Δ904.17: Θεοδώρα Κυριαφίνη (2016)

Η βράβευση διπλωματικών από αρχιτεκτονικά περιοδικά αποτελεί διεθνή θεσμό εδώ και χρόνια, ως ευκαιρία δημοσιοποίησης, εξωστρέφειας και ανάδειξης σπουδαστικού έργου, εκτός του ακαδημαϊκού χώρου. Η ιδιαιτερότητα της διπλωματικής και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη διάρκεια των σπουδών είναι ο πειραματισμός και η ονειρική διάσταση. Ως κριτική επιτροπή κληθήκαμε να είμαστε απλώς υποστηρικτές αυτής της αναζήτησης, χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης στο σημαντικό διδακτικό έργο που επιτελείται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι σπουδές ανοίγουν παράθυρα στην εξερεύνηση και στο όνειρο, ανοίγουν ορίζοντες. Είναι ουσιαστικό αυτό το όνειρο να κρατηθεί ζωντανό και καθ΄όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας, όπως και η οργάνωση σχεδιασμού και επιμονή για την πραγμάτωσή του. Γεγονός που ανοίγει δρόμους για τη δημιουργία ενός καλύτερου, φιλικού στον άνθρωπο, κτιστού περιβάλλοντος.

Ήταν πολύ ευχάριστη η διαπίστωση της εξαιρετικά επιτυχούς ενσωμάτωσης της αρχιτεκτονικής στο τοπίο ή στο αστικό περιβάλλον σε πολλές διπλωματικές. Η ποιότητα της παρουσίασης ήταν επίσης υψηλή και ευκρινής, όπως και η ποιότητα σύνθεσης. Η μοναδική οπτική γωνία που στην πλειοψηφία δεν υπήρχε είναι αυτή του ολιστικού, αειφόρου και βιοκλιματικού σχεδιασμού μέσα από το πρίσμα της κατανόησης κλιματολογικών συνθηκών και δυναμικών του φυσικού περιβάλλοντος. Μία προοπτική που δεν αποτελεί εξειδίκευση ή κατεύθυνση, αλλά ενσωμάτωση φυσικών αρχών στην αρχιτεκτονική εξίσου σημαντικών με αυτών της εργονομίας, της εύρυθμης λειτουργίας και της στατικής επάρκειας του δομημένου έργου. Ευελπιστούμε να υπάρχει στο μέλλον.

Τέλος, μια ευχή σε όλους τους πολλά υποσχόμενους, λαμπερούς νέους αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή, για φωτεινή πορεία γεμάτη εκπλήρωση και δημιουργία αρχιτεκτονικής φιλόξενης, ανθρώπινης, στην υπηρεσία της κοινωνίας και σε αρμονία με την φύση.


Αρχιτέκτων Μηχανικός, Diplom – Ingenieur Technische Universität Darmstadt, Γερμανία. Από το 1986 εδρεύει στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων, εστιάζοντας στον ολιστικό, οικολογικό, βιοκλιματικό σχεδιασμό και στη δημιουργία περιβάλλοντος ευεξίας και υγείας. Εξειδικεύτηκε στον Ιαματικό Τουρισμό. Συνιδρύτρια της εταιρείας ‘Αρχιτεκτονική του Ευ Ζην/ Θεοδώρα Κυριαφίνη– Φωτεινή Λυμπεριάδου & ΣΙΑ Ε.Ε.’ από το 2005. 
1ο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το ‘Καινοτόμο, Βιοκλιματικό Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης’  2012, συνδιοργάνωση ΟΣΚ και UIA. Έπαινος, Honorary Mention, MA Prize Green Dwelling – Design is Human 2012, Atlanta, USA για το ‘Socrates House’. 
Δημοσιεύσεις σε διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά, βιβλία και στον τύπο. Διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και workshops. Παρουσιάσεις σε ΜΜΕ. Εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου. Οργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και εκθέσεων για βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Πειραματικά εργαστήρια εφαρμογών οικολογικής αρχιτεκτονικής. Ενεργό μέλος σε συλλόγους και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 
Παράλληλα διδάσκει από το 1992 Αρχιτεκτονική και Εφαρμοσμένες Τέχνες στο DEI College στη Θεσσαλονίκη, όπου ως Course-Coordinator του Τμήματος Αρχιτεκτονικής & Εφαρμοσμένων Τεχνών οργανώνει το προπαρασκευαστικό έτος σπουδών “Architecture, Art & Design” σε συνεργασία με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Σύμβουλος σε ερευνητικές, διπλωματικές εργασίες και σε portfolio προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Αρχιτεκτονικής Βρετανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων. Workshops αειφόρου σχεδιασμoύ για νέους αρχιτέκτονες και σχολεία. Από το 2015 προσκεκλημένη διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ ‘Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός’.

E-mail: info@euzenarchitecture.com
Url: www.euzenarchitecture.com