Δ016.19 Η Αλίκη στην Πόλη των Δικτύων


Διπλωματική Εργασία: Η Αλίκη στην Πόλη των Δικτύων
Φοιτήτρια: Μαρίνα Αβούρη
Επιβλέπων Καθηγητής: Πάνος Δραγώνας
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών | Απρίλιος 2019



Η Διπλωματική Eργασία έχει ως αντικείμενο τον υποθετικό σχεδιασμό τεσσάρων σημείων στην Πάτρα του 2065 μ.Χ. με αφετηρία την αφήγηση της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll (1865). Τα τέσσερα σημεία, έχουν ως βάση τη μελέτη αποσπασμάτων του παραμυθιού και συνθέτουν μια εναλλακτική αφήγηση στην επερχόμενη Πόλη των Δικτύων. Πρωταγωνίστρια αυτής της αφήγησης είναι η X-ALICE_42. Η X-ALICE κινείται στο κέντρο της μελλοντικής Πάτρας, επισκεπτόμενη τέσσερις αστικές υποδομές που εξυπηρετούν ανάγκες της νέας υπερ-τεχνολογικής εκδοχής της πόλης:




1_Το «Πληροφοριακό Λαγούμι» έχει ως αναφορά το λαγούμι του λαγού στο πρωτότυπο παραμύθι. Οι ανάγκες της μελλοντικής Πάτρας για μετάδοση πληροφοριών εντός και εκτός των ορίων της, έχουν γιγαντωθεί με αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός υπόγειου τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο οποίο προσγειώνεται η X-ALICE.





2_Το «Κενοτάφιο Δεδομένων» αναφέρεται στη «λίμνη των δακρύων» της Αλίκης του Carroll. Τοποθετείται στην άκρη του μόλου της Αγίου Νικολάου. Εκεί αποθηκεύονται και αναπαράγονται τα ψηφιακά ίχνη των εκλιπόντων κατοίκων της πόλης. Το κτίριο λειτουργεί ταυτόχρονα ως data center και ως μνήμα.







3_Το «Πεδίο Αποσύνδεσης» συνδέεται με τις κλειδωμένες πόρτες της πρωτότυπης αφήγησης. Στην μόνιμα διασυνδεδεμένη εκδοχή της Πάτρας του 2065, γεννιέται η ανάγκη του ενεργητικού off-line. Δημιουργείται έτσι μια νέα τυπολογία δημόσιου χώρου, απομονωμένη από τα ηλεκτρονικά δίκτυα, που χρησιμοποιεί υλικά ανθεκτικά στην Η/Μ ακτινοβολία.






4_Το «Παρατηρητήριο Αναμετάδοσης» έχει ως βάση την επιμήκυνση του λαιμού της Αλίκης στο δάσος. Στην μελλοντική εκδοχή της Πάτρας ορισμένες από τις κεραίες στα δώματα των πολυκατοικιών γιγαντώνονται και καταλαμβάνουν πρωτεύοντα ρόλο στην αναμετάδοση του σήματος 5G. Σε μια τέτοια κεραία-παρατηρητήριο, στο πάνω μέρος της σκάλας της Γεροκωστοπούλου, ολοκληρώνεται η υβριδική περιπλάνηση της X-ALICE στην Πόλη των Δικτύων.