Δ061.21 | Κωπηλατώντας... από τον μύθο του Βάλτου στις όχθες του Λουδία


Διπλωματική: Κωπηλατώντας... από τον μύθο του Βάλτου στις όχθες του Λουδία 
Φοιτήτριες: Κωνσταντάκη Στεριανή Χριστίνα, Μπαμπούκα Ολυμπιάδα
Επιβλέπουσα: Πάκα Αλκμήνη
Σχολή: ΑΠΘ, 2021


Το θέμα της διπλωματικής μας εργασίας αφορά την κατασκευή ενός πολυδιάστατου Κωπηλατικού Ομίλου στον ποταμό Λουδία. Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τον Λουδία και συγκεκριμένα με το τμήμα του ποταμού το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών γνωστό και ως “σημείο μηδέν” λόγω του μηδενικού υψομέτρου του από τη στάθμη της θάλασσας.



Η ταύτιση της στάθμης του ποταμού σε αυτό το σημείο με τη στάθμη της θάλασσας που προκαλεί σχεδόν μηδενικoύς κυματισμούς στο ποτάμι και σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες σχεδόν όλο το χρόνο, συνθέτουν ένα τοπίο ιδανικό για δραστηριότητες όπως η κωπηλασία. 




Παράλληλα η περιοχή που επιλέχθηκε, έχει πλούσια ιστορία καθώς στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο τεχνητός ποταμός παλαιότερα βρισκόταν ο βάλτος των Γιαννιτσών. Παράλληλα είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η περιοχή επέμβασης περιβάλλεται από αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Βρίσκεται επί του αμαξωτού κεντρικού δρόμου διευκολύνοντας τη πρόσβαση και είναι ακριβώς εφαπτόμενη στις όχθες του ποταμού. Πρόκειται για δημόσια ανεκμετάλλευτη έκταση, η οποία θέλουμε να αποτελέσει κόμβο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, με κύρια τη πυκνή βλάστηση, την άμεση σχέση με το νερό καθώς και την εύκολη πρόσβαση. 




Μετά την ανάλυση και ανάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης περιοχής μελέτης προχωρήσαμε στον σχεδιασμό τόσο των νέων κτιρίων όσο και του τοπίου. Συγκεκριμένα στο νέο κτιριακό συγκρότημα, ο κωπηλατικός όμιλος με τον κοινόχρηστο πυρήνα του και τη φιλική τεχνολογία κατασκευής, θα απευθύνεται στους αθλητές της κωπηλασίας αλλά και σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό. 





Ο νέος όμιλος θα διαθέτει εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων και κατοικίες φιλοξενίας αθλητών, εστιατόριο -μπαρ, διαμορφωμένο χώρο camping καθώς και παρατηρητήριο. Όσον αφορά το κύριο κτίριο του κωπηλατικού, σε αυτό μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα βρίσκουμε και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που θα μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το κυλικείο.



Από το κτίριο του κωπηλατικού υπάρχει άμεση σύνδεση με την απέναντι όχθη του Λουδία μέσω μιας γέφυρας τύπου Bailey που επιλέχθηκε με βάση την ευκολία κατασκευής της αλλά και την ικανότητά της να μην χρειάζεται υποστυλώματα επιτρέποντας έτσι την απρόσκοπτη μετακίνηση των λέμβων. Η παραπάνω γέφυρα συνδέεται με το παρατηρητήριο το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με το δώμα του εστιατορίου-μπαρ.



Το τελευταίο εκτός τις χρήσεις εστίασης συμπληρώνεται και με μια παιδική χαρά για τους νεότερους επισκέπτες του χώρου.





Τόσο το μπαρ του εστιατορίου όσο και ο πολυλειτουργικός χώρος και το γυμναστήριο του κωπηλατικού, διαθέτουν σύστημα ηλιοπροστασίας από παλέτες τύπου euro-pallet που επιλέχθηκαν ως ready made υλικό που βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή λόγω των βιοτεχνιών και βιομηχανιών που συναντάμε.



Η πρόταση ολοκληρώνεται με τον σχεδιασμό των δομών φιλοξενίας των αθλητών που χαρακτηρίζεται από 3 τυπολογίες φιλοξενίας και ένα κεντρικό χώρο συνάθροισης, 





ενώ ακριβώς απέναντι χωροθετείται η κατασκήνωση που διαμορφώνεται από σχεδιασμένες επιφάνειες ντεκ που μπορούν να φιλοξενήσουν διαφορετικούς τύπους σκηνών και κεντρικό χώρο κοινής κουζίνας, ντους και wc





Τέλος όσον αφορά τον σχεδιασμό του τοπίου επιλέχθηκαν χαράξεις και αστικός εξοπλισμός με ήπιο χαρακτήρα με σκοπό το σεβασμό του φυσικού τοπίου της περιοχής. Ιδιαίτερα για τον αστικό εξοπλισμό επιλέχθηκε και εδώ η χρήση της παλέτας δημιουργώντας διάφορες συνθέσεις από παγκάκια, τραπέζια πικ νικ μέχρι και εξέδρα θέασης. 



Συνοψίζοντας ο εμπλουτισμός των χρήσεων του κωπηλατικού ομίλου καθ’ αυτόν τον τρόπο έχεις θα προσελκύσει επισκέπτες που θα αναζητούν την υπαίθρια αναψυχή, εκτός της κύριας χρήσης της κωπηλασίας. Σκοπός ήταν να αναδειχθεί η περιοχή, να επανεκκινηθεί και να γίνει ένας ζωντανός τόπος.