Δ030.19 | Βιώνοντας την οινοπαραγωγική διαδικασία στο Πόρτο: Ανασυγκρότηση πρώην βιομηχανικού χώρου και της ευρύτερης οικιστικής περιοχής στη συνοικία Bonfim



Τίτλος-Ελληνικά: Βιώνοντας την οινοπαραγωγική διαδικασία στο Πόρτο: Ανασυγκρότηση πρώην βιομηχανικού χώρου και της ευρύτερης οικιστικής περιοχής στη συνοικία Bonfim.
Τίτλος-ΑγγλικάExperience the production of wine in Porto: Recovery of an ex industrial space and its surrounding residential area in Bonfim district.
Φοιτήτρια:Σκουλά Άννα
Υπεύθυνος καθηγητής: Νικόλαος Σκουτέλης
Σχολή:Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης
Χρονολογία: 2019





Ανάλυση

Η παρούσα διπλωματική εργασία,μας μεταφέρει στον πορτογαλικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Bonfim,που βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Πόρτο. Η περιοχή μελέτης αφορά σε δυο κτίρια ενός πρώην βυρσοδεψείου της συνοικίας, που σήμερα δεν έχουν κάποια χρήση, καθώς και στην περιοχή  γύρω  από αυτά, στην οποία συνυπάρχουν σήμερα δυο είδη κατοίκησης, με ένα κενό χώρο ανάμεσά τους. Το ένα αφορά στο είδος κατοικιών που αναπτύχθηκαν γύρω από τη δραστηριότητα του βυρσοδεψείου,που μετά την αδρανοποίηση της λειτουργίας του, δημιούργησαν σταδιακά μια εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής -ilhas ή αλλιώς νησίδες όπως ονομάστηκαν στα πορτογαλικά, καθώς πρόκειται για συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, που εμφυτεύονταν πίσω από τις υπάρχουσες αστικές κατοικίες, προκειμένου να καλύψουν τις πληθυσμιακές ανάγκες και σήμερα αποτελούν στοιχείο της γραφικής ταυτότητας του αστικού ιστού του ιστορικού κέντρου- και το άλλο αφορά σε μια ζώνη πολυκατοικιών, που κατασκευάστηκαν πολύ αργότερα και έχουν πιο σύγχρονο χαρακτήρα.






Πρόταση

Η πρόταση της μελέτης έχει ως άξονες: την επανάχρηση και αποκατάσταση των δυο κτιρίων του βυρσοδεψείου και τον επανασχεδιασμό των κατοικιών γύρω από αυτά, τη δημιουργία νέων κτιριακών όγκων και δημοσίων χώρων, που σκοπό έχουν την αξιοποίηση του κενού χώρου και την αποκατάσταση της παρακμιακής εικόνας της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη, την πορτογαλική παράδοση γύρω από την παραγωγή του κρασιού Porto, αποφασίζεται να δημιουργηθεί ένας χώρος με επίκεντρο τον οίνο, ο οποίος όντας επισκέψιμος, θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βιώσει όλα τα στάδια παραγωγής του κρασιού και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει την περιοχή. Έτσι, το κύριο κτίριο του βυρσοδεψείου μετατρέπεται σε ένα επισκέψιμο οινοποιείο και μουσείο οίνου ταυτόχρονα, αποκτώντας ξανά το βιομηχανικό του χαρακτήρα, ενώ το άλλο κτίριο μετατρέπεται σε έναν χώρο συμπληρωματικό, στον οποίο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και ταυτόχρονα στεγάζει το εστιατόριο του συγκροτήματος. Επιπλέον, δημιουργούνται τα εξής νέα κτίρια: αποθήκη οινοποιείου, οινολογική σχολή, φοιτητική εστία και παρατηρητήριο, που σε συνδυασμό με τη δημιουργία δημοσίων χώρων, στόχο έχουν την ενίσχυση των παραπάνω δράσεων. Τέλος, νέα κτίρια κατοικιών δημιουργούνται στη ζώνη των υπαρχουσών πολυκατοικιών, τα οποία φέρουν τη δομή των ilhasκαι στοιχεία της πορτογαλικής αρχιτεκτονικής, μέσα όμως από το πρίσμα μιας πιο σύγχρονης ματιάς.