Δ036.21 | Συν-κατοίκιση Επέμβαση σε μια υφιστάμενη εγκαταλελειμμένη ξενοδοχειακή μονάδα


Διπλωματική: Συν - κατοίκιση  Επέμβαση σε μια υφιστάμενη εγκαταλελειμμένη ξενοδοχειακή μονάδα
Φοιτήτρια:  Νταμπεγλιώτου  Συνοδή
Επιβλέπουσα:  Έβελυν  Γαβρήλου
Σχολή: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2021




ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η παρούσα διπλωματική εργασία «Συν-κατοίκιση - επέμβαση σε μια εγκαταλλελημένη ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της πόλης της Λάρισας» είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που στην διαδρομή της με γέμισε γνώσεις, εμπειρίες και καινούργιους φίλους.

Η έρευνά μου στο κέντρο της Λάρισας μαρτυρά την παλιά αίγλη με τα μεγαλοπρεπή ξενοδοχεία που κρύβονται μέσα στον ιστό της πόλης.




Άλλα  σε λειτουργεία ακόμα να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα σημεία των καιρών και άλλα κρυμμένα καλά πίσω από της εγκατάλειψή τους, να περιμένουν την στιγμή που θα επαναλειτουργήσουν. Τα χρόνια που πέρασαν απέδειξαν πως τα μεγαλοπρεπή αυτά κτήρια με τα πολυάριθμα σε πολλές περιπτώσεις δωμάτια είναι ασύμφορα να τα διαχειριστούν πλέον οι ιδιοκτήτες τους οι οποίοι στα περισσότερα είναι πέραν των δυο ατόμων.

Το υπό μελέτη κτήριο βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας και είναι χρόνια σε αναμονή. Είναι προσαρμοσμένο στο μακρόστενο οικόπεδο κρύβοντας μέσα του μια δυναμικότητα και ενέργεια.




Η σημερινή κοινωνία επαναπροσδιορίζει την έννοια της κανονικότητας στην διαμονή. Τα δεδομένα και οι ανάγκες έχουν αλλάξει και ο αρχιτέκτονας καλείται όσο ποτέ άλλοτε να δώσει λύση στις νέες ανάγκες που προκύπτουν με γοργούς ρυθμούς.

Ενισχύεται η φιλοσοφία της συν κατοίκισης προσδοκώντας σε μια κοινωνία που ενισχύεται το αίσθημα της συνεργασίας για ένα κοινό στόχο, την εξέλιξη του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία είναι μια ικανότητα που στην Ελλάδα ίσως έχει παραμεριστεί δίνοντας προτεραιότητα στην αυτονομία. Μια ατομικότητα που καλλιεργήθηκε σε τέτοιο βαθμό με τα εμφανή αποτελέσματα της σημερινής κοινωνίας.




Η πρόταση στο υπό μελέτη κτήριο δίνει αρχικά νέα πνοή στο εγκαταλελειμμένο κτήριο, με σεβασμό στην μικτή χρήση του και ενδυναμώνοντας τις νέες παροχές με ευέλικτους και λειτουργικούς χώρους, οι οποίοι προσαρμόζονται και βοηθούν σε μια ευχάριστη διαμονή του ενοίκου.

Η πόλη που βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα και διαθέτει αξιοθέατα, μνημεία και δραστηριότητες. Η βιομηχανικές ζώνες που υπάρχουν περιμετρικά της πόλης προς Θεσσαλονίκη, προς Βόλο και Τρίκαλα δημιούργησαν ένα δίκτυο δραστηριοτήτων και ευκαιρίες για εργασία. Οι εκτεταμένες πεζοδρομήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και υλοποιούνται μέχρι και σήμερα αναβαθμίζοντας την πόλη δημιουργώντας ένα αστικό κέντρο φιλικό στους πεζούς και τους ποδηλάτες.




Πέρα από την ανάπτυξη ορισμένων μορφών τουρισμού (όπως είναι πχ τουρισμός πόλης, επιχειρηματικός, συνεδριακός) στην πόλη της Λάρισας, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η τουριστική ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές του νομού επηρεάζει και τα αντίστοιχα μεγέθη στην πόλη.

Σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης της πόλης είναι η γεωγραφική της θέση. Η θέση της σε συνδυασμό με τον ρόλο της ως σημαντικού εμπορικού και οικονομικού κέντρου έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη, κυρίως, μορφών τουρισμού που συνδέονται με επαγγελματικές δραστηριότητες.

Οι υποδομές μεταφορών που υπάρχουν στο νομό, σιδηροδρομικό δίκτυο, περιφερειακό δίκτυο δρόμων και εθνική οδός ασφαλώς αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, και κάνουν την πόλη ιδιαίτερα προσβάσιμη. Επίσης η οικονομία της πόλης συμβάλει και στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού και συνεδριακού τουρισμού.




Επιλογή κτηρίου

Ύστερα από την παραπάνω έρευνα στην πόλη της Λάρισας επέλεξα το ξενοδοχείο ADONIS για την μελέτη της πτυχιακής μου εργασίας. Ένα κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επιμένει να είναι ορόσημο παρόλο που βρίσκεται σε αναμονή.




Με  βοήθησε   σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση με τον ιδιοκτήτη κ. Αλέξανδρο Θωμά ο οποίος μου εξέφρασε τον προβληματισμό του σε σχέση με την ενοικίαση του κτηρίου ώστε να ξαναλειτουργήσει εκ νέου ως ξενοδοχείο.




Το κόστος για τον ενοικιαστή της ανακαίνισης πλέον στις μέρες μας είναι δυσβάστακτο και μετά από το 2ο lockdown στα πλαίσια της προστασίας τον πολιτών ενάντια στον κορονοϊό ο χώρος της ημιδιαμονής έχει υποστεί ανεπανόρθωτες σε πολλές περιπτώσεις οικονομικές ζημιές.




Στο 2ο lockdown παρόλο που η κυβέρνηση δεν έκλεισε τα ξενοδοχεία όπως το πρώτο, τα ξενοδοχεία όμως δεν άνοιξαν διότι η μεταφορά από νομό σε νομό έχει απαγορευτεί.




Η πόλη έχει μεγάλη ανάγκη από κατοικίες κυρίως στο κέντρο της διότι η οικοδομική δραστηριότητα την τελευταία 10ετια είναι σε ύφεση και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε διαμερίσματα όλων των κατηγοριών. Εξαιτίας των μικρών αποστάσεων και της ποιότητας ζωής που υπάρχει στην πόλη η διαμονή στο κέντρο της είναι πολύ φιλική τόσο για μια οικογένεια όσο και μεμονωμένα άτομα.




Τα νέα δεδομένα που έχουν εμφανιστεί με την είσοδο του ιού στην ζωή, μας έφερε μια νέα πραγματικότητα που πρέπει άμεσα ο άνθρωπος να την προσαρμόσει στην ζωή του. Η τηλεργασία από τον χώρο του σπιτιού, η απομόνωση, η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων η αύξηση του ιντερνετικού εμπορίου είναι λίγα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας. Αυτά θα τα μετατρέψουμε σε στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα που θα είναι συμβατή με την ανθρώπινη φύση.




Ένα γνωμικό του Αντώνη Σαμαράκη από το βιβλίο του ¨Ζητείται ελπίς¨ που λέει:

“Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα” είναι αυτό που χαρακτηρίζει πλέον την σημερνή κοινωνία. Μια κοινωνία απομονωμένη που αδιαφορεί πολλές φορές για τον συνάνθρωπο του.




Η δύναμη της εικόνας δεν είχε ποτέ τέτοια απήχηση και η μετάδοση των γεγονότων γίνεται με ταχύτητα φωτός σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υφηλίου. Μια νέα πραγματικότητα που εάν λειτουργήσει προς όφελος του ανθρώπου θα έχει λαμπρά αποτελέσματα στην εξέλιξη του.




Σκοπός μου είναι να δημιουργήσω έναν κτηριακό οργανισμό που να λειτουργεί και να αλληλοεπιδρά όπως το ανθρώπινο σώμα. Οι συγκάτοικοι θα απολαμβάνουν την ιδιωτικότητά τους, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να λειτουργούν για το κοινό καλό τους. Οι χώροι που δημιουργούνται αναπτύσσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, την διάθεση για επαγγελματική συνεργασία και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο – συγκάτοικο και το περιβάλλον.



_________________________________________________


Title: Co - accommodation Intervention in an existing abandoned hotel unit
Supervising Professor:  Evelyn Gavrilou
Student:  Ntampegliotou Synodi
University of Thessaly Department of Architectural Engineering , 2021


The present dissertation ¨Co-accommodation - operation in an installed hotel unit in the center of the city of Larissa is the result of a research that along the way filled me with knowledge, experiences and new friends.

My research in the center of Larissa testifies to the old glamor with the majestic hotels that are hidden in the web of the city.

Others in operations are still trying to cope with the points of the carts and others, well hidden behind their abandonment, are waiting for the moment when they will reopen. The years that have passed have shown that these majestic buildings with the numerous rooms in many cases are no longer profitable to be managed by their owners, who in most cases are more than two people.

The building under study is located in the center of Larissa and has been waiting for years. It is adapted to the elongated plot, hiding in it a capacity and energy.

Today's society is redefining the concept of regularity in living. The data and the needs have changed and the architect is called as never before to provide a solution to the new needs that arise at a fast pace.

The philosophy of co-habitation is strengthened by expecting in a society that strengthens the sense of cooperation for a common goal, the evolution of man at all levels. Cooperation is a skill that in Greece may have been pushed aside by giving priority to autonomy. An individuality that was cultivated to such an extent with the obvious results of today's society

The proposal in the building under study initially gives new life to the abandoned building, with respect to its mixed use and strengthening the new facilities with flexible and functional spaces, which are adapted and help in a pleasant stay of the tenant.