Δ053.19 | Ανάπλαση πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των λαών και ανέγερση κτηρίου Κέντρου Νεότητας, Χανιά.


Διπλωματική εργασία: “Ανάπλαση πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των λαών και ανέγερση κτηρίου Κέντρου Νεότητας, Χανιά.” 
Φοιτήτρια: Σκευάκη Κυριακή 
Επιβλέποντες καθηγητές: Δημήτριος Πολυχρονόπουλος, Μαρία Γρηγοριάδου, Νικόλαος Θωμάς 
Σχολή: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Πολυτεχνική Σχολή - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 
Χρονολογία: Οκτώβριος 2019




Το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης των Χανίων, επηρεάζεται και επηρεάζει τον αστικό ιστό. Περιλαμβάνει περιοχές με ποικιλία οργάνωσης και υλικών, όπως αυτές που χαρακτηρίζονται από χαμηλή φύτευση, από δέντρα αειθαλή και φυλλοβόλα, από πλακοστρώσεις κυβόλιθων, νερό, σκληρά υλικά και χώμα. Η παρούσα μορφή του πάρκου αποτελεί αποτέλεσμα της μελέτης που παραδόθηκε στο Δήμο Χανίων το 1987. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αναβάθμισής του ώστε να προσελκύει πλήθος κόσμου όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο σχεδιασμού του πάρκου αρχική πρόθεση ήταν να διατηρηθεί η υπάρχουσα φύτευση στη μεγαλύτερη έκτασή του αλλά και να ενισχυθεί με περαιτέρω πράσινο. Επίσης, διατηρήθηκαν και οι τέσσερις ‘είσοδοι’ από όλες τις πλευρές του πάρκου. Βόρεια, έχει σχεδιαστεί μία πλατεία με χώρους στάσεις, δέντρα καθώς και ένας άξονας επιστρωμένος από σανίδες ξύλου. Αυτός ο άξονας νοητά διασχίζει κατά μήκος το πάρκο μέχρι τη νότια είσοδο-έξοδό του. Διασχίζοντας κάποιος τον συγκεκριμένο άξονα, θα συναντήσει το αμφιθέατρο σε υποβαθμισμένη στάθμη, ακόμη μία πλατεία ολόκληρη επιστρωμένη από ξύλινες σανίδες και μικρότερους βυθισμένους χώρους σε αυτή, το στοιχείο του νερού, αλλά και ακόμη ένα πλάτωμα με χώρους στάσης και σκίασης καταλήγοντας στη νότια πλευρά του πάρκου, σε χαμηλότερη και πιο προστατευμένη στάθμη.




Ανατολικά, του πάρκου υπάρχει το μνημείο πεσόντων ηρώων, όπου ξανασχεδιάστηκε η πρόσβαση σε αυτό καθώς και η πρόσβαση στο πάρκο. Αριστερά από το μνημείο δημιουργήθηκε μία είσοδος η οποία οδηγεί μέσα στο πάρκο και σε δύο υπερυψωμένα επίπεδα, στα οποία έχουν τοποθετηθεί τραπεζάκια, καρέκλες και αστικός εξοπλισμός. Δεξιά από το μνημείο υπάρχει, επίσης, τρόπος προσπέλασης του πάρκου, μέσα από μικρότερα πλατώματα στο ίδιο αλλά και διαφορετικό επίπεδο με πλούσια φύτευση. Δυτικά βρίσκονται οι περισσότερες πολυκατοικίες και γι’ αυτό το λόγο από τη δυτική είσοδο στο πάρκο έχουν σχεδιαστεί χώροι παιδικών χαρών, μικροί αμφιθεατρικοί χώροι, πίστα skateboard και χώροι στάσης με μεγάλα παγκάκια και δέντρα. Τέλος, σε όλο το πάρκο τοποθετήθηκαν φωτιστικά ώστε να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται όλες τις ώρες της ημέρας.




Το οικόπεδο μελέτης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων, δίπλα από το πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών. Μετά από την ανάλυση της περιοχής παρατηρήθηκε ότι στον απέναντι πεζόδρομο της οδού Κοραή, βρίσκεται ένα κτηριακό συγκρότημα σχολείων. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επιλέγηκε να σχεδιαστεί το κέντρο νεότητας Χανίων στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Επίσης, βόρεια του οικοπέδου βρίσκεται ένας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συχνή συγκοινωνία. Από τον συγκεκριμένο δρόμο γίνεται και η είσοδος στο οικόπεδο μελέτης. Σκόπιμα έχει επιλεχθεί το μισό κτήριο προς τη βόρεια πλευρά, να βρίσκεται υπερυψωμένο σε κολώνες και από κάτω σε χαμηλότερη στάθμη να υπάρχει τεχνητό νερό, ώστε να ορίζεται ξεκάθαρα η είσοδος του κτηρίου. Στον ισόγειο χώρο του, έχουν τοποθετηθεί χώροι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και από τους κατοίκους της πόλης, όπως ο εκθεσιακός χώρος νότια και το φουαγιέ με το χώρο εκδηλώσεων βόρεια του κτηρίου. Ακόμα, στο ισόγειο βρίσκεται ένας χώρος εργαστηρίων ο οποίο εκτείνεται και στο υπόγειο με εκτόνωση στη ανατολική πλευρά του κέντρου νεότητας. Από το φουαγιέ του χώρου εκδηλώσεων μπορεί κανείς να οδηγηθεί από μία κυκλική σκάλα ή από το κλιμακοστάσιο στον επάνω όροφο στο cafe-bar του κτηρίου. Από το δεύτερο κλιμακοστάσιο στη νότια πλευρά του κτηρίου ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο βρίσκεται η αίθουσα υπολογιστών και η βιβλιοθήκη σύγχρονης τεχνολογίας με ψηφιακό υλικό εκτός των βιβλίων. Ο τελευταίος όροφος διαθέτει χώρο προβολών ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.α., αίθουσα μουσικής και ραδιοφώνου, αίθουσα ψυχαγωγίας των νέων για επιτραπέζια παιχνίδια καθώς και χώρους ώστε να αξιοποιηθούν όπως επιθυμούν οι νέοι.