ΕΡ005.18 “Αkti Oneirou” Bungalows / ASPASIA TAKA architects

Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου (σε υφιστάμενο κτίριο):  
ASPASIA TAKA architects 
Oμάδα μελέτης: Ασπασία Τάκα, Γιώτα Καπλάνη, Στέλλα Τσιόντση 
Τοποθεσία: Σιθωνία, Χαλκιδική 
Έτος: 2016 
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr 



Τα τουριστικά καταλύματα “Αkti Oneirou Bungalows” βρίσκονται στην Ακτή Ονείρου στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Πρόκειται για ριζική ανακαίνιση σε 15 bungalow επιφάνειας από 15,00 m2 έως 25,00 m2. Το πρόγραμμα λειτουργιών περιλαμβάνει καταλύματα μονόχωρα ή δίχωρα με δύο, τρεις και τέσσερις κλίνες. Πρόκληση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπήρξε η διαχείριση της πολύ μικρής επιφάνειας των χώρων και η μετατροπή τους σε λειτουργικούς χώρους φιλοξενίας υψηλής αισθητικής σε συνδυασμό με το χαμηλό προϋπολογισμό του έργου.  

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τοπιογραφίας αποτέλεσε η εγγύτητα στη θάλασσα. Ο σχεδιασμός επιδιώκει να αποδώσει στη φύση πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω των ανοιγμάτων στον υπαίθριο χώρο. Η εγγύτητα στη θάλασσα και το οπτικό καδράρισμα των δέντρων μεταφράζεται στο εσωτερικό των χώρων με τις εναλλαγές ανοικτών και κλειστών πλαισίων στις τοιχοποιίες και στην επίπλωση. Ο χώρος των δωματίων αντιμετωπίζεται ως μια σύνθεση φυσικών υλικών και αποχρώσεων, ένα εσωτερικό τοπίο ξεκούρασης και διακοπών, το οποίο δεν διακόπτει τη χωρική κυριαρχία της φύσης στο ευρύτερο εξωτερικό περιβάλλον του συμπλέγματος των καταλυμάτων.

Για τις εσωτερικές διαμορφώσεις χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά, καλάμια και ξύλο και αποκλείστηκε η χρήση συνθετικών υλικών. Τα δάπεδα των δωματίων, οι τοιχοποιίες και οι πάγκοι των μπάνιων επενδύθηκαν με πατητή τσιμεντοκονία. Ολόσωμοι καθρέπτες προσδίδουν βάθος στο χώρο, ενώ οι λευκοί χρωματισμοί συμβάλλουν στην ανάκλαση του φωτός στο χώρο. Τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής, οι απλίκες, τα χωνευτά σποτ και τα επιδαπέδια φωτιστικά προσφέρουν εναλλακτικές πηγές φωτισμού.