Δ050.20 | Ánimo-Κέντρο ψυχικής ευεξίας και διαλογισμού στον Λειβαδίτη Ξάνθης


Διπλωματική εργασία: Ánimo-Κέντρο ψυχικής ευεξίας και διαλογισμού στον Λειβαδίτη Ξάνθης
Φοιτήτριες: Καμπίσιου Χριστίνα, Τσόλη Ειρήνη
Επιβλέποντες: Παπαγιαννόπουλος Γεώργιος, Εξαρχόπουλος Πάνος-Λουκάς, Θωμάς Νικόλαος
Σχολή: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ξάνθη, 2020




ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ_βρίσκεται στην περιοχή του Λειβαδίτη, περίπου 50χλμ. Βορειοδυτικά της Ξάνθης και είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο σε 1ώ και 20λ από το κέντρο της πόλης.




Καταλαμβάνει ένα μικρό κομμάτι γης του δάσους στην αρχή του μονοπατιού για την κατάβαση στο καταρράκτη Λειβαδίτη και είναι τοποθετημένο σε περιοχή με ξεχωριστή κλίση. Το πυκνό δάσος της περιοχής καθορίζει τη θέα στο Νότο και τον Βορρά, ενώ η είσοδος γίνεται από τα ανατολικά σε ένα ύψος όπου η κατανομή των επιπέδων δεν είναι αρκετά εμφανής. Οι βαθμίδες αποκαλύπτονται στον επισκέπτη μόνον όταν αυτός ακολουθήσει την κλίση του εδάφους και ακολούθως, το μονοπάτι για τον καταρράκτη.




ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ | ΣΚΕΨΕΙΣ_η εργασία αυτή διερευνά τη σημασία της εμπειρίας των αισθήσεων, το φως, τις υφές, τα υλικά και τις επιρροές στο δομημένο περιβάλλον, καθώς και στους ανθρώπους που το κατοικούν.

Γίνεται μια προσπάθεια για προσέγγιση χώρων αισθητηριακών και βιωματικών, που να αποσκοπούν στην τόνωση του νου, την ενεργοποίηση του σώματος και την επαφή με την ψυχή, παράλληλα με μια έντονη εμπειρία της φύσης.

* Τέτοιοι χώροι πρωτοεμφανίστηκαν στην Ινδία, τα λεγόμενα ASRAM, χώροι αφηρημένοι και αφιερωμένοι στη μοναξιά και την πνευματική ελευθερία.*




Πρόκειται ως επί το πλείστον για ανθρωποκεντρικούς χώρους, που αναλαμβάνουν να εργαστούν και να ικανοποιήσουν χωρικά σωματικές, ψυχολογικές, πνευματικές, αλλά και στεγαστικές ανάγκες, διαδραματίζοντας πολλές φορές το ρόλο καταφυγίων. Πολλές από τις λειτουργίες τους δημιουργούν περιβάλλοντα που επιτρέπουν τον προβληματισμό την ενδοσκόπηση, τη θεραπεία, την ευεξία και ανακουφίζουν το άγχος. Πρακτικές που συναντώνται συχνά σε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι αυτές της yoga και του διαλογισμού.




ÁNIMO the concept_αποτελεί ένα κέντρο που βοηθά τον επισκέπτη στη βελτιστοποίηση της υγείας μέσω της εκπαίδευσης και της αυτογνωσίας του σώματος, του νου και της ψυχής. Αυτό το καταφύγιο βρίσκεται σε ένα περιβάλλον μακριά από τη συμφόρηση της πόλης, μακριά από τον θόρυβο, την ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες πιέσεις. Λειτουργεί ως κέντρο αναζωογόνησης και απομόνωσης, ενώ παράλληλα παίρνει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.




Το Κέντρο θα μπορεί να είναι προσβάσιμο σε όλους. Έχοντας κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα, ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να παρέχονται υπηρεσίες στους επισκέπτες μέσω προγραμμάτων εθελοντισμού, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο για τους ορειβάτες.

Τα κεντρικά στοιχεία της σύλληψης είναι η ποιότητα του φωτός, το χρώμα, η μορφή, η υφή, οι ήχοι και η ποιότητα του νερού, και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετατρέψουν μέσω μιας εμπειρίας, μια αρνητική αύρα, σε μια θετική και υγιή.




Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική εμπειρία που είναι μέρος μιας δύναμης που μπορεί να διατηρήσει και να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία μέσω της αίσθησης του ταξιδιού, της ένταξης, της αρμονίας και της ισορροπίας.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ_ βασική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε, χάρη στη γεωμορφολογία του εδάφους, το άνοιγμα της νότιας πλευράς σαν βεντάλια προς το τοπίο. Ο επισκέπτης δεν αντιλαμβάνεται όλους τους χώρους του κτίσματος μονομιάς. Αντ’ αυτού το βιώνει σε μια προοδευτική πορεία που ακολουθεί την κλίση του εδάφους. Η τοποθέτηση του κτιρίου παρέχει μια αίσθηση ταξιδιού, μια εξέλιξη από το ένα επίπεδο στο άλλο.







Η σύνθεση εκτυλίσσεται γύρω από τη χάραξη δύο βασικών αξόνων που καθορίζονται από την φυσική κλίση του εδάφους και μιας πορείας κάθετης σε αυτούς, που διασχίζει εν συντομία ολόκληρο το οικόπεδο. Με μια γενναία υποχώρηση του κυρίως κτιριακού όγκου στο έδαφος, δημιουργείται ένα φυσικό βραχώδεςόριο, που διατρέχει εσωτερικά κατά μήκος όλη τη σύνθεση, ενισχύοντας την αίσθηση του περιορισμού.