Δ043.20 | ‘ΑΝΟΙΧΤΟ’ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ.


Διπλωματική εργασία: ‘ΑΝΟΙΧΤΟ’ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ.
Φοιτητές: ΚΡΙΑΡΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ- ΣΥΡΑΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ.
Ημερομηνία: Οκτώβριος 2020

Ευχαριστούμε τους καθηγητές μας κ. Γρηγοριάδου Μαρία, κ. Πολυχρονόπουλο Δημήτρη, κ. Μιχαηλίδη Αντώνη για την καθοδήγηση τους στην επίτευξη της διπλωματικής εργασίας μας.




Η διπλωματική μας εργασία αφορά τον επαναπροσδιορισμό της στέγαση της τρίτης ηλικίας. Η επιλογή του οικοπέδου καθορίστηκε από ποικίλους παράγοντες , οι οποίοι αλληλεπιδρούν με τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η εκκλησία , οι παιδικές φωνές από το δημοτικό σχολείο, το ήρεμο αστικό τοπίο αλλά και η επαφή με τη φύση συντελούν στην ψυχολογία των ηλικιωμένων.

Το οικόπεδο βρίσκεται στη Ξάνθη στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Έβρου, σημείο το οποίο καλύπτει όλα τα παραπάνω και για αυτό και αποτέλεσε ιδανικό οικόπεδο για το θέμα μας.






Βασική μας πρόθεση ήταν ο σχεδιασμός ενός ‘ανοιχτού’ κέντρου φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, ανοιχτό προς τον φιλοξενούμενο, ανοιχτό προς τη φύση και ανοιχτό προς το δημόσιο. Η σύνθεσή μας αποτελείται από δύο σκέλη, ένα αυτού του βασικού κτιρίου του κέντρου φροντίδας και έναν αυτό του δημόσιου χαρακτήρα με το υδροθεραπευτήριο. Σημείο αναφοράς στο θέμα μας είναι οι θεραπευτικοί κήποι ,οι οποίοι συνδέουν τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό κομμάτι της σύνθεσης.




Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει στον βασικό μας κτίριο χώρο υποδοχή για το κέντρο φιλοξενίας καθώς και ένα χώρο καθιστικού για τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα διαθέτει το καθιστικό για τους ηλικιωμένους το όποιο αναπτύσσεται και στα τρία επίπεδα (+3.50,0.00,-3.80).Επίσης υπάρχει το τμήμα της διοίκησης του κέντρου φιλοξενίας αλλά και το ιατρείο. Το υδροθεραπευτήριο και οι θεραπευτικοί κήποι εντάσσονται επίσης στο κτιριολογικό μας πρόγραμμα.








Τα δωμάτια αναπτύσσονται σε τρεις κτιριακές μονάδες. Κάθε κτιριακή μονάδα έχει προσφέρει και διαφορετικές υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες φροντίδας που έχει ο κάθε ηλικιωμένος. Τα δωμάτια είναι δίκλινα και μονόκλινα και έχουν θέα είτε στον ποταμό Κόσυνθο είτε στους θεραπευτικούς κήπους.












Με την πρόταση αυτή επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός προτύπου κέντρου φιλοξενίας και φροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων, που αλλάζει τον τρόπο και την εικόνα που έχει σήμερα η κοινωνία ότι το γηροκομείο είναι μια λύση ανάγκης για τους ανθρώπους αυτούς όταν δεν μπορεί να τους φροντίσει η οικογένεια τους.