Δ009.18 [RE_HUB] Σημείο πολιτισμού και ευαισθητοποίησης ως προς την πλαστική μόλυνση

Τίτλος:  [RE_HUB] Σημείο πολιτισμού και ευαισθητοποίησης ως προς την πλαστική μόλυνση
Φοιτητές: Κουρτίδης-Βλαχογιάννης Χρήστος, Καμπάνης Γεώργιος Νικόλαος  
Επιβλέπων Καθηγητής: Ψιλόπουλος Άγγελος  
Εισηγήτρια: Αγαλιώτου Χαραλαμπία 
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής 
Μάιος 2018 

Αφετηρία της παρούσας μελέτης ήταν το προσωπικό ενδιαφέρον για την τρισδιάστατη εκτύπωση και για το πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη δημιουργία χώρου. Υλικό της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι το πλαστικό νήμα. Έχοντας στο μυαλό μας το πρόβλημα της πλαστικής μόλυνσης, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε νήμα από ανακυκλωμένο πλαστικό που προέρχεται από απορριπτόμενες συσκευασίες. Η ιδέα μας πλαισιώνεται υπό το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, στο οποίο όλα τα απορρίμματα επαναξιοποιούνται, μεταποιούνται ή ανακυκλώνονται, ώστε να δημιουργηθούν νέα προϊόντα.  
Στόχος της μελέτης μας ήταν ο σχεδιασμός ενός σημείου πολιτισμού και ευαισθητοποίησης ως προς την πλαστική μόλυνση, το οποίο τοποθετούμε σε κεντρικό σημείο της Χώρας Μυκόνου.  

Γιατί Μύκονος;  Από τη μία, εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού, δημιουργείται τεράστιος αριθμός πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο, εξασφαλίζοντας την πρώτη ύλη. Από την άλλη, το μεγάλο πλήθος επισκεπτών ετήσιος, καθιστά το νησί εξαιρετική βιτρίνα προς το εξωτερικό.  

Γιατί [RE_HUB];  Αποτελεί προσωπικό σχόλιο, θέλοντας να ασκήσουμε κριτική στη απουσία παιδείας ανακύκλωσης της χώρας μας. Επίσης, αποτελεί κάλεσμα προς τους ντόπιους να μυηθούν στο μοντέλο της επανάχρησης, μεταποίησης και ανακύκλωσης.  





Το [RE_HUB] λειτουργεί ως σημείο πολιτισμού στο κέντρο της παλιάς πόλης και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινότητας ως προς την πλαστική μόλυνση. Η επιλογή του χώρου έγινε με βάση την τοποθεσία. Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Καλογερά (βόρεια), Παναχράντου (ανατολικά), Εμμανουήλ Φαμέλη (νότια) και Ματογιάννη (δυτικά). Η οδός Ματογιάννη είναι η βασική αρτηρία κίνησης του οικισμού, καθώς διασυνδέει το παλιό λιμάνι με το εσωτερικό του οικισμού. Έτσι, τοποθετήσαμε τις κύριες εισόδους επί της οδού Ματογιάννη.  
Πρόθεσή μας ήταν η ενοποίηση των εσωτερικών χώρων του ισογείου καθώς και η προσβασιμότητα από ΑΜΕΑ στους χώρους του κτιρίου. Στο υπάρχων αίθριο τοποθετούμε τον κόμβο κίνησης που περιλαμβάνει τη ράμπα εισόδου του ισογείου, τον ανελκυστήρα και κλιμακοστάσιο που οδηγούν στον πρώτο όροφο. Επίσης, έχουμε προβεί στην προσθήκη ενός ανώτατου επίπεδου στο δώμα του ΒΔ κτιρίου.






Στο ισόγειο στεγάζεται εργαστήριο ανακύκλωσης πλαστικού και δημιουργίας (factory), χώρος διδασκαλίας (workshop) όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια μεταποίησης πλαστικού, ψηφιακού αλφαβητισμού και τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς και βιωματική έκθεση με θέμα την μηχανική ανακύκλωση πλαστικού, από τη συλλογή ως την δημιουργία νήματος και την εκτύπωση αντικειμένων. Επιπροσθέτως, υπάρχει χώρος καλλιτεχνικών εργαστηρίων (ζωγραφική, ψηφιδωτό), ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος για έργα φιλοξενούμενων καλλιτεχνών. Συμπληρώνοντας τις λειτουργίες του [RE_HUB], στον πρώτο όροφο χώρο λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές δράσεις που φιλοξενούνται στο αμφιθέατρο (κονσέρτα, παραστάσεις, ομιλίες), καθώς και εκδηλώσεις. Στον ίδιο όροφο στεγάζεται η διεύθυνση του πολιτιστικού κέντρο και τα 
γραφεία των εργαζομένων. Τέλος, στο ανώτατο επίπεδο έχουμε το χώρο διαλείμματος των εργαζομένων.  





Η αισθητική του χώρου προκύπτει από την ιδέα της υβριδικότητας, η οποία εκφράζεται μέσω του δίπολου συμπαγές - φωτοδιαπερατό. Από τη μία έχουμε το παλαιό, το υπάρχον κτίριο, με τους πέτρινους, σοβατισμένους, λευκούς τοίχους και τα ξύλινα κουφώματα. Η πέτρα και ο λευκός σοβάς αποτελούν σκληρά, συμπαγή υλικά. Από την άλλη έχουμε το νέο, την προσθήκη του νέου οργανισμού στον εσωτερικό χώρο, που υλοποιείται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης των κυττάρων του από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια PET. Το υλικό αυτό είναι ημιδιάφανο, καθιστώντας τις μορφές του νέου οργανισμού φωτοδιαπερατές. 

Ο νέος οργανισμός ξεπροβάλλει από τα ταβάνια των εσωτερικών χώρων, καλύπτοντάς τα και «ρέει» προς στους τοίχους. Οι ρευστές μορφές αποκτούν εξάρσεις και «λιώνουν» προς ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος του κάθε χώρου. Θεωρούμε ότι η πρώτη εντύπωση του χώρου συμβάλλει καθοριστικά στο να τον καταστήσει πόλο έλξης νέων επισκεπτών. Οι καμπυλοειδείς, τριγωνισμένες, φωτοδιαπερατές οροφές, εκτυπωμένες από ανακυκλωμένο πλαστικό νήμα, από μπουκάλια νερού, θέλουμε να εντυπωθούν στον επισκέπτη και να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση.