ΕΡ008|17 Καλοκαιρινή Υπόσκαφη Κατοικία στην Οία-Σαντορίνη - Kapsimalis Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη| Επίβλεψη| Εσωτερικός Σχεδιασμός: KAPSIMALIS ARCHITECTS
Φωτογράφηση: Βαγγέλης Πατεράκης
Χρόνος Μελέτης- Κατασκευής: Δεκέμβριος 2016-Ιούνιος 2017


Η καλοκαιρινή κατοικία βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Οίας, στη Σαντορίνη.
Αποτελείται από έναν υπόσκαφο χώρο, σκαμμένο στο ηφαιστειακό πέτρωμα, και από ένα εξώσκαφο μικρό κτίσμα στο άνω επίπεδο. Μία φιδοειδή εξωτερική κλίμακα συνδέει τον κύριο πεζόδρομο του οικισμού στην κορυφή με τα επίπεδα της κατοικίας καταλήγοντας στην κεντρική αυλή με την πισίνα.

Εσωτερικά του υπόσκαφου χώρου υπάρχουν χώρος καθιστικού με μία μικρή εντοιχισμένη κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους,  χαμάμ και σάουνα. Η αυλή που ανοίγεται εμπρός του υπόσκαφου χώρου έχει σχεδιαστεί σαν μία ‘’πλατφόρμα’’ με θέα το ηφαίστειο και τη θάλασσα. Η πισίνα με την υπερχείλιση, ο ημιυπαίθριος χώρος με τη θολωτή οροφή  στα πλάγια και μικρές γωνίες καθιστικού και δείπνου αποτελούν τα κομμάτια της πλατφόρμας αυτής.

Κύρια ιδέα της πρότασης είναι η ανάδειξη της πλαστικότητας καμπυλών του υπάρχοντος υπόσκαφου σε ένα νέο ‘’γλυπτικό’’ χώρο κατοίκισης καθώς και ο σχεδιασμός της εξωτερικής πλατφόρμας με την πισίνα να κρέμεται στον ηφαιστειογενή βράχο. Τα αντιθετικά συναισθήματα σκιάς και φωτός και η αίσθηση της ‘’εμβύθισης’’ στη γη και της ‘’αιώρησης’’ στο κενό είναι αποτέλεσμα της μετάβασης από τo κλειστό του υπόσκαφου χώρου στο ανοιχτό της αυλής.
Ο σχεδιασμός της καλοκαιρινής κατοικίας εναρμονίζεται με τη δυναμική του ηφαιστειακού τοπίου και εντάσσεται ήπια στην κυβιστική αρχιτεκτονική των οικισμών του νησιού με μία πιο σύγχρονη ματιά.

Το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται στην ανακατασκευή της υπόσκαφης κατοικίας για την στατική ενίσχυση του χώματος είναι το γκανάιτ, μείγμα τσιμέντου, άμμου και νερού που εφαρμόζεται σε οπλισμό επί επιφανειών υπό πίεση μορφώνοντας στρώση μπετόν. Οι υπάρχουσες ηφαιστειακές πέτρες και λευκός σοβάς χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων. Ανοιχτό υπόλευκο μάρμαρο και πατητή τσιμεντοκονία στα δάπεδα συμπληρώνουν την παλέτα των κύριων υλικών.





Προμηθευτές Έργου:
Μάρμαρα: Γαλαίος Marble Factory
Πατητές Τσιμεντοκονίες/Είδη Υγιεινής: Φουστέρης Σπυρίδων
Πισίνες: Santorini Piscines
Φωτισμόnterni - Moda Bagno
Κουφώματα: Kς, Διακοπτικό υλικό: ΚΑΥΚΑΣ
Επιπλωση: Ioufomata-drosos
Ξύλινες κατασκευές: Deco store
Σκίαση: Stor Solutions