Δ023.16 GREEK GRAND PRIX | ARGO CIRCUIT | VOLOS 2016

Τίτλος: GREEK GRAND PRIX | ARGO CIRCUIT | VOLOS 2016
Φοιτητές: Γιατζίδης Θωμάς, Μερκούρης Δημήτρης
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βάσω Τροβά
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η δημιουργία και η προσαρμογή ενός Grand Prix Formula 1 μέσα στον αστικό ιστό (όπως το παράδειγμα του Μονακό) και πιο εξιδεικευμένα πως μπορεί αυτή να ενταχθεί στην πόλη του Βόλου. 
Η έρευνα αρχίζει με αναφορές στα υπάρχοντα παραδείγματα Grand Prix σε όλο τον κόσμο, στη συνέχεια κατηγοριοποιούνται τα δεδομένα και τα ζητούμενα που απαιτούνται για τη δημιουργία μίας τέτοιας διοργάνωσης χωρίς ωστόσο να γίνονται αυτοσκοπός και κύριο σχεδιαστικό εργαλείο, καθώς το πρωταρχικό αντικείμενο μελέτης είναι ο σχεδιασμός μιας τέτοιας βαριάς χρήσης σε συνδυασμό με τις ελάχιστες παρεμβάσεις στον πολεοδομικό ιστό. Οπότε προτείνονται συγκεκριμένες τοποθεσίες για την κατασκευή – δημιουργία των απαραίτητων δομών και υπηρεσιών της συγκεκριμένης διοργάνωσης, αλλά και άλλες περιοχές όπου οι παρεμβάσεις είναι πιο ήπιες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στη συνέχεια αυτές οι παρεμβάσεις μελετώνται  σε μικρότερη κλίμακα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Αναλύονται σχεδιαστικά τα απαραίτητα κτίρια και ο βασικός εξοπλισμός πάντα σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές της FIA (Federation International de l Aytomobile). Επίσης προτείνονται αντικείμενα αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, φωτιστικά, μετακινούμενα παρτέρια κλπ. με διπλό σκοπό την μορφοποίηση του νέου αστικού τοπίου και την εξυπηρέτηση της διοργάνωσης κατά το τετραήμερο του αγώνα.


Συνοψίζοντας αυτή η μελέτη, εγείρει ένα καίριο ερώτημα προς προβληματισμό: Αν είναι πραγματικά εφικτό και αληθές μία τέτοια διεθνής διοργάνωση μηχανοκίνητου αθλητισμού να συμβάλει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μιας πολιτείας όπως της ελληνικής, εφόσον προσελκύει τουρισμό πολυτελείας, προβάλει την οικοδέσποινα χώρα σε εκατομμύρια τηλεθεατές και απαιτεί μεγάλο αριθμό εποχιακού εργατικού δυναμικού τους μήνες πριν το Grand Prix για την προετοιμασία της διοργάνωσης.