ΜΑ101.17 70ο Δημοτικό Σχολείο (Καλλισπέρη και Καρυάτιδων)



Το κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Καλησπέρη και Καρυατείδων στην Αθήνα, οικοδομήθηκε το 1931 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πατρόκιο Καραντινό, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο ξεχωριστούς Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα.


Το σχολικό κτίριο που σήμερα φιλοξενεί το 70ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, κτίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Δημόσιας Σχολικής Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του σύγχρονου κινήματος κατά το μεσοπολέμο. Οι κύριοι στόχοι του αρχιτέκτονα ήταν να αντιμετωπίσουν τους χώρους με τρόπο που να ταιριάζουν στην περιοχή, να φέρνουν το φυσικό φως σε όλους τους χώρους και να δίνουν στο σχολείο μια οπτική επικοινωνία με τον Παρθενώνα. Λόγω αυτών των σκέψεων του αρχιτέκτονα, το σχολικό συγκρότημα, όπως και στο επίπεδο του εδάφους, αποτελείται από ένα ενιαίο τόμο που ανυψώνεται και στο πρώτο επίπεδο και φιλοξενεί έξι αίθουσες με νότιο προσανατολισμό και έναν εσωτερικό διάδρομο στη βόρεια πλευρά. Υπάρχει επίσης ένα δωμάτιο χειροτεχνίας στον πρώτο όροφο και μια καφετέρια που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο που βρίσκεται σε επαφή με την ανατολική πλευρά του σχολείου.


Παρόλο που ολόκληρο το σχολείο είναι εγκεκριμένο ως ένα από τα πιο γνωστά της εποχής, είναι επίσης γνωστό για τα μεγάλα οριζόντια παράθυρα που επιτρέπουν το φυσικό φως και θέα στον Παρθενώνα. Για τους λόγους αυτούς, ονομάστηκε επίσης ως «σχολή της Ακρόπολης» από τους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες της μεσοπολεμικής περιόδου. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Αρχείο Νεότερων Μνημείων: http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=138.