Δ038.16 Ανάμεσα σε δύο μουσεία

Τίτλος: Ανάμεσα σε δύο μουσεία
Υπότιτλος: Στρατηγική για ένα νέο μοντέλο κατοίκησης και εργασίας σε οικοδομικό τετράγωνο 
Φοιτήτρια: Παναγιώτα-Ίρις Βασιλοπούλου
Επιβλέπων Καθηγητής: Πάνος Δραγώνας
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: 10 Νοεμβρίου 2016

Η παρούσα εργασία αφορά την περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη, µια περιοχή που περιστοιχίζεται από τους λόφους Ακρόπολη-Φιλοπάππου, ανάµεσα στο Μουσείο της Ακρόπολής και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από µίξη χρήσεων (κατοίκηση, διασκέδαση, τέχνη και πολιτισμός, εστίαση κ.α.). Είναι αρκετά δηµοφιλής για προσωρινή κατοίκηση (στοιχεία Airbnb), για ενοικίαση διαµερισµάτων, καθώς επίσης και για την προσφορά χώρων  δηµιουργικής εργασίας. Οι χώροι τέχνης και τα µουσεία λειτουργούν ως πόλοι έλξης της δηµιουργικής δραστηριότητας. Είναι ένα φαινόµενο που παρατηρείται συχνά και στο εξωτερικό. Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο μιας νέας εσωτερικής μετακίνησης πληθυσμού εντός της πόλης. Νέοι της γενιάς του ’80 και του ’90 επιζητούν χώρους για εργασία και κατοικία στο κέντρο της πόλης. 

Η πρόταση, λοιπόν, αφορά τη στρατηγική για τη δηµιουργία ενός νέου µοντέλου κατοίκησης στο οικοδοµικό τετράγωνο, το οποίο δηµιουργείται σταδιακά. Το συγκεκριµένο οικοδοµικό τετράγωνο που έχει επιλεχθεί έχει όλα τα χαρακτηριστικά του τυπικού αθηναϊκού τετραγώνου. Υπάρχει ο ανεκμετάλλευτος ακάλυπτος στο κέντρο του, τα παραμελημένα μικρά μπαλκόνια που βλέπουν σε αυτόν και τα χαρακτηριστικά διαμερίσματα που έχουν δημιουργηθεί για να στεγάσουν οικογένειες και πλέον μπορούν να στεγάσουν και διαφόρων ειδών χρήσεις. Στόχος είναι η σύσταση µιας κοινότητας δηµιουργικής εργασίας και ταυτόχρονα η αναβάθµιση του ίδιου του τετραγώνου. 


Στρατηγική του νέου μοντέλου κατοίκησης
1.αξιοποίηση ανενεργών καταστηµάτων στα ισόγεια και υπόγεια του οικοδοµικού τετραγώνου
-χώρος για ανάπτυξη δραστηριοτήτων των δημιουργικών ομάδων με αντάλλαγμα δράσεις (ανοιχτά εργαστήρια)
2.σταδιακή ανέγερση του ανοιχτού συστήµατος (ικρίωµα) και διαµόρφωση ακαλύπτου
3.διαµόρφωση ενός ενιαίου χώρου µε εµπορικό χαρακτήρα στο επίπεδο +0 και µεταφορά καταστηµάτων του οικοδοµικού τετραγώνου σε αυτή τη ζώνη
4.σταδιακή αντικατάσταση διαµερισµάτων από µια νέα τυπολογία κατοίκησης ανά όροφο πολυκατοικίας
5.ολοκλήρωση ανοιχτού συστήµατος σκαλωσιάς και διαµόρφωση δωµάτων 
Η νέα µονάδα ορίζεται ως ένας όγκος ο οποίος λειτουργεί ως κορµός µε κάποιους επιµέρους όγκους οι οποίοι έχουν τη µορφή “συρόμενων όγκων” και µπορούν να αξιοποιήσουν µε ευελιξία το µέγιστο δυνατό χώρο που είναι διαθέσιµος κάθε στιγµή. 


Οι πολυκατοικίες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις πλευρικές και τις γωνιακές. Η τυπική µονάδα των πλευρικών πολυκατοικιών αποτελείται από τον ιδιωτικό χώρο των χρηστών στον οποίο το λουτρό, η ντουλάπα και το γραφείο αποτελούν τους επιμέρους όγκους που αξιοποιούν το διαθέσιμο χώρο και από ένα χώρο που µοιράζονται οι µονάδες ανά δύο (κουζίνα-shared), ενώ κάθε όροφος διαθέτει κοινόχρηστους χώρους για όλους τους ενοίκους (commons) που µπορούν να αξιοποιήσουν ως χώρους εργασίας. Βασικό εύρηµα αποτελεί το γεγονός ότι η κουζίνα-shared μετατοπίζεται προς τον ακάλυπτο και έτσι προκύπτει χώρος μέσα στην πολυκατοικία που αποδίδεται στην κοινότητα (commons). Στις γωνιακές πολυκατοικίες η μονάδα περιλαμβάνει τους χώρους ύπνου και υγιεινής, ενώ οι υπόλοιπες χρήσεις είναι κοινόχρηστες στον όροφο. 


Όσoν αφορά το οικοδομικό τετράγωνο, στα ισόγεια των γωνιακών πολυκατοικιών τοποθετούνται κοινόχρηστοι χώροι προβολών, έκθεσης, ανταλλακτικής βιβλιοθήκης και info point που οργανώνει τη δραστηριότητα, ενώ ο ακάλυπτος είναι ανοιχτός και αξιοποιήσιμος πλέον.