Δ005.23 | Τόπος Ανάμεσα. Δίκτυο παρεμβάσεων στην περιοχή του 2ου προβλήτα του λιμένα ΘεσσαλονίκηςΔιπλωματική εργασία : Τόπος Ανάμεσα. Δίκτυο παρεμβάσεων στην περιοχή του 2ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης
Φοιτητές : Ανατολή Τσάια, Γεώργιος Χατζηπαπαθεοδωρίδης, Ευαγγελία Χορόζογλου
Επιβλέποντες καθηγητές : Θεώνη Ξάνθη, Γεώργιος Πατρίκιος, Κωνσταντίνος Κεβεντσίδης
Σχολή Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), 2021
Η διπλωματική αφορά την περιοχή του 2
ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενεργοποιώντας μία νεκρή ζώνη με στόχο την άρση της αστικής ασυνέχειας και την δημιουργία μίας νέας πύλης από την θάλασσα.
Η νέα εγκατάσταση επιλύεται σαν συνδετήριος κρίκος ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και στην δυτική περιοχή, την θάλασσα και την στεριά.
Συνδυάζοντας χρήσεις προτεινόμενες από τον οργανισμό λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) αλλά και από την δική μας κρίση, βιώνοντας την πόλη καθημερινά και παρατηρώντας τις ανάγκες της, επιδιώκουμε την δημιουργία ενός σύνθετου, πολυδιάστατου χώρου που εξυπηρετεί ανάγκες του λιμανιού, αποδίδοντας ταυτόχρονα νέες εγκαταστάσειςπολιτισμού, άρρηκτα συνδεδεμένες με
 τον χαρακτήρα της περιοχής στην οποία εντάσσεται.  
Το περίγραμμα του προβλήταεπαναχαράσσεται στρέφοντάς τον προς την πόλη και την θέα προς τον Όλυμπο και δημιουργώντας με φυσικό τρόπο όρια για τις διαφορετικές λειτουργίες των χώρων.
Δύο βασικοί άξονες
  συναντιούνται στην περιοχή μελέτης . Ο ένας από Νότιο-Ανατολικά ως συνέχεια του κέντρου της πόλης και του παραλικού περιπάτου και ο άλλος από τη Βορειοδυτική πλευρά σαν συνέχεια των γραμμών του παλιού σιδηροδρομικού  σταθμού.
Στο σημείο συνάντησής τους το δάπεδο του προβλήταανασηκώνεται–αναδύεται αποδίδοντας έναν στεγασμένο χώρο για την εγκατάσταση των λειτουργικών ενοτήτων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα υπαίθριο κεκλιμένο καθιστικό με θέαπου προσφέρεται για την λειτουργία υπαίθριων εκδηλώσεων, θερινού κινηματογράφου, συναυλιών, κλπ.
Η συνέχεια του δημόσιου χώρου, η αναζήτηση της φυγής και του κάδρου, οι διαμπερείς και ελεύθερες διαδρομές, η δημιουργία κάδρων καιοπτικών φυγών που καταλήγουν σε ανοιχτά διαμπερή περάσματα είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την σύνθεση.
Με τον τρόπο αυτό προκύπτει μία αίσθηση διαρκούς περιπλάνησης στον επισκέπτη , ο οποίος ακόμα και όταν βρίσκεται υπό το κεκλιμένο, σχεδόν αιωρούμενο δώμα-στέγαστρο, έχει την αίσθηση του ανοιχτού χώρου με μεταβαλλόμενες θέες
 στο τοπίο.
Κάτω από το κεκλιμένο επίπεδο στεγάζονται χώροι με χρήσεις που κατά βάση θα εξυπηρετήσουν παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ κινηματογράφου. Κύρια λειτουργική ενότητα αποτελούν οι δύο αίθουσες εκδηλώσεων 500 και 250 ατόμων που πλαισιώνονται από το φουαγιέ και τους βοηθητικούς τους  χώρους. Χώροι workshop
s, βιβλιοθήκες, η ταινιοθήκη, ένα café, το πωλητήριο, το εστιατόριο και ένας χώρος  περιοδικών εκθέσεων και λοιποί χώροι που αφορούν κυρίως τον κινηματογράφο πλαισιώνουν την βασική λειτουργική ενότητα.
Ο επιβατικός σταθμός του λιμανιού για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας διαμορφώνεται
  σε διακριτή ενότητα στο ΒΔ άκρο του προβλήτα.  Στο ΝΑ του προβλήτα βρίσκονται εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης μικρών σκαφών.