Δ057.16 | “AREA F” : Ανάπλαση του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων Δραπετσώνας


Διπλωματική: “AREA F” Ανάπλαση του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων Δραπετσώνας
Φοιτητές: Γλυκοφρίδη Μαριάννα, Ρουμπάνη Κατερίνα
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μοίρα Μαρία
Σχολή: Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών χώρων, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, ΤΕΙ Αθήνας
Χρονολογία: 2016





Η πτυχιακή αυτή εργασία ασχολείται με την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της “Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρίας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων” [Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.], στην περιοχή της Δραπετσώνας.
Η Δραπετσώνα αποτελεί μία περιοχή με ιδιαίτερη σημασία από τα αρχαία χρόνια, λόγω της συμβολής της στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στον ενταφιασμό των οστών του Θεμιστοκλή στην περιοχή του οικοπέδου της [Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.], αλλά και στη βιομηχανική ανάπτυξη του Πειραιά κατά τον 20ο αιώνα.





Για το σχεδιασμό του συγκεκριμένου πάρκου, πρώτο βήμα της ομάδας μας ήταν η επίσκεψη στο χώρο του εργοστασίου λιπασμάτων. Οι πρώτες εντυπώσεις μας εστιάστηκαν στο κτίριο του υαλουργείου, που αντανακλούσε σχεδόν όλη την ιστορία του. Στο παρελθόν υπήρξε μία σημαντική παραγωγική μονάδα του εργοστασίου η οποία πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Στο εσωτερικό του είναι εμφανή τα σημάδια από την αποξήλωση των εγκαταστάσεων. Η έντονη παρουσία του θρυμματισμένου γυαλιού μέσα στον χώρο του υαλουργείου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της ομάδας μας για το σχεδιασμό. Με τον τρόπο αυτό, το γυαλί, ως κυρίαρχο υλικό, στον αναδιαμορφωμένο χώρο, αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: μία συνέχεια της σημαντικότερης αυτής μονάδας του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων. 






Το εργοστάσιο λιπασμάτων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ονομασία του πάρκου, διότι στα αγγλικά μεταφράζεται “fertilizer factory” και γι’ αυτό το λόγο το ονομάσαμε “AREA F”, δηλαδή περιοχή του εργοστασίου λιπασμάτων.
Ο επανασχεδιασμός της περιοχής των λιπασμάτων, στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου 640 στρεμμάτων, χωρίς μεγάλο κόστος κατασκευής, αλλά ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Δραπετσώνας. Στο χώρο αυτό οι επισκέπτες, μέσω των υπαρχόντων κτιρίων και των αρχαίων ευρημάτων, θα μπορούν να γνωρίσουν την ιστορική πορεία του συγκεκριμένου τόπου, από τη αρχαιότητα έως σήμερα.





Συγκεκριμένα, το πάρκο θα περιλαμβάνει: χώρο υποδοχής στην κεντρική είσοδο, χώρο ανάδειξης του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή, μεγάλες ενότητες πρασίνου, κάποιες από τις οποίες θα είναι διαμορφωμένες σε επίπεδα, ποδηλατοδρόμους, γέφυρα, η οποία θα ενώνει το νοτιοδυτικό με το βορειοδυτικό τμήμα του πάρκου, ζώνες που θα λειτουργούν ως παρατηρητήρια, με κυριότερο το λιμενοβραχίονα Κράκαρη, υπαίθριο θέατρο, χειμερινό κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, εργαστήρια εικαστικών, χώρους αναψυχής για νέους και παιδιά, χώρους εστίασης, συνεδριακά και εκθεσιακά (καταναλωτικά/καλλιτεχνικά) κέντρα, νέο στάδιο για το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, διοικητικά γραφεία, πέντε χώρους στάθμευσης καθώς και τρεις μαρίνες ιδιωτικών σκαφών.





Η διαμόρφωση του εξωτερικού περιβάλλοντος θα επεκτείνεται και στο εσωτερικό του κτιρίου του υαλουργείου της εταιρείας Α.Ε.ΕΧ.Π.Λ., δημιουργώντας διαδρομές στο χώρο, για τη θέαση του εσωτερικού του. Επίσης, προβλέπεται παρουσίαση της ιστορίας της εταιρείας μέσω προβολών και με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού.

Επομένως, η δημιουργία του πάρκου θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα προσφέρουν ευκαιρίες για ψυχαγωγία, διασκέδαση, πρόσβαση στην παραλία, αλλά και νέες θέσεις εργασίας.





Συμμετοχή στο σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (2017), λαμβάνοντας εξαγορά, για προβολή πατήστε εδώ.