Δ001.23 | Ένα παιχνίδι διαμονής. Ανασχεδιασμός της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης Α.Π.Θ. , Ποσείδι , Χαλκιδικής


Διπλωματική εργασία: Ένα παιχνίδι διαμονής. Ανασχεδιασμός της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης Α.Π.Θ. , Ποσείδι , Χαλκιδικής
Φοιτήτριες: Δημητριάδου Λήδα, Μαλαμόγλου Ευγενία
Επιβλέπων:  Σπυρίδων Παπαδημητρίου
Σχολή: ΑΠΘ, 2023



Letsgocamping !!!
«Δεν είναι απλώς ένας τόπος.
Δεν είναι μόνο ένα δεκαήμερο διακοπών.
Δεν είναι μόνο γνωριμίες.
Κατασκήνωση είναι τρόπος ζωής.
Είναι κάτι το ελεύθερο.
Διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο,
από βίωμα σε βίωμα»


Η παρούσα διπλωματική εργασία τοποθετείται ανάμεσα σε δύο θεματικούς άξονες: την ιδιοκατασκευή, γνωστή με τον όρο DIY (doityourself) και την εφήμερη κατοίκηση. Η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για κατασκευές μικρής κλίμακας καθώς και όλη εκείνη η λαχτάρα που αποπνέει η καλοκαιρινή περίοδος μας οδήγησε στην επιλογή του ανασχεδιασμού του φοιτητικού κατασκηνωτικού χώρου στο Ποσείδι, Χαλκιδικής, με ένα τρόπο παιχνιδιάρικο και διαφορετικό.


Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί η επιλογή του συγκεκριμένου κατασκηνωτικού χώρου. Αρχικά, πέρα από την λειτουργία του ως πανεπιστημιακού κατασκηνωτικού χώρου κατά την θερινή περίοδο, πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμη η πρόταση μας για την λειτουργία του καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, πράγμα που θα προσεφέρει πολλαπλά οφέλη στους φοιτητές και το πανεπιστήμιο με τις παρατεταμένες εκπαιδευτικές και μη χρήσεις. Ο χώρος παραμένει αδρανής για μεγάλο διάστημα στη διάρκεια του έτους, με μόνη περίοδο λειτουργίας την θερινή και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την συντήρηση του. Η προσωπική μας εμπειρία διαβίωσης σε κατασκηνωτικούς και παρεμφερείς χώρους, μας βοήθησε στον σχεδιασμό και στην πρόταση μιας νέας πιο λειτουργικής διαμόρφωσης και χρήσης του συγκεκριμένου χώρου.


Η πρόταση βασίζεται στον διαχωρισμό της έκτασης του κατασκηνωτικού χώρου σε δύο περιοχές, αυτή των τροχόσπιτων και αυτή των σκηνών, με βάση έναν κεντρικό άξονα στον οποίο βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι κοινόχρηστες λειτουργίες, τοποθετημένες σε γεωμετρικές περιοχές μικρότερης κλίμακας. Επίσης, έχουν διαμορφωθεί διάφορες κοινόχρηστες διατάξεις (αποχωρητήρια, μπάνια, πλυντήρια, κουζίνα, καθορισμένοι ανοικτοί χώροι ψησίματος και παιδική χαρά) οι οποίες εξυπηρετούν κατά περίπτωση την περιοχή των τροχόσπιτων ή των σκηνών. Η σχεδιαστική πρόταση, έχει ως οδηγό την ίδια την φύση, καθώς οι χειρισμοί και τα υλικά (χώμα, διάτρητη μεταλλική σχάρα, ξύλο) δίνουν την αίσθηση της συνύπαρξης και της ένταξης στο φυσικό καλοκαιρινό τοπίο. Η επιθυμία δημιουργίας ενός χώρου που θα προσδίδει ευθυμία και παιχνίδι, οδήγησε στον σχεδιασμό γεωμετριών που είναι εμπνευσμένες από κλασσικά παιχνίδια της παιδικής μας ηλικίας. Εκτός από τα παραπάνω, πρόκληση αποτελεί και η πρότασή μας για κατασκευή των δομών από τους ίδιους τους χρήστες. Οι οδηγίες και τα υλικά των προτεινόμενων δομών είναι απλά, κατανοητά και εύκολα διαχειρίσιμα και συν αρμολογούμενα για φοιτητές αρχιτεκτονικής ή παρεμφερών σχολών.



Μια κατασκήνωση από φοιτητές για φοιτητές.
Ξεκινούμε τώρα την περιήγηση του χώρου…