Τίτλος: ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΕΜΣΤ _ ΦΙΞ
Φοιτήτρια: Στέλλα Ανδρονίκου
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Άλκιστης Ρόδη
Στο 1ο και 2ο όροφο του κτηρίου τοποθετείται το αμφιθέατρο το οποίο μπορεί να λειτουργεί για δημοπρασίες και προβολές και ένα μέρος του ορόφου αφήνεται για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Στον 1ο όροφο επίσης τοποθετείται μια βιβλιοθήκη και ένας χώρο αρχείου.
Φοιτήτρια: Στέλλα Ανδρονίκου
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Άλκιστης Ρόδη
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
Η παρούσα διπλωματική εργασία είναι αστικού σχεδιασμού και αναφέρεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κουκακίου και ειδικότερα στο μέρος του οικοπέδου του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ το οποίο στεγάζει το ΕΜΣΤ το οποίο περικλείεται από τις οδούς Λ. Συγγρού και Καλλιρόης.
Ένα από τα βασικά προβλήματα του ΕΜΣΤ αυτή τη στιγμή είναι η πρόσβαση και η έλλειψη δημοσίου χώρου του παρουσιάζεται λοιπόν η ανάγκη για τη σύνδεση του Μουσείου με την πόλη μέσα από τον υπαίθριο δημόσιο χώρο.
Αναλύοντας το οικόπεδο προκύπτει πως η έξοδος του Μετρό βρίσκεται στην άκρη του οικοπέδου και ουσιαστικά είναι απομακρυσμένη από είσοδο του Μουσείου αφήνοντας ουσιαστικά ένα κενό χώρο ένα αστικό κενό που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί το σταθμό μετεπιβίβασης των λεωφορείων. Η κίνηση αυτή, η μετάβαση προς την είσοδο του μουσείου φαίνεται πως πρέπει να γίνει με ένα πιο ενδιαφέροντα ενδιάμεσο χώρο ό οποίος θα προετοιμάζει για αυτό που υπάρχει: ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ένα χώρο συλλογικού ασυνείδητου. Καλείται λοιπόν το κτήριο να βρει την καινούργια του σχέση με την πόλη και η πόλη με το κτήριο του FIX _EΜΣΤ.
Μελετώντας λοιπόν την περιοχή το Κουκάκι, το πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ το οποίο κατατεμαχίστηκε, τις απόψεις του Ζενέτου για μια πόλη του μέλλοντος επιλέχθηκε πως το κομμάτι του ΦΙΞ που διαμελίστηκε πρέπει να συμπληρωθεί, να διαμορφωθεί ουσιαστικά αυτός ο κενός χώρος ως δημόσιος χώρος για το Μουσείο και την πόλη. Καθώς ως ένα βαθμό λοιπόν τα ίχνη από το παλιό οδηγούν στο μέλλον, κρίθηκε επίσης σκόπιμο η έννοια της οριζοντιότητας που πρέσβευε το παλιό ΦΙΞ να αντικατασταθεί με μια νέα συνθήκη αυτή της καθετότητας.
Επιλέγεται λοιπόν, να σχεδιαστεί ένα κτήριο αρκετά ψηλό ένας πύργος ο οποίος θα λειτουργεί ως αστικό τοπόσημα στα ίχνη του πρώην ΦΙΞ, ως όχημα αναγνωσιμότητας προσφέροντάς στην Αθήνα μια ισχυρότερη θέση στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του δικτύου των μητροπόλεων του κόσμου.
To νέο κτήριο τίθεται λοιπόν σε διάλογο με το παλαιό και η έννοια της οριζοντιότητας συμπληρώνεται με την ύπαρξη ενός νέου εδάφους διαμέσου ενός ενωτικού στεγάστρου και ολοκληρώνεται με ένα στοιχείο καθετότητας. Το νέο κτήριο προκύπτει από άξονες δρόμων και τα όρια του σχετίζονται άμεσα με όρια πρώην ΦΙΞ. Στηρίζεται ουσιαστικά στο ίχνος της παλιάς χάραξής της κάτοψη του κτηρίου φιξ και εν τέλει έχει σχήμα τραπέζιου.
Σχεδιάζεται λοιπόν ένα υψηλό κτήριο το οποίο είναι πολυλειτουργικό, λειτουργικά διαιρείται στα δυο όπως έγινε και με ΦΙΞ. Το κτήριο που προκύπτει εφάπτεται σε ένα στέγαστρο το οποίο στηρίζεται σε πυλώνες ύψους 21μ αντίστοιχούς με ύψος ΦΙΞ – ΕΜΣΤ. Το στέγαστρο στηρίζεται σε κολώνες που προκύπτουν από χαράξεις ίχνους εργοστασίου ΦΙΞ.
Ο υπόστεγος αυτός νέος χώρος, προσβάσιμος δια μέσου μιας στοάς γύρω από το νέο κτήριο οπού στο ισόγειο του φέρει καταστήματα και καφέ, είναι δημόσιος και στόχος είναι να λειτουργήσει ως πάρκο ως χώρος εκτόνωσης του ΕΜΣΤ περιλαμβάνοντας ένα υδάτινο στοιχείο σχετιζόμενο με χαράξεις από τα ίχνη της κοίτης Ιλισού.
Στον υπόστεγο αυτό χώρο δημιουργείται εκτός από τον χώρο εκτόνωσης του καφέ μια μικρή παιδική χαρά, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, μια γλυπτοθήκη, μια αγορά για καλλιτέχνες ενώ υπάρχει και ένα περίπτερο πληροφορίων καθώς και δυο χώροι στάθμευσης και ποδηλάτων. Διατηρείτε η είσοδος προς το υπόγειο πάρκινγκ από την πλευρά της Συγγρού ενώ από την πλευρά της Καλλιρόης τοποθετούνται ψηλά δέντρα -λευκές και ευκάλυπτοι σηματοδοτώντας μια νέα πιο ευχάριστη πορεία για την είσοδο του ΕΜΣΤ η οποία βρίσκεται στην πλευρά της Καλλιρόης.
Στο ισόγειο όπως ειπώθηκε τοποθετούνται τρία μαγαζιά και ένα καφέ τα οποία έχουν ανεξάρτητη είσοδο Ενώ στη βορεινή πλευρά και σε άμεση γειτνίαση με την έξοδο του μετρό τοποθετείται η κεντρική είσοδός του κτηρίου η οποία έχει διπλό ύψος , το κλιμακοστάσιο και ένας χώρος για το θυρωρείο.
Στο 1ο και 2ο όροφο του κτηρίου τοποθετείται το αμφιθέατρο το οποίο μπορεί να λειτουργεί για δημοπρασίες και προβολές και ένα μέρος του ορόφου αφήνεται για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Στον 1ο όροφο επίσης τοποθετείται μια βιβλιοθήκη και ένας χώρο αρχείου.
Ο 3ος, ο 4ος και ο 5ος όροφος είναι όροφοι που προορίζονται για γραφεία τα όποια είναι open plan.
Στο επίπεδο +21.60 βρίσκεται και ένα νέο έδαφος. το στέγαστρο το οποίο συνδέει το ΦΙΞ με το νέο κτήριο. Ο όροφος αυτός είναι κοινόχρηστος και περιλαμβάνει γυμναστήριο, καφέ, κατάστημα και βιβλιοθήκη ενώ το στέγαστρο φέρει πισινά για τους ενοϊκούς του πύργου, υπαίθριο γυμναστήριο και χώρο υπαίθριών προβολών.
Στους επόμενους 10 ορόφους τοποθετούνται κατοικίες οι οποίες χωρίζονται σε 6 διαφορετικές τυπολογίες.
Από τον 7ο έως το 13ο όροφο τοποθετούνται 4 κατοικίες ανά όροφο με 1 και 2 υπνοδωμάτια αντίστοιχα. Από τον 14ο έως τον 16ο όροφο τοποθετούνται από δύο διαμερίσματα ανά όροφο τα οποία είναι πιο πολυτελή και έχουν και ξεχωριστό δωμάτιο υπηρεσίας με ξεχωριστή είσοδο.
Στον τελευταίο όροφο του κτηρίου τοποθετείται ένα εστιατόριο το οποίο έχει περιμετρική θέα.