Δ051.19 Σύγχρονο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στη Σκοτίνα Πιερίας

Διπλωματική Εργασία: Σύγχρονο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στη Σκοτίνα Πιερίας
Φοιτήτριες: Βάνη Δήμητρα, Μηλίγκου Φωτεινή
Επιβλέποντες καθηγητέςΑμερικάνου Ελένη, Εξαρχόπουλος Πάνος, Παπαγιαννόπουλος Γιώργος
Δ.Π.Θ. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών



Η περιοχή μελέτης μας τοποθετείται στην περιοχή της Σκοτίνας στην Πιερία. Το οικόπεδο μελέτης αποτελεί το πρώην camping του ΕΟΤ, γνωστό κατά την περίοδο λειτουργίας του ως «Camping Oλύμπου».





Σημεία-κλειδιά

Τα κυριότερα σημεία κλειδιά του σχεδιασμού:

Κατηγορίες δρόμων και μονοπατιών (κύριοι δρόμοι τροχοφόρων, δευτερεύοντες δρόμοι πεζών και ελαφρών τροχήλατων οχημάτων, μονοπάτια πεζών) σε κυτταρικη δομή.
Κύρια-Βοηθητικά κτίρια
Διαδρομές δικτύων
Διαχείριση ενέργειας (παραγωγή, αποθήκευση, κατανάλωση)
Διαχείριση αποβλήτων (συλλογή, επεξεργασία, διάθεση)
Διαχείριση όμβριων υδάτων
Σκίαση-Ανεμοπροστασία
Εξυπηρέτηση πελατών- ανεφοδιασμός, υπηρεσίες
Αποθήκευση, προστασία κατά το χειμερινό εξάμηνο.







Η είσοδος γίνεται από την νότια πλευρά και καθώς κατευθυνόμαστε προς την πύλη διαπιστώνουμε πως πρόκειται για ένα σχεδόν επίπεδο οικόπεδο με έντονο το φυσικό στοιχείο κυρίως πλευρικά.Ταυτόχρονα, παρατηρούμε την ύπαρξη μόνιμων  κατασκευών (υγροί χώροι, αποθήκευση ενέργειας, δημόσιες χρήσεις όπως εστιατόριο κτλπ.). Η αχανής έκταση του οικοπέδου (400 στρέμματα) ήταν ανάγκη να περιοριστεί με σκοπό την βέλτιστη και πιο ουσιώδη μελέτη του χώρου.
Λόγω αυτού, το οριοθετήσαμε με δεδομένα τα:

Προσανατολισμό
Απόσταση από τον Αιγιαλό
Υπάρχοντα κτίρια
Υπάρχουσα κεντρική αρτηρία





Η πρόταση:

         Πρόκειται για μία πλήρη ξενοδοχειακή μονάδα με καφέ-εστιατόριο και μαρίνα. Η επιλογή των χρήσεων που συμπεριλήφθηκαν στο masterplanμας αποτελούν σκοπό για την επίτευξη της βέλτιστης προσβασιμότητας του χώρου. Στόχος μας, η πρόσβαση από στεριά και θάλασσα. Η ανάγκη για συνεχή επαφή του ατόμου με τη θάλασσα σε όλο το μήκος του οικοπέδου διακόπτεται από την σχεδόν μηδενική κλίση του. Για να πετύχουμε την ένωση αυτή, δημιουργήσαμε υδάτινους δρόμους «κανάλια»  προς την ξενοδοχειακή μονάδα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο από ξηρά και θάλασσα.








Η ανάγκη μας για μέγιστη διατήρηση του φυσικού στοιχείου του χώρου αποτέλεσε εργαλείο στον σχεδιασμό μας. Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά στο φυσικό στοιχείο περιλαμβάνει τα αιωνόβια πλατάνια, την επαφή με τη θάλασσα αλλά και την γενικότερη αίσθηση που θα προκαλέσει το κτίριο στο χώρο. Η επιλογή της πέτρας ενίσχυσε το χαρακτήρα αυτό και δημιούργησε μία σχέση εντοπιότητας του συγκροτήματος με την περιοχή.Τέλος, προσανατολιστήκαμε κυρίως προς την ισόγεια εκμετάλλευση του χώρου με σκοπό την αποφυγή της διακοπής της θέας από το πυκνό φύλλωμα των δέντρων.

Το ξενοδοχεία διαθέτει: 

37 δωμάτια-σουίτες διαφόρων τύπων, 
χώρο σπα,
αίθουσα πρωινού – εκδηλώσεων,
πισινα και poolbar

Επιπλέον το συγκρότημα διαθέτει:

Γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου
υπαίθριο σινεμά
Παιδική χαρά
Καφέ-εστιατόριο
Μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 70 σκαφών
Parking αυτοκινήτων.