EV001.24 | Τα 10 καλύτερα βίντεο για την αρχιτεκτονική και το design για το 2023 από το Dezeen




Τα 10 κορυφαία βίντεο σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής του Dezeen για το 2023

Συνεχίζοντας την ανασκόπησή μας για το 2023 , συγκεντρώνουμε τα 10 κορυφαία βίντεο Dezeen της χρονιάς, τα οποία περιλαμβάνουν αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους Ai Weiwei και Sou Fujimoto, καθώς και συνεργασίες με το Barbican Center και τις Serpentine Galleries.

Ai Weiwei: Making Sense
Στο πρώτο μας επιλεγμένο βίντεο, το Dezeen φιλοξένησε μια αποκλειστική συνέντευξη μεταξύ του Κινέζου καλλιτέχνη και πολιτικού ακτιβιστή Ai Weiwei  και του επιμελητή του Μουσείου Design Justin McGuirk. Η συζήτηση σηματοδότησε τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης του Weiwei με επίκεντρο το σχεδιασμό μέχρι σήμερα, η οποία λειτούργησε στο Μουσείο Design στο Λονδίνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Weiwei είπε στον McGuirk ότι η έκθεση εξερευνά το σχέδιο με πολύπλευρο τρόπο. Η έκθεση, εξήγησε, αφορά «πώς οι άνθρωποι κάνουν ορισμούς για τη ζωή μας, τις αναμνήσεις μας και πώς οι σχεδιαστικές μας πράξεις σχετίζονται με το παρελθόν μας, την ιστορία μας και επίσης [πώς] σχετίζονται με τρέχοντα προσωπικά θέματα ή πολιτικά ζητήματα».


Το Serpentine Pavilion της Lina Ghotmeh 2023

Σε αυτό το αποκλειστικό βίντεο που παρήγαγε η Dezeen σε συνεργασία με τις Serpentine Galleries , η αρχιτέκτονας Lina Ghotmeh αποκάλυψε το Serpentine Pavilion της 2023 με τίτλο À table. Η Ghotmeh είπε στην Dezeen πώς είχε στόχο να δημιουργήσει έναν χώρο όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους. Σημείωσε πώς εμπνεύστηκε από χώρους πολιτιστικών συναθροίσεων από όλο τον κόσμο, όπως το Malian togunas, όταν σχεδίαζε τη δομή. Ο Ghotmeh είναι ένας Λιβανέζικης καταγωγής αρχιτέκτονας, που τώρα εδρεύει στο Παρίσι. Το πρόσφατο έργο της περιλαμβάνει το  Hermès Manufacture στη Νορμανδία και τον πύργο Stone Garden στη Βηρυτό, για τον οποίο της απονεμήθηκε το αρχιτεκτονικό έργο της χρονιάς στα Dezeen Awards 2021.


Σειρά βίντεο Concrete Icons με Holcim

Φέτος η Dezeen συνέχισε τη σειρά βίντεο Concrete Icons έξι μερών  σε συνεργασία με την εταιρεία δομικών υλικών  Holcim . Σε αυτό το μέρος, ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας  Sou Fujimoto είπε στον Dezeen πώς το κέντρο εκμάθησής του με στοιβαγμένους κύβους ήταν ένα από τα πιο σημαντικά έργα της καριέρας του. Με το όνομα The Square, το κτίριο είναι ένα κέντρο μάθησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  για το Πανεπιστήμιο του St Gallen στην  Ελβετία. Το εξωτερικό του κτιρίου αποτελείται από μια σειρά κυβικών όγκων που περιέχονται σε ένα πλέγμα λευκών πλαισίων. Οι στοιβαγμένοι κύβοι, οι οποίοι σχηματίζουν τόσο την πρόσοψη όσο και τους εσωτερικούς τοίχους, κατασκευάστηκαν από γυαλί από το δάπεδο μέχρι την οροφή που σχεδιάστηκε για να συνδυάζεται με τη γύρω κατοικημένη περιοχή.


Resolve Collective στο Barbican

Ο Dezeen συνεργάστηκε με το Barbican Center στο Λονδίνο στις αρχές του έτους για να δημιουργήσει μια σειρά βίντεο που παρουσιάζει τη δουλειά του διεπιστημονικού στούντιο σχεδιασμού Resolve Collective. Δημιουργήθηκε και καθοδηγήθηκε από τη Melissa Haniff και τους αδελφούς Seth και Akil Scafe-Smith, το Resolve Collective δημιούργησε μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση στην Barbican's Curve Gallery που είχε στόχο να επαναπροσδιορίσει τον παραδοσιακό ρόλο των θεσμών. Οι επισκέπτες ενθαρρύνθηκαν να καθίσουν, να παίξουν και να σκαρφαλώσουν στα ανακυκλωμένα υλικά που συνέθεταν το κομμάτι. Τα υλικά δόθηκαν αργότερα στο κοινό σε μια «πώληση κλεισίματος», προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης και χώρους συνάντησης. Η εγκατάσταση συνοδεύτηκε από ένα πρόγραμμα χωρισμένο σε τέσσερις σεζόν, το οποίο συγκέντρωσε μια σειρά από καλλιτέχνες, μουσικούς και τοπικούς διοργανωτές για να προβληματιστούν σχετικά με τα θέματα της πρακτικής υποδομής, της ανταλλαγής γνώσεων και της χαράς.


Αρχιτεκτονικό έργο της χρονιάς από τα Dezeen Awards China  

Για να γιορτάσει την έναρξη των φετινών βραβείων Dezeen στην Κίνα, η Dezeen δημιούργησε μια σειρά βίντεο με προφίλ των νικητών των κατηγοριών αρχιτεκτονικής και εσωτερικών χώρων. Το πρώτο βίντεο πήρε συνέντευξη από τον Hua Li, ιδρυτή του Trace Architecture Office (TAO) , ο οποίος κέρδισε το βραβείο γενικής κατηγορίας για το Πειραματικό Σχολείο Haikou Jiangdong Huandao. Το TAO είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια «μικροσκοπική ποιμενική πόλη» που διεγείρει τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση, σε μια απόκλιση από τη συμβατική μάθηση με γνώμονα τις εξετάσεις. Το λύκειο περιλαμβάνει επίσης φοιτητική εστία και 18τάξιο νηπιαγωγείο, συνολικής επιφάνειας κατασκευής 64.700 τετραγωνικών μέτρων.

Περισσότερα εδώ.