EV008.24 | «ΑΝΕΓΕΊΡΟΝΤΑΙ ΑΙ ΚΛΕΙΝΑΊ ΑΘΉΝΑΙ!»: Η ΓΈΝΕΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΕΎΟΥΣΑΣ

«ΑΝΕΓΕΊΡΟΝΤΑΙ ΑΙ ΚΛΕΙΝΑΊ ΑΘΉΝΑΙ!» Η ΓΈΝΕΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΕΎΟΥΣΑΣ Έκθεση Αρχειακού Υλικού 11.04.2024 – 20.12.2024 




Η Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους διοργανώνει την έκθεση αρχειακού υλικού «Ανεγείρονται αι κλειναί Αθήναι!» η γένεση μιας πρωτεύουσας με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από τη μεταφορά της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα και την έκδοση του Βασιλικού Διατάγματος της 18ης/30ης Σεπτεμβρίου 1834 που όριζε την τελευταία ως «Βασιλικήν καθέδραν και πρωτεύουσαν».

Μέσα από το πλούσιο αρχειακό υλικό (χάρτες, λιθογραφίες, σκαριφήματα, λευκώματα, έγγραφα, κ.ά.) το οποίο διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες, παρουσιάζεται η νέα πόλη των Αθηνών ως προς την πολεοδομία και τη ρυμοτομία της. Καταγράφεται η διαμόρφωση του οδικού δικτύου της Αθήνας με τη διάνοιξη νέων οδών και λεωφόρων (βουλεβάριων), η ονοματοθεσία τους, η χάραξη πλατειών και οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την ανέγερση δημοσίων κτηρίων. Προβάλλονται εμβληματικά δημόσια κτήρια τα οποία κατασκευάστηκαν είτε από το κράτος είτε μέσω δωρεών Ελλήνων ευεργετών για να καλύψουν τις ανάγκες της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της θρησκευτικής λατρείας, της απονομής δικαιοσύνης, κτήρια που αποτελούν και σήμερα τοπόσημα της πόλης. Αναδεικνύονται πρόσωπα που στελεχώνουν τους αρμόδιους θεσμούς, Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, τοπογράφοι, γεωμέτρες, μηχανικοί και νομομηχανικοί που συμβάλλουν στη διαδικασία της μεταφοράς της πρωτεύουσας, βάζοντας τη σφραγίδα τους στη διαμόρφωση της πόλης. Τέλος, η έκθεση επιδιώκει να αποτυπώσει, εκτός από την οργάνωση, ανάπτυξη και τις ελλείψεις των δημόσιων υποδομών της Αθήνας, την ανάδειξη του αρχαίου παρελθόντος της πόλης, την πολιτιστική της ζωή αλλά και την εμπορική δραστηριότητα και βιοτεχνική παραγωγή της πρωτεύουσας μέσα από τη θεσμοθέτηση αρχών και φορέων.





Πληροφορίες:
Διεύθυνση
Γενικά Αρχεία του Κράτους, Δάφνης 61, Ψυχικό 

Διάρκεια έκθεσης: 11.04.2024–20.12.2024 

Είσοδος ελεύθερη / Ωράριο Λειτουργίας: 
Δευτέρα με Παρασκευή: 10.00-14.00 (εκτός επίσημων αργιών) 

Στοιχεία επικοινωνίας: 210 6782270, 210 6782208, publicrelations@gak.gr 

Για οργανωμένες ξεναγήσεις & επισκέψεις σχολείων: 210 6782270 Για την έκθεση έχει σχεδιαστεί εκπαιδευτικό παιχνίδι για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 

Περισσότερα εδώ.