EV003.23| 2023 Pritzker Architecture Prize




Ο Βρετανός αρχιτέκτονας SirDavidAlanChipperfield κέρδισε το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker 2023.

Η κριτική επιτροπή των βραβείων σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση έχει επιλέξει επιδέξια τα εργαλεία που είναι καθοριστικά για το έργο αντί για εκείνα που θα μπορούσαν να εξυμνήσουν τον αρχιτέκτονα ως καλλιτέχνη»

O 69χρονοςκαρχιτέκτοναςυποστηρίζει ότι «αντιμετωπίζουμε δύο υπαρξιακές κρίσεις: την κοινωνική ανισότητα και την κλιματική κατάρρευση».

Μεταξύ άλλων βραβεύτηκεγια την ανακαίνιση του Μουσείου Neues στο Βερολίνο (2009) -συμπεριλαμβανομένων των διασωθέντων στοιχείων του κτιρίου που είχε υποστεί ζημιές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- για τη «διάκρισή μεταξύ συντήρησης, ανακατασκευής και προσθήκης».

Πριν από λίγο διάστημα, ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ είχε μιλήσει στην εφημερίδα «Καθημερινή» για το έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας για ο οποίο κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη.

«Δεν πρόκειται αρχικά για ένα αρχιτεκτονικό πρότζεκτ», είπε με ισχυρή δόση ειλικρίνειας, για να προσθέσει: «Δεν βλέπουμε αυτό το εγχείρημα ως ένα νέο κτίριο μπροστά από ένα παλιό. Το βλέπουμε ως έναν τρόπο να ενδυναμώσουμε το μουσείο. Αυτό που εννοώ είναι ότι από τη μουσειολογική του πλευρά, είναι κυρίως ένα πρότζεκτ για να δώσει μια μεγαλύτερη ευκαιρία (ανάδειξης) στην εξαιρετική (αρχαιολογική) συλλογή».