EV063.18: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ - PULIC SPACE PENDING | NIKIFORIDIS&CUOMO ARCHITECTS



Την Πέμπτη 18/10/2018 και ώρα 20:30 στο βιβλιοπωλείο IANOS παρουσιάστηκε το βιβλίο "Δημόσιος χώρος εν αναμονή - Public space pending" του αρχιτεκτονικού γραφείου Nikiforidis&Cuomo Architects.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Nikiforidis&Cuomo Architects
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Τουλούζης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία των Πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο Toulouse Le Mirail και στην Πολεοδομία στη Σορβόννη. Έχει λάβει υποτροφία για την Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικού Σχεδιασμού E.S.D.I. (Υποτροφία ΕΟΜΜΕΧ).

Ο Bernard Cuomo σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Τουλούζης και την Αρχιτεκτονική Σχολή Paris-Conflans.

Το 1986, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία συμμετέχοντας σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Στα σημαντικότερα υλοποιημένα αρχιτεκτονικά τους έργα μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται: το Κτίριο Κατοικιών στο Παρίσι (1992–1994), το Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στην Μενεμένη (1997), η Τεχνόπολη στη Θεσσαλονίκη (2006–2009), το Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (2001–2009) και η Ανάπλαση της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη (2000–2014).

Το αξιόλογο αυτό αρχιτεκτονικό brand φυλλομετρά 32 βραβεία-διακρίσεις, 200 επίσημες δημοσιεύσεις, 47 συμμετοχές σε εκθέσεις και συμμετοχές σε αρχιτεκτονικά συνέδρια.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το βιβλίο τους "Δημόσιος χώρος εν αναμονή - Public space pending" των IANOS συνιστά μια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά & αγγλικά), στην οποία η αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου των Νικηφορίδη και Cuomo βρίσκεται σε αναμονή. Αφετηρία αυτής της πορείας ένα Α΄ Βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους αρχιτέκτονες. 


Δημόσιος χώρος εν αναμονή - Public space pending |  Nikiforidis&Cuomo Architects
Οι αρχιτέκτονες αντιλαμβάνονται το δημόσιο χώρο σαν ένα διαρκές ταξίδι ανοιχτό στις προκλήσεις όπου το ανοίκειο αντιστέκεται στο οικείο, ένα ταξίδι στο δέρμα της πόλης όπου αυτή αναπνέει και οι κάτοικοι της συναντιούνται και επικοινωνούν.

Με αφορμή τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ταξιδεύουν, διαβάζουν τις πόλεις, ερμηνεύουν τις πόλεις και προτείνουν για τις πόλεις. Η κάθε μια έχει τις ιδιαιτερότητες της: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κοζάνη, Νεάπολη Μονεμβασιάς, Αθήνα, Χανιά, Ρόδος, Ταγγέρη και πάλι Θεσσαλονίκη, η κυρίαρχη πόλη των ιδεών τους. Με την πρώτη ευκαιρία οι επίμονοι αρχιτέκτονες σχεδίασαν τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ένα έργο με 14 βραβεία και διακρίσεις.

Παρόλα αυτά, πριν και μετά από το πλέον πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο στην Ελλάδα βρίσκονται πολλά άλλα.. σε αναμονή. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 27 μελέτες που διεξήχθησαν από τους αρχιτέκτονες μέσα σε 27 χρόνια τα οποία αναλύονται με πυκνό λόγο και αντιπροσωπευτικό σχεδιαστικό-φωτογραφικό υλικό, δίνοντας έμφαση στην πεμπτουσία των προτάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο υλοποιημένο έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει μια σειρά πρωτότυπων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά (διαφορετικές στάσεις, θεματικά σημεία ενδιαφέροντος, μακροσκελείς αδιατάρακτοι περίπατοι κ.α.), αναβαθμίζοντας την έννοια του δημόσιου χώρου υπό μακροπρόθεσμο σχέδιο παιδαγωγικού χαρακτήρα.

Ανάπλαση της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη

Ανάπλαση της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ομιλητές της σημαντικής αυτής εκδήλωσης ήταν: ο Αρχιτέκτων, καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Ε.Ι.Α. Ηλίας Κωνσταντόπουλος, ο Δρ. Αρχιτέκτων και καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στην εφημερίδα "Καθημερινή" Δημήτρης Ρηγόπουλος.


Οι ομιλητές της παρουσίασης στο βιβλιοπωλείο IANOS
Δημήτρης Ρηγόπουλος
Στην ομιλία του ο κύριος Δημήτρης Ρηγόπουλος ως φωνή της κοινωνίας τόνισε τη σημαντικότητα του δημόσιου χώρου, ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και αποτελεί πεδίο μελέτης-δράσης των ίδιων των πολιτών.

Χαρακτήρισε το έργο της Ανάπλασης της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη εμβληματικό για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και σημείο τομής για την ιστορία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης επιτρέποντας το διαχωρισμό της Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζει τη Νέα Παραλία ως το Γκούγκενχαϊμ της Θεσσαλονίκης, πόλο έλξη τουρισμού και δημοσιότητας με εκλεπτυσμένο χαρακτήρα.

Ηλίας Κωνσταντόπουλος
Ο κύριος Ηλίας Κωνσταντόπουλος έκανε μια μικρή αναφορά στο γενικό περιεχόμενο του βιβλίου, τις περιηγήσεις σε οικείους και ανοικείους χώρους, την ενοποίηση θραυσμάτων – κατοίκισης δέρματος της πόλης, τη σύνθεση επάλληλων πόλεων σε ένα σύνολο. Κάθε πόλη αποτελεί ένα κολλάζ fusion συνέχειας και ασυνέχειας, μια ζωντανή πόλη που πρέπει να την οικειοποιηθούν αλλά και κατοικήσουν οι πολίτες.

Τέλος, μίλησε για τη διακριτικότητα των παρεμβάσεων που προτείνουν οι Nikiforidis&Cuomo Architects στα έργα τους, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του φυσικού τοπίου στην ανθρώπινη ψυχολογία και την σημαντικότητας της "Αρχιτεκτονικής του τίποτα".

Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Ο κύριος Κωνσταντίνος Μωραΐτης αναφέρθηκε στην αναμονή της δημόσιας ζωής, τα αστικά όνειρα, την αστική κουλτούρα, τη διεπιστημονική προσέγγιση του τοπίου ως μήτρα αποδοχής του πολιτισμού.

Από τον Φάουστ ως τους Φλωρεντινούς κι από την Αναγέννηση ως την Ολλανδία περιγράφει μια σειρά αρχιτεκτονικών καταστάσεων που καταλήγουν στην αξιολόγηση του τοπίου ως το υλικό υπόβαθρο του τόπου με πολιτισμικό χαρακτήρα, ιστορικές εγγραφές και επίπεδα.

*Ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό: Αλίκη - Ιωάννα Παπαπέτρου*
  • Παρακολουθήστε ολόκληρη την παρουσίαση του βιβλίου εδώ.
  • Προμηθευτείτε το βιβλίο "Δημόσιος χώρος εν αναμονή - Public space pending" ηλεκτρονικά εδώ ή στο κατάστημα.
  • Ενημερωθείτε για τις προσεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις στο βιβλιοπωλείο IANOS εδώ.