Δ026.16 Ευεξία_ η σωματική εμπειρία του χώρου και του υδάτινου στοιχείου μέσα από αφηγηματικές πορείες

Τίτλος: Ευεξία_ η  σωματική εμπειρία του χώρου και του υδάτινου στοιχείου μέσα από αφηγηματικές πορείες
Υπότιτλος: Eγκαταστάσεις λουτρών και χώρων φιλοξενίας στα Καμένα Βούρλα
Φοιτήτριες: Γεωργαντζή Νεφέλη-Σωτηρία, Μαυροειδή Λουκία
Επιβλέπων καθηγητής: Πανηγύρης Κωστής
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 
Ημερομηνία Παρουσίασης: Ιούλιος 2016

Στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, γνωστή για τις θερμές πηγές της και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, προσδοκούμε να στήσουμε την βάση για την παραγωγή καταστάσεων χαλάρωσης και ανανέωσης, λαμβάνοντας υπόψιν σύγχρονες ανάγκες, υπάρχον απόθεμα, διαθέσιμο προϊόν, ταυτότητα τοποθεσίας και την ανάγκη αναθεώρησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. 


Η αρχιτεκτονική για να ολοκληρωθεί πρέπει να συσχετισθεί με ένα σώμα. Το σώμα περπατάει, στέκεται, κάθεται, κολυμπάει, τρέχει, βουτάει. Ο χώρος είναι αφηγηματικός, προκύπτει από την ερμηνεία ενός προγράμματος, το οποίο αποκαλούμε πρόγραμμα ευεξίας, και αυτό καθορίζει τι πρέπει να κάνει το σώμα, να περπατάει, να στέκεται, να βρέχεται, να πίνει, να είναι ζεστό, κρύο, ξαπλωτό ή όρθιο. Το πρόγραμμα προέκυψε με βάση την έρευνα που διατυπώθηκε παραπάνω και σχετίζεται με τις διάφορες ανάγκες που έχει το σώμα όταν γίνεται αθλητική ή θεραπευτική άσκηση. Οι ανάγκες αυτές είναι συγκεκριμένες και έχουν απόλυτη σειρά. Έτσι, η σειρά αυτή θα παράξει τα κάθετα και οριζόντια στοιχεία, τα κενά, τα πλήρη, την προοπτική και τελικά την αίσθηση που πρέπει να έχει ο κάθε χώρος. Είναι μια προσπάθεια μετατροπής του λεκτικού σε αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, άμεσα συνδεδεμένο με το ανθρώπινο σώμα και τις δυνατότητες του.


Το είδος του χώρου που δημιουργείται δεν ανήκει στην κατηγορία του περίοπτου αντικείμενου, είναι περισσότερο μια εμπειρία εσωτερικού, ένας περισσότερο απτικός παρά οπτικός χώρος. Πέρα από το τοπίο της σύνθεσης, το εσωτερικό, το οριζόντιο γύρω τοπίο είναι αντίστοιχα ένα ομοιογενές τοπίο, όπου δεν εξέχουν περίοπτα αντικείμενα αλλά συνεχή όρια, φυσικά και τεχνητά, δημιουργούν χώρους. Οι χώροι κλειστοί και υπαίθριοι αποτελούν ένα συνεχές χαλί. Η συνοχή και η οργάνωση τους δεν προκύπτει από την ογκοπλασία τους αλλά από την σωματική εμπειρία του χώρου και του υδάτινου στοιχείου αρθρωμένων πάνω σε αφηγηματικές πορείες. Η κάτοψη είναι μια συνεχής πλοκή τοίχων μεταξύ χώρων. Κάποιοι απ' αυτούς είναι στεγασμένοι ή κλειστοί, άλλοι είναι υπαίθριοι. Οι πλάκες, όπως αντίστοιχα και οι τοίχοι, “χύνονται” στον χώρο δημιουργώντας μεγαλύτερες ενότητες και τονίζουν την απτική – αφηγηματική υπόσταση της σύνθεσης. Δεν υπάρχει ένα κτίριο, αλλά αρχιτεκτονικά στοιχεία που συνεργάζονται και συνδέονται παράγοντας χώρο.


Το σύστημα αποτελείται από 3 χωρικές καταστάσεις, υπαίθριο, κλειστό και στεγασμένο χώρο, καθώς και 6 αρχιτεκτονικά στοιχεία, τοιχίο, κολώνα, γυαλί (κάθετα), πλάκα και νερό (οριζόντια). Τα στοιχεία αυτά απλώνονται και δημιουργούν τις παραπάνω χωρικές καταστάσεις με βάση το πρόγραμμα ευεξίας. Τα υλικά που επιλέγονται είναι πέτρα και κουρασάνι. 
Κατά την διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ακολουθήθηκε μια μέθοδος σχεδιασμού από μέσα προς τα έξω και αντιστρόφως με την δημιουργία ψηφιακών εικόνων-κολλάζ, οι οποίες γίνονταν σταδιακά μακέτα και κατά συνέπεια κάτοψη. Στην συνέχεια με την αλλαγή στην κάτοψη άλλαζε και η αντίστοιχη εικόνα. Παράχθηκε έτσι ένα εικονολόγιο το οποίο συνεχώς εξελισσόταν μαζί με τα σχέδια, έως ότου φτάσουμε στην τελική μορφή της σύνθεσης.


Το εικονολόγιο αποτελείται από μια σειρά εικόνων που ανταποκρίνονται σε στιγμιότυπα καταστάσεων μέσα στο κτίριο. Η σειρά που ακολουθούν διαγράφει μια πορεία στην κάτοψη, από την κεντρική είσοδο μέχρι τα διαμερίσματα. Οι εικόνες αποτελούν ένα είδος ψηφιακού κολλάζ. Δεν στοχεύουν στην τρισδιάστατη, φωτορεαλιστική απεικόνιση του κτιρίου, αλλά στην αποτύπωση της συναισθηματικής κατάστασης ή διάθεσης του επισκέπτη στο κάθε σημείο. Για αυτό τον λόγο δεν υπάρχει μεγάλη σαφήνεια, η τρίτη διάσταση είναι κάπως “αφελής” ή μερικώς υπαρκτή, ο χώρος είναι περισσότερο επίπεδος. Τα υλικά, το φως, η προοπτική και το σώμα συνθέτουν μια συναισθηματική πορεία.


Κτιριολογικό Πρόγραμμα                                                                                                                                                        
2 θερμαινόμενες πισίνες
1 πισίνα με χλιαρή θερμοκρασία
1 μικρή πισίνα με κρύο νερό
1 πισίνα με θαλασσινό νερό
2 διάδρομοι εκτόξευσης νερού
2 σάουνες 80 οC-120 oC
2 χαμάμ 55 oC
Αίθουσες μασάζ  
Γυμναστήριο
Αίθουσα Yoga, Pilates, χορού κλπ.
Εστιατόριο
2 Μπαρ
Χώροι Φιλοξενίας
       7 τετράκλινα δωμάτια
       3 δίκλινα δωμάτια
       8 τρίκλινα δωμάτια
Βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, πλυντήρια)
Διοικητικοί χώροι
Αποδυτήρια, ντους
Αίθουσα εκδηλώσεων
2 συνεδριακοί χώροι
Υπόγειος χώρος στάθμευσης


Η είσοδος στο συγκρότημα για τους πεζούς επισκέπτες γίνεται από τον βορρά. Το βόρειο κτίριο (κτίριο Α) είναι το κτίριο εισόδου και διαθέτει στο ισόγειο τον χώρο υποδοχής και το εστιατόριο, το οποίο συνεχίζει και στον όροφο. Εκτός από τις κύριες χρήσεις λειτουργούν και ένα ιατρείο με φαρμακείο, διοικητικοί χώροι και αποθήκες. Στον όροφο υπάρχουν χώροι μασάζ και καλλωπισμού. Στο δώμα υπάρχει η πισίνα με το θαλασσινό νερό (με γυάλινο πάτο) και το εστιατόριο. Η είσοδος των οχημάτων γίνεται από τον ανατολικό δρόμο κι από το βορειοανατολικό κτίριο (κτίριο Γ) οδηγούνται μέσω ράμπας στον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Στο κτίριο αυτό, στο ισόγειο, υπάρχουν επίσης αποδυτήρια για τους υπαλλήλους των λουτρών. Το βορειοδυτικό κτίριο (κτίριο Β) είναι το κτίριο απ’ όπου ξεκινάει το πρόγραμμα ευεξίας. Εδώ στεγάζονται αποδυτήρια (WC, ντους), σάουνα, χώροι χαλάρωσης και κάποιοι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες). Ακολουθεί το κτίριο Δ. Ο επισκέπτης διασχίζει έναν ανοιχτό διάδρομο που εκτοξεύει νερό, βουτάει στην λεκάνη βύθισης (κρύο νερό) και τέλος εισέρχεται στο κτίριο Δ. Εδώ υπάρχουν χώροι μασάζ, χαμάμ, πλυντήρια και αποθήκες, WC και ντους και τέλος ένας στεγασμένος διάδρομος εκτόξευσης νερού, ο οποίος οδηγεί αρχικά στην πισίνα καλλωπισμού Αφροδίτης (ροδόλουτρο, ύψους 1,60 μέτρα) και στη συνέχεια στην πισίνα χλωριούχου υδρόθειου (ύψους 1,60 μέτρα). Από εκεί οδηγείται στο κτίριο Ε με την πισίνα σιδηρούχου πηγής. Εδώ επίσης στεγάζονται χώροι μασάζ, σάουνες,  χαμάμ και WC. Στη συνέχεια, οδηγείται στο κτίριο Ζ, το οποίο έχει κοινό δώμα με το συγκρότημα Δβ των χώρων φιλοξενίας. Εδώ λειτουργεί το γυμναστήριο του συγκροτήματος, μία αίθουσα χορού/pilates, μία αίθουσα εκδηλώσεων και δύο συνεδριακοί χώροι. 


Οι χώροι φιλοξενίας χωρίζονται σε δύο συγκροτήματα, το Δα και το Δβ στη νότια πλευρά του οικοπέδου. Υπάρχουν τρεις τυπολογίες διαμερισμάτων ανάλογα με τις κλίνες (δίκλινο, τρίκλινο, τετράκλινο). Όλα τα δωμάτια διαθέτουν καθιστικό και κουζίνα, υπνοδωμάτιο, λουτρό (με μπανιέρα και ντους) με αίθριο. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει ιδιωτική αυλή και πισίνα (ύψους 1 μέτρο).