EV010.24 | 12η Ημερίδα έσω 2024



Πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2024 με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή η ημερίδα ΕΣΩ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με κεντρική θεματική “ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΗ: Φύση, Υλικά, Βιωσιμότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη”. Καλώς ορίσατε ξανά, “Πίσω στη Γη”!

Επιμέλεια περιεχομένου από το Archisearch, διεύθυνση παραγωγής & καλλιτεχνική επιμέλεια από την Design Ambassador.

Το φετινό θέμα της ημερίδας ΕΣΩ, “Πίσω στη Γη”, εγκαινιάζει έναν διάλογο για την κλιματική κρίση και την πολιτική οικολογία, στο μεταίχμιο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Οι συνέργειες μεταξύ κατασκευής, παραγωγής και σχεδιασμού προωθούνται ως καταλύτες για έναν υγιέστερο πλανήτη.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, όπως κάθε χρόνο, έλαβε χώρα η έκτη απονομή των Βραβείων Συνολικής Προσφοράς Archisearch με στόχο να αναδείξει και να τιμήσει τη ζωή και το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και των τεχνών. Για την ΕΣΩ 2024 τα Βραβεία αποδόθηκαν από τους Ανδρέα Κούρκουλα (Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ) και Παναγιώτη Πάγκαλο (αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) στην Ελένη Βερναδάκη και στους Μανόλη Κορρέ και Τάσο Μπίρη










Από αριστερά προς τα δεξιά: Δανάη Μακρή, Ανδρεάς Κούρκουλας, Βασίλης Μπαρτζώκας, Ελένη Βερναδάκη, Μανόλης Κορρές, Τάσος Μπίρης, Παναγιώτης Πάγκαλος και Νικόλας Μπαλιερέ.

Φέτος, το «ταξίδι πίσω στη γη» παρουσιάστηκε από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ομιλητές και πρωτοπόρους του οικολογικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία και την τεχνική με την ψηφιακή ακρίβεια. Κοινός παρονομαστής των ομιλιών είναι η ΑΕΙΦΟΡΙΑ, με έμφαση στη χρήση φυσικών πρώτων υλών, την επανάχρηση χώρων και υλικών. Ομιλητές ήταν οι: 
Αρετή Μαρκοπούλου (Areti Markopoulou - Αcademic Director, IAAC Barcelona)
Στέλλα Πιερή ( Stella Pieri- Pieris Architects)
Πάνος Δραγώνας (Panos Dragonas - Dragonas studio)
Κωνσταντίνος Πανταζής (Konstantinos Pantazis - Point Supreme Architects)
Dimitris Papanikolaou, (Founder and Director Urban Synergetics Lab)
Εrieta Attali (φωτογράφος)
Όλγα Τουρλομούση, (On-site representative of Renzo Piano Building Workshop in Athens)
Olaf de Nooyer – (Associate Architect at Renzo Piano Building Workshop) 
Or Ito (designer)
Jette Cathrin Hopp, (Snøhetta Director)
Andreas Fries, (Architect, Senior Partner Herzog & de Meuron)
Ryan Neiheiser, (Co Founder Principal @neiheiser_argyros)