Δ911.17 Παύλος Χατζηαγγελίδης (2018)

Η διπλωματική εργασία αποτελεί ίσως την απόλυτη ευκαιρία για έναν φοιτητή να απογειώσει την αρχιτεκτονική του εξερεύνηση, τον πειραματισμό και έκφραση και να εστιάσει με ενθουσιασμό και πάθος στην κλίμακα και το θέμα που ο ίδιος επιλέγει. Διαθέτοντας τη μέγιστη γνώση και εμπειρία μιας εκτεταμένης εκπαίδευσης, έχοντας ήδη ανακαλύψει πολλαπλά πεδία της αρχιτεκτονικής, και ενώ ακόμα βρίσκεται υπό την θεωρητική σκέπη της σχολής - απαλλαγμένη από τους πολυάριθμους περιορισμούς της πραγματικότητας - ο φοιτητής καλείται να απαντήσει σε σύγχρονους προβληματισμούς, να εκφράσει την προσωπική του φιλοσοφία και αισθητική, να προτείνει νέες αρχές και μορφές χρησιμοποιώντας την κριτική του σκέψη και τα σύγχρονα εργαλεία σχεδιασμού. Η διπλωματική εργασία αποτελεί ίσως ένα από τα πιο απελευθερωτικά ταξίδια αρχιτεκτονικής για έναν φοιτητή. Μια επίπονη ωστόσο διαδικασία ενδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ο σκοπός της αξιολόγησης, είναι να αναδείξει τα ακαδημαϊκά εκείνα έργα που με λεξιλόγιο ριζοσπαστικό συνθέτουν πρωτότυπα θέματα, δημιουργούν ιδιαίτερες χωρικές εμπειρίες, χειρίζονται με μαεστρία τις διαφορετικές αρχιτεκτονικές ποιότητες, τολμούν να προτείνουν νέα εργαλεία σχεδιασμού, να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες για να επιλύσουν με επιστημονικό τρόπο τα πρακτικά θέματα που προκύπτουν, ενώ όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται με τρόπο ευφάνταστο και ευρηματικό.
Η επιβράβευση και δημοσίευση τέτοιων εργασιών αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό, καθώς αποτυπώνει τις ανησυχίες και το όραμα των νέων αρχιτεκτόνων για τη σύγχρονη πραγματικότητα και το μέλλον και λειτουργεί ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της εξέλιξης της ελληνικής αρχιτεκτονικής στις επόμενες δεκαετίες.
Κλείνοντας, θα παροτρύνω θερμά τους νέους συναδέλφους να συνεχίσουν να οραματίζονται, να τολμούν και να πειραματίζονται. Να διατηρήσουν με κάθε κόστος την περιέργεια, τον ρομαντισμό και την δημιουργική αμφισβήτηση του φοιτητή και στην επαγγελματική τους πορεία και να μην σταματήσουν ποτέ να δοκιμάζουν τα όρια της αρχιτεκτονικής, γιατί είναι ατέρμονη.