Δ007.15 TOKYO BAY PIER

TOKYO BAY PIER
Σχεδιασμός ολυμπιακού χωριού για τους ολυμπιακούς αγώνες του Tokyo το 2020.
Φοιτήτριες: Κορνηλίου Κωνσταντίνα, Τσίρλη Κλεοπάτρα
Επιβλέποντες Καθηγητές: Κατσώτα Δήμητρα, Σμυρλής Νίκος
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: Ιούνιος 2015


Το Tokyo Bay Pier είναι μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που έχει ως στόχο την κατασκευή ενός νέου τρόπου κατοίκησης στα πλαίσια του κόλπου του Τόκιο, ενώ την ίδια στιγμή να ενσωματώσει τον χαρακτήρα και τις απαιτήσεις ενός Ολυμπιακού χωριού. Τοποθετείται  στρατηγικά στην τομή του ιστορικού κέντρου και του κέντρου του Tokyo Bay, ως το κομβικό σημείο των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτή η πρόταση υλοποιείται ως μια γραμμική κατασκευή μεγάλης κλίμακας με στόχο να συνδέσει αυτές τις δύο μεγάλης σημασίας περιοχές, ως μια αστική πλατφόρμα. Η διαδικασία του σχεδιασμού περιλαμβάνει δύο σημαντικές στιγμές, το Tokyo Bay Pier ως το Ολυμπιακό χωριό του 2020 και την μετά- Ολυμπιακή φάση, οι οποίες καθορίζουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις αυτής της εργασίας. Το "κενό" χρησιμοποιείται ως εργαλείο διαμόρφωσης της πλατφόρμας δημιουργώντας σχέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά προγράμματα, δράσεις, λειτουργίες και συνθήκες διαβίωσης. Η επιφάνεια του δώματος αποτελεί τον δημόσιο κοινό τόπο συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης αλλά και της πλατφόρμας.  Η εμπειρία το να βρίσκεσαι σε έναν τέτοιο δυναμικό μέρος περιλαμβάνει πανοραμική θέα του λιμανιού του Τόκιο - με τα τεχνητά νησιά -, της ακτογραμμής , την συμμετοχή σε ένα από τα έντεκα Ολυμπιακά αθλήματα που βρίσκονται εκεί, συμμετοχή σε εξωτερικές δράσεις ή σε υπαίθριες εγκαταστάσεις δημοσίου χαρακτήρα. Για την αποφυγή δραματικών παρεμβάσεων στην επιφάνεια του νερού (όπως γίνεται μέχρι σήμερα με την συνεχή κατασκευή τεχνητών νησιών) με αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού τοπίου, ολόκληρη η κατασκευή στηρίζεται σε υποστυλώματα, απελευθερώνοντας την επιφάνεια του νερού και δημιουργώντας προβλήτες οι οποίες εξυπηρετούν ατομικές και δημόσιες ανάγκες. Οι δημόσιες περιοχές οργανώνονται και αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικές κλίμακες δημιουργώντας χωρική ποικιλία και διαφορετικότητα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την συμβίωση κατοικημένων κενών και δημόσιων επιφανειών έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια σύγχρονη προβλήτα στην καρδιά του κόλπου του Τόκιο, απαντώντας στις συνεχείς αναδυόμενες αλλαγές του αστικού τοπίου ενώ την ίδια στιγμή να αναδυθεί το πνεύμα του Ολυμπισμού.




Χαρακτηριστικό του λιμένα του Τόκιο αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κόλπου είναι η δημιουργία τεχνητής γης (νησιών) στην θαλάσσια περιοχή λόγω του μικρού βάθους του βυθού. Αυτή η πρακτική ξεκίνησε από τον 17ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Το 2020 οι Ολυμπιακοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού το 1964 η Ιαπωνία είχε διοργανώσει τους ολυμπιακούς ως η πρώτη χώρα στην Ασία. Τότε κατασκευάστηκε και μια σειρά μεγάλων συγκοινωνιακών έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι ταχείας διέλευσης, κάποιες γραμμές μετρό και υπεραστικά τρένα μεγάλων ταχυτήτων.



Η περιοχή μελέτης περιορίζεται σε μία ζώνη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που ξεκινάει από τους κήπους Hamarikyu και καταλήγει στο νησί Toyosu.  Το ενδιαφέρον έγκειται στα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ζώνης όπως:  ιστορικοί χώροι πρασίνου, θαλάσσια περάσματα, περιοχές έντονης εμπορικής δραστηριότητας, αδόμητη γη, η μεταφορά της συμβολικής ψαραγοράς Tsukiji εντός της ζώνης, η σιδηροδρομμική γραμμή Yurikamome, η θέα του λιμανιού και ο σταθμός κρουαζιερόπλοιων.



Οι κατοικίες  σχεδιάστηκαν για να φιλοξενήσουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό των Ολυμπιακών αγώνων για τους αυτούς δύο μήνες και μετέπειτα για να  στεγάσουν τους κατοίκους της πόλης. Η κάθε κατοικία έχει διαστάσεις 5m x 10m, και αρθρώνεται σε 1 ή δύο ορόφους ενώ οι τύποι των κατοικιών είναι είτε διαμερίσματα είτε δωμάτια ενός ατόμου με κοινόχρηστους χώρους. Συνολικά οι κατοικίες δομούνται σε 3 επίπεδα, στα οποία προβλέπεται σταδιακή αραίωση καθ' ύψος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ηλιασμός, αερισμός και καλές συνθήκες διαβίωσης.