EV010.22 | Η νέα Αθήνα - Πρωτεύουσα πόλη / πόλη εκ του μηδενός

 

Η συζήτηση για την Αθήνα του Γιάννη Τσιώμη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια πρώτη εκδήλωση τιμής για το σύνθετο έργο του, που οργανώνεται με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του πολύ σημαντικού βιβλίου του "Η Αθήνα ξένη στον εαυτό της".

Ο Τσιώμης (1944-2018) άρχισε τις σπουδές αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ λίγο πριν τη δικτατορία αλλά αναγκάστηκε να φύγει στο Παρίσι και εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών ανατροπών του Μάη '68 με επιβλέποντα τον Γιώργο Κανδύλη. Ακολούθησαν δεκαετίες ακαδημαϊκής, ερευνητικής, πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής δραστηριότητας, με επίκεντρο το Παρίσι και την Αρχιτεκτονική Σχολή La Villette. Η Αθήνα ήταν όμως πάντα στα πρωτεύοντα ενδιαφέροντά του. Οργάνωσε τη μεγάλη έκθεση "Αθήνα ευρωπαϊκή υπόθεση" στο Ζάππειο το 1985, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο ΕΜΠ, συμμετείχε στο σχεδιασμό της Αρχαίας Αγοράς στο πρόγραμμα της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων και λίγο πριν φύγει ολοκλήρωσε ένα έργο ζωής: το βιβλίο για το σχεδιασμό της Νέας Αθήνας στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μας.

Αν έχετε το χρόνο ελάτε στο Μπενάκη την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου. Οι ομιλητές είναι από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους, εκφράζοντας την πολύπλευρη ερευνητική προσέγγιση του Γιάννη Τσιώμη.