EV008.22 | M. Fuksas, Αρχιτεκτονική, η τροφή των αγγέλων

 


MASSIMILIANO FUKSAS
Innovation and Architecture
 
 
MASSIMILIANOFUKSAS
Ο αρχιτέκτονας που αψήφησε την βαρύτητα.
 
Ο δημιουργός του συνεδριακού κέντρου “The Cloud” (EUR Rome, 2016) – ένα έργο το οποίο αψηφά την βαρύτητα - ήρθε στην Αθήνα στις 11 Μαΐου2022 προκειμένου να αναγορευθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Η τελετή αναγόρευσης έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Massimiliano Fuksas, με την ευκαιρία της αναγόρευσής του, πραγματοποίησε διάλεξη στα αγγλικά με τίτλο Innovation and Architecture”.




Την τελετή άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Παναγιώτης Καλδής, ο Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Καθηγητής Χαράλαμπος Α. Πρέσσας, και η Patrizia Falcinelli, Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η Πρόεδρος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Καθηγήτρια Ευφροσύνη Μουζακίτου ανέγνωσε το σχετικό κείμενο της αναγόρευσης, και ακολούθησε η παράδοση της τιμητικής πλακέτας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Πάγκαλος, ο οποίος και προσκάλεσε τον 78άχρονο πλέον Fuksas, έκανε ειδική αναφορά στην ζωή και το έργο του τιμώμενου.

Η αρχιτεκτονική του Fuksas απέχει από τις γνώριμες έννοιες της κάτοψης και της όψης. Εμπεριέχει πλαστικότητα σε τρεις διαστάσεις. Δίνει έμφαση σε μια αρχιτεκτονική της συγκίνησης, στο κέντρο δε της σκέψης του είναι το πώς αισθάνεται ο χρήστης.




Στο περιθώριο της εκδήλωσης μας είπε:

Τα σύγχρονα εργαλεία σχεδιασμού είναι πολύ σημαντικά, τα υλικά έπονται. Το ζητούμενο για την αρχιτεκτονική δεν είναι η μορφή ή η λειτουργία αλλά η συγκίνηση, και οι άνθρωποι ζητούν κάτι περισσότερο από μία μορφή, επιζητούν μια διαφορετική εμπειρία. Η αρχιτεκτονική προσφέρει βοήθεια, όχι με την στενή κοινωνική διάσταση (στέγη, ανέσεις κλπ). Η αρχιτεκτονική, με την εκφραστικότητα και την δημιουργικότητα, προσφέρει την τροφή των αγγέλων.