώργος Καράμπελας, RS SPARCH PC
Φωτογράφηση: Γιώργης Γερόλυμπος
 
Το σπίτι στον κήπο  
Μονοκατοικία στο Χαλάνδρι
 
Το σπίτι ενσωματώνεται στον κήπο, ορίζει έναν δικό του μυστικό κόσμο εσωστρεφή και ταυτόχρονα ανοιχτό στην φύση. Μέσα σε ένα περιβάλλον αστικό, πυκνό, ίσως αδιάφορο, ποικίλο, ένα σπίτι σε ένα μυστικό κήπο.
 
 

 
Το σπίτι στον κήπο πατάει γερά πάνω στο χώμα. Αφήνει τον κήπο να μπει μέσα από τα μεγάλα υαλοστάσια, να διασχίσει τον χώρο και να ενωθεί με αυτόν στο πίσω μέρος.  
 
Είναι όλο κι όλο ένα μπετονένιο στοιχείο ως βάση διαμπερής, ένας κύβος και ένα γραμμικό στοιχείο, γέφυρα μεταλλική λευκή που αιωρείται, ισορροπεί επάνω τους. Η γέφυρα τσαλακώνεται στα άκρα για να στραφεί στην θέα. Το δημόσιο και το ιδιωτικό.
 
 

 
Στο ισόγειο καθιστικό και κουζίνα, υπόγειο με γυμναστήριο και ξενώνα, δύο υπνοδωμάτια στον όροφο που ανοίγονται στο φυτεμένο δώμα. Οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο ορόφους μέσα από το γυάλινο πάτωμα. Το skylight στην οροφή φέρνει φυσικό φως στο ισόγειο. 
Μαύρο, μεταλλικό το κλιμακοστάσιο. Γεωμετρική σπείρα που συνδέει το άνω με το κάτω, απλώς ξετυλίγεται χωρίς προστασία περιττή.
 
Οπές στο συμπαγές... Τα υαλοστάσια αφήνουν τον κήπο να πλημμυρίσει το εσωτερικό.  
Γραμμική σχισμή στα όρια του δαπέδου, ώστε να εισχωρούν τα χρώματα των λουλουδιών και να αναιρούν το όριο στο καθιστικό. Τετράγωνο παράθυρο για να καδράρει την θέα στην γωνιά της μουσικής, άμεση και οικεία. Φως από ψηλά με το skylight για να ενώνει το ισόγειο με τον όροφο και τον ουρανό. Τοίχος διάφανος από γυαλί για να φέρνει στο εσωτερικό το φυτεμένο δώμα στον όροφο. Σχισμή στον πάγκο της κουζίνας για να κάνει το μέσα και το έξω ένα.
 
 

 
Οι τοίχοι λευκοί για να δεχθούν την συλλογή. Το πάτωμα ξύλινο, ζεστό.  
Το μόνο άλλο χρώμα το μαύρο. Εκτός από τους πίνακες.  
Η τέχνη υπερτερεί. Το σπίτι υποχωρεί. 
Φως, σκιές, ανακλάσεις... 
Γυαλί γύρω από το κλιμακοστάσιο, καθρέφτης στην περιστρεφόμενη πόρτα που χωρίζει το καθιστικό από την κουζίνα για να αναιρεί το όριο με τις ανακλάσεις του.
 
 

 
H πισίνα επισημαίνει την γραμμικότητα του λευκού στοιχείου. Γίνεται μία γαλάζια διαφανής γραμμή που διαπερνά το εσωτερικό, πάντα ορατή, παρούσα.
Γκρι εμφανές μπετόν με ορατά τα σημάδια του ξυλότυπου, λευκός θερμομονωτικός σοβάς για την μεταλλική γέφυρα που ορίζει τον όροφο, μαύρος σοβάς στον κύβο της κουζίνας. Φίλτρα αλουμινίου για την σκίαση, μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια, γαλβανιζέ λαμαρίνα για το όριο της περίφραξης, ξύλινο deck.
 
 

 
Και μετά πράσινο και χώμα και δένδρα και λουλούδια.  
Το σπίτι στον κήπο υποδέχεται, ενσωματώνει την φύση τα χρώματά της, τις σκιές της, τις εναλλαγές της στον χρόνο.  
Η φύση είναι κυρίαρχη. 
Το σπίτι χάνεται μέσα στα δένδρα. 
Ευλογημένα δένδρα.