EV072.18 SHARE Athens 2018 International Architecture and Engineering Forum

Το SHARE Athens 2018, το Διεθνές Φόρουμ για την Αρχιτεκτονική και τη Μηχανική, πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη φέρνοντας σε επαφή διακεκριμένους αρχιτέκτονες από κορυφαία γραφεία που παρουσίασαν τις πρακτικές και μερικά έργα τους και άντλησαν έμπνευση μεταξύ τους ως μια σύγχρονη αρχαία Αγορά.

Ομιλητές από 9 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Ρουμανία) τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και την αρχιτεκτονική αριστεία μέσω των πρόσφατων διεθνώς αναγνωρισμένων έργων τους.

Οι διαλέξεις επικεντρώθηκαν στο παρόν και στο μέλλον, στην καινοτομία στην αρχιτεκτονική και στη μηχανική, στην εξερεύνηση νέων υλικών και τεχνολογιών για το σχεδιασμό ενός έξυπνου και βιώσιμου δομημένου περιβάλλοντος.




Επίσημος οργανωτής της συνάντησης ήταν ο Florin MINDIRIGIU (Πρόεδρος στην εταιρεία PROEVENT ASSOCIATION στη Ρουμανία) σε συνεργασία με τον Ηλία Κωνσταντόπουλο (Πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρεία Αισθητικής στην Αθήνα).



Επίτιμοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Wolf D. PRIX (Συνιδρυτής, Υπεύθυνος Σχεδιασμού και διευθύνων σύμβουλος της COOP HIMMELB (L) AU στην Αυστρία) καθώς και ο Βασίλης Σγούτας (Συνιδρυτής στο γραφείο Sgoutas Architects).

Συντονιστές τους Ευάγγελο Λυρουδία (Σύμβουλος στην εταιρεία ALUMIL), Αναστάσιο Κοτσιόπουλο (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Επίτιμος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών) και Σταύρο Γυφτόπουλο (Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών).












Στην πρωινή ζώνη η Habibeh MADJDABADI (Ιδρύτρια και Επικεφαλής Αρχιτέκτων στο γραφείο HABIBEH MADJDABADI ARCHITECTURE OFFICE στο Ιράν) μίλησε για τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνικών του τόπου της, τη συναρμογή τους με τα σύγχρονα υλικά και το πεπερασμένο της γης, τη σημασία του ανειδίκευτου εργάτη στην κατασκευή δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πρόσφατα έργα της “40 Knots House” και “House of Approximation”.





Ο Përparim RAMA (Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του γραφείου 4MGroup στο Ηνωμένο Βασίλειο), ζώντας σε μια χώρα με ελάχιστο ήλιο και πολλή υγρασία ανέλυσε τη σπουδαιότητα της έννοιας του “Wellbeing” στην Αρχιτεκτονική, τόνισε την ανάγκη του φυσικού φωτός και της φύσης στην καθημερινή ζωή.



Ο Βασίλης ΣΓΟΥΤΑΣ (Συνιδρυτής στο γραφείο Sgoutas Architects) ξετύλιξε την ιστορία του οικογενειακού του γραφείου από το 1888 και ανέδειξε τη σημασία του σεβασμού του εξωτερικού χώρου και του πολιτισμού μέσα από τα έργα του “Novartis”, τις 4 Αίθουσες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τον αρχαιολογικό χώρο της Καρχηδόνας και άλλα παλαιότερα που όμως διαθέτουν καθαρή και φρέσκια αρχιτεκτονική ματιά.





Ο Mark Sutton VANE (Sutton Vane Associates, Ηνωμένο Βασίλειο) UK έδωσε το βήμα για το ενδιαφέρον ζήτημα του Αρχιτεκτονικού Φωτισμού, αναφέροντας ποικίλα πολιτιστικά κέντρα (“Hatch”, “The Institution of Structural Engineers”, “Berry Bros & Rudd”, “Titanic”, “The Europe Galleries”), έδωσε κυρίως έμφαση στο παράδειγμα του “York Minister”, τόνισε τη σημασία του χώρου και τις κτηριακές δυσκολίες του εισάγοντας την έννοια του “Comfort Lighting”.



Στην ομιλία της με θέμα “Persisting dialogues” η Ρένα ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ (Αρχιτέκτονας, Ιδρύτρια του γραφείου SPARCH PC στην Αθήνα) παρομοίασε τους αρχιτέκτονες με τους χορευτές μπαλέτου ως προς τη χάρη που κρύβουν κάτω από τη δύναμη και τη δημιουργία τους, προωθώντας τις σκέψεις της για το ζήτημα Φως&Σκιά μέσω του έργου της Agemar Maritime Headquarters στην Αθήνα.



Ο Βαγγέλης ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Συνεργάτης στο γραφείο 3SK STYLIANIDES ARCHITECTS) μίλησε για επανάχρηση παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων με άλλες χρήσεις και προσεκτικές παρεμβάσεις αναλύοντας το πολυσυζητημένο έργο αποκατάστασης πρώην κτηρίου του εργοστασίου ΦΙΞ που πλέον στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.




Η Anouk LEGENDRE (Αρχιτέκτονας και ιδρύτρια του γραφείου XTU architects στη Γαλλία) αναφέρθηκε στην έννοια της «Ολιστικής Αρχιτεκτονικής», ασχολείται με τον αστικό σχεδιασμό αναπτύσσοντας μια καινοτόμα προσέγγιση του περιβάλλοντος και σχεδιάζοντας με ανθρωπιστική στρατηγική όπως παρουσίασε στο πρόσφατο έργο της “CITE DU VIN”.



Ο Τηλέμαχος ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) έχοντας αρχιτεκτονικά πρότυπα τους εμβληματικούς Mies Van Der Rohe και Le Corbusier παρουσίασε διάφορα έργα με άξονα το περίπλοκα μορφοποιημένο επιβλητικό σκυρόδεμα και το ζήτημα δημόσιου&ιδιωτικού χώρου, συγκρίνοντας 2 κτήρια στα Μέγαρα και τη Νικόσια.



Ο Luca PERALTA (Ιδρυτής και διευθυντής στο γραφείο PERALTA) μςεε έντονο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μίλησε για τις δικές του σχεδιαστικές απόψεις μέσω του έργου του “Kindergarden and Public Piazza in Bisceglie”, ενός τεράστιου νηπιαγωγείου με επιμέρους χώρους και μια δημόσια πλατεία που το ολοκληρώνει.




Ο Πρόδρομος ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ (Αρχιτέκτονας, Συνεργάτης στο γραφείο Nikiforidis&Cuomo) παρουσίασε το πολυβραβευμένο υλοποιημένο έργο του «Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης» που μετρά 4 χρόνια ζωής και ιστορίας, παρέθεσε πολλαπλές και ποικίλου ενδιαφέροντος πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο τονίζοντας πως ανήκει στους πολίτες και τέλος αναφέρθηκε στο «Πάρκο του Παύλου Μελά», ένα ακόμα υπό κατασκευήν έργο δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη με αξιώσεις και στόχους.




Τέλος, ο Wolf D. PRIX (Συνιδρυτής, Υπεύθυνος Σχεδιασμού και διευθύνων σύμβουλος της COOP HIMMELB (L) AU στην Αυστρία) με αφορμή την πολυετή και σημαντική του παρουσία στη διεθνή Αρχιτεκτονική κοινότητα μέσω του έργου του “Deconstructive Building” (1983) μίλησε για την ανάγκη πολύπλοκων λύσεων και κτηρίων για πολύπλοκα προβλήματα αψηφώντας τη βαρύτητα, αναφέρθηκε στο μότο του «Όλοι έχουν δίκιο μα τίποτα δεν είναι σωστό» και τελικά έθεσε το πιο καίριο ερώτημα: Τι είναι Αρχιτεκτονική;




*ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΙΚΗ - ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ*

Δείτε το επίσημο site του οργανισμού εδώ.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες και βιογραφικά στοιχεία των καλεσμένων της εκδήλωσης εδώ.