Δ029.21 | Cύνδεση VII: Νέες εγκαταστάσεις στο Kέντρο Έρευνας ‘Δημόκριτος’


Διπλωματική: Cύνδεση VII: Νέες εγκαταστάσεις στο Kέντρο Έρευνας ‘Δημόκριτος’
Φοιτήτριες: Καράμπελα Δέσποινα, Λαδά Μυρτώ
Επιβλέπων: Αίσωπος Ιωάννης
Σχολή: Πανεπιστήμιο Πατρών, 2021




Η Cύνδεση VII αποτελεί μία προσθήκη νέων εγκαταστάσεων στο ερευνητικό κέντρο ‘ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’. Στόχοι των παρεμβάσεων και της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι:
  1. O σεβασμός και η εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον του Υμηττού.
  2. H ενδυνάμωση της λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου με νέους χώρους συμπληρωματικής σημασίας - παρουσιάσεων, έρευνας, χαλάρωσης, άθλησης, φιλοξενίας και,
  3. Η γεφύρωση του αστικού με το φυσικό τοπίο μέσω της χρήσης των υποδομών έρευνας και εκπαίδευσης.



Η συμβολή της ενασχόλησης με τη φύση στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου δεν αποτελεί μία νέα ιδέα. Το ερευνητικό κέντρο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, επιλέγεται ως η αφετηρία και οι στόχοι επιτυγχάνονται με τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον χώρων με τη μορφή προσθήκης στον ήδη υπάρχον ακαδημαϊκό ίδρυμα. Έτσι το νέο συγκρότημα περιλαμβάνει 7 βασικές κτηριακές υποδομές και άλλες 5 παρεμβάσεις ανοιχτού χώρου. Οι νέες εγκαταστάσεις, φιλοξενούν λειτουργίες ανάδειξης και προβολής του ερευνητικού έργου προς το ευρύ κοινό και παράλληλα εμπνέονται από το γύρω τοπίο, κάνοντας έτσι το εν’ λόγο κέντρο πρότυπο σύγχρονης ακαδημαϊκής δομής.




Έχοντας ως φόντο την πλούσια βλάστηση του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού, δημιουργούνται νέοι χώροι διάδρασης με τη φύση. Οι προσκεκλημένοι ερευνητές φιλοξενούνται πλέον στους ‘κετόνες’, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα με τη μορφή bungalows, όπου το φυσικό στοιχείο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρους του εσωτερικού του δωματίου. Το ‘διάλυμα’ είναι ο κεντρικός χώρος εστίασης με πολυάριθμους κατακόρυφους κήπους, ενώ οι ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων πραγματοποιούνται στον ‘πυρήνα’, το κεντρικό αμφιθέατρο με τις ανθισμένες κερκίδες. Ο ‘πομπός’ αποτελεί τον ανοιχτό χώρο έκθεσης εργασιών και διατριβών του Δημόκριτου, ενώ μαθητές και καθηγητές συγκεντρώνονται πλέον στους ‘συσσωρευτές’ για τον πειραματισμό και τη μετάδοση της γνώσης καθώς αποτελούν τα κεντρικά εργαστήρια του συγκροτήματος. Το ‘νούκλεον’ φιλοξενεί όλες τις εποχιακές δραστηριότητες του ερευνητικού κέντρου αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένας χώρος χαλάρωσης για τους επισκέπτες λόγο τις βαθμιδωτής κατασκευής του με μία οθόνη προβολών στη βάση του.  




Τις βασικές κτιριακές υποδομές συμπληρώνουν υπαίθριες παρεμβάσεις όπως οι ‘αμίνες’, ο χώρος στάσης σε μορφή gazebo πλήρης εναρμονιζόμενος με το γύρω φυσικό περιβάλλον, ή οι ‘αλδεϋδες, ο χώρος καλλιέργειας κηπευτικών φυτών ως μία πιο οριοθετημένη μορφή φύτευσης. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημόκριτου αποκτούν δύο νέους ποδηλατόδρομους, και επεκτείνονται με σκοπό τη σύνδεσή τους με τα περιπατητικά μονοπάτια του Υμηττού. Το συγκρότημα συνδέεται και εννοιολογικά και πρακτικά με την πόλη και το τοπίο μέσω του συνεχούς περιπάτου που διασχίζει όλη την παρέμβαση.




Η Cύνδεση VII έχει σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μία συνολική εμπειρία γνώσης του φυσικού τοπίου και των φυσικών επιστημών. Η φύση, με την ευρύτερή της έννοια, αναφέρεται στο φαινόμενο του κόσμου που μας περιβάλει και της ζωής γενικότερα. Ο όρος εμπεριέχει μία ανθρωποκεντρική αντίληψη γι' αυτό και η αρχιτεκτονική του σήμερα, οφείλει να συμπεριλάβει και πάλι το φυσικό στοιχείο ως θεμελιώδη αρχή του σχεδιασμού.




















Mails: despina.karabella@gmail.com, ladamirto@gmail.com