EV011.23 | Αποτελέσματα σχετικά με τις ελληνικές συμμετοχές για το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική – Mies van der Rohe Award 2024

 


Το Βραβείο Mies van der Rohe απονέμεται ανά διετία σε υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο Ευρωπαίου Αρχιτέκτονα ή ομάδας Αρχιτεκτόνων, μετά από διαδικασία που οργανώνει το ομώνυμο Ίδρυμα στη Βαρκελώνη με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ως μέλος της ACE (Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων Ευρώπης) ανέλαβε την επιλογή πέντε (5) έργων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου για συμμετοχή στον παραπάνω διαγωνισμό, υποβλήθηκαν συνολικά 15 έργα από συναδέλφους και αρχιτεκτονικά γραφεία.

Το Βραβείο αναδεικνύει τα επιτεύγματα των Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων στην ανάπτυξη νέων ιδεών και τεχνολογικών δυνατοτήτων και παρέχει τόσο στους πολίτες, όσο και στους δημόσιους φορείς την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της αρχιτεκτονικής για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, που θα συνδυάζουν την καλύτερη ποιότητα ζωής με ένα καλύτερης ποιότητας περιβάλλον.

Οι μελέτες που υποβλήθηκαν κατόπιν της πρόσκλησης του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, χαρακτηρίζονται από πληρότητα συνθετική, μορφολογική, αρχιτεκτονική καθώς και ενδιαφέρουσες ογκοπλαστικές προτάσεις.

Επίσης είναι εμφανής η προσπάθεια ένταξης και προσαρμογής στον χώρο και στο τοπίο, ανάλογα με το θέμα και την περίπτωση.

Η προσέγγιση ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών λεπτομερειών και η προσπάθεια ανάδειξής τους, με διαφορετικές μεθόδους, ήταν ένα στοιχείο που αξιολογήθηκε επίσης στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας.

Ευχόμαστε σε όλους όσους κατέθεσαν τις ιδέες και τα έργα τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες, γιατί μόνο έτσι η αρχιτεκτονική μπορεί να ζει, να αναπνέει και να εξελίσσεται, έχοντας πάντα στο κέντρο τον άνθρωπο και την προστασία του τόπου στον οποίο ζούμε.

Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, συνεδρίασε την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, για την εξέταση και αξιολόγηση των υποβληθέντων έργων και κατέληξε στην επιλογή των παρακάτω πέντε (5), τα οποία αναφέρονται με τη σειρά που πρωτοκολλήθηκαν στη γραμματεία του συλλόγου.

Για περισσότερα εδώ