Ρεπορτάζ της Χαράς Χαρατσάρη
Το 6ο OPEN HOUSE Athens πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου 2019 με 100 ανοιχτά κτίρια, 500 εθελοντές – ξεναγούς και πολλές παράλληλες δράσεις. O θεσμός ξεκίνησε ως ιδέα από το Λονδίνο το 1992 και αποτελεί μια σημαντική διεθνή πρωτοβουλία, απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής κουλτούρας. Η Αθήνα μετατράπηκε σε ένα μεγάλο μουσείο, με το κοινό να μετατοπίζεται μεταξύ των εκθεμάτων-κτιρίων. Ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό αναμνηστικό, αποκτώντας το έντυπο πρόγραμμα και σφραγίζοντας τον χάρτη του στα κτίρια που επισκέπτεται.
Μεγάλο ενδιαφέρον του θεσμού, παρουσίασε η παράλληλη δράση, OPEN BIKE. Εδώ οι επισκέπτες μοιράζονται σε μικρές ομάδες και ανακαλύπτουν την πόλη με το ποδήλατο. Οι διαδρομές είναι συγκεκριμένες, με διάρκεια δύο ωρών και τριάντα λεπτών η καθεμιά και προβλέπονται στάσεις για ξεναγήσεις σε κτίρια, με σειρά προτεραιότητας.
Η Αμαλία Σκαμαγκούλη, υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Open Bike, τα δύο τελευταία χρόνια, επεξηγεί τα στάδια που προηγούνται για την υλοποίηση της δράσης: “Υπάρχουν πολλά επίπεδα προεργασίας προκειμένου να υλοποιηθεί η δράση αυτή. Αφού επιτευχθεί η εξασφάλιση της χορηγίας των ποδηλάτων χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η δράση, ακολουθεί ο σχεδιασμός των 6 ποδηλατικών διαδρομών, οι δοκιμαστικές διαδρομές-πρόβες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τέλος η κράτηση των θέσεων και η διαμόρφωση των τελικών γκρουπ ξεναγήσεων.” Σημαντικό ρόλο στη φετινή διοργάνωση είχαν οι εθελοντές- οδηγοί Ιόλη Πετρουλάκη, Νείλα Άννη, Αλέξανδρο Κανελλόπουλο και Ηλιάνα Τοτού, ενώ χορηγός των ποδηλάτων ήταν η coco-mat.bike.
Συναντηθήκαμε το πρωί της Κυριακής με τους εθελοντές - οδηγούς, έξω από το κατάστημα της Coco-mat.bike στην Πλατεία Θεάτρου. Αφού δοκιμάσαμε για λίγο τα νέα μας ξύλινα οχήματα, με την ιδιαίτερη κόρνα και το φρενάρισμα της πίσω ρόδας με το πεντάλ, ξεκινήσαμε τη διαδρομή
Ε_Στα μονοπάτια της Πλάκας.
Σημείο έναρξης: COCO-MAT.bike
1. Loft στην Καρύτση
2. Γεννάδειο Πειραματικό Λύκειο
3. Αμαλίας 36
4. Διαμέρισμα Pretty in Pink
Σημείο λήξης: the Foundry Hotel
Με μικρά ανεβοκατεβάσματα λόγω του αναγλύφου της πόλης φτάσαμε στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 10, όπου ανεβήκαμε στο Loft που σχεδίασε ο Αρχιτέκτονας Φώτης Ζαπαντιώτης. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε κτίριο γραφείων του '60 και λειτούργησε για δεκαετίες ως επαγγελματικός χώρος. Μετατράπηκε σε κατοικία από τον Αρχιτέκτονα το 2017 και διακρίθηκε στα βραβεία αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στην κατηγορία ''Καλύτερη Ανακαίνιση κατά το διάστημα 2013-2017''.
Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στην Πλάκα, για μια στάση στο Γεννάδειο Πειραματικό Λύκειο, επί της οδού Ηπίτου 15. Πρόκειται για ένα νεοκλασσικό κτίριο αστικής κατοικίας, με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία, που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το οποίο αποκαταστάθηκε το 2005, ώστε να φιλοξενήσει το ''Γεννάδειο Πειραματικό Λύκειο''. Άλλο ένα κέλυφος που μετασχηματίστηκε, για να υποδεχτεί μια νέα χρήση μετά από χρόνια. Τα υπνοδωμάτια έγιναν αίθουσες διδασκαλίας, η αυλή αποτελεί το προαύλιο ενώ ο στάβλος έγινε βιβλιοθήκη.
Διασχίσαμε μετά την Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση την Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας για μια γρήγορη ξενάγηση στο κτίριο του αριθμού 36. Χτισμένο μεταξύ 1926 – 1933, από τον Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κυριακίδη, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και ιστορικότερα κτίρια της Αθήνας, καθώς και ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου. Στους επιβλητικούς του χώρους κυριαρχεί η εκλεπτυσμένη διακόσμηση, με το ξύλινο παρκέ, το τζάκι, τις ξύλινες επενδύσεις και έπιπλα των παλαιών κατοίκων του κτιρίου. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων.
Η ποδηλατάδα συνεχίστηκε στην Πλάκα, περνώντας έξω από το Διαμέρισμα Pretty in Pink, διασχίζοντας την πλατεία Λυσικράτους, την Μητροπόλεως, την Ερμού, για να καταλήξουμε στο Foundry Hotel, που ήταν και το σημείο λήξης της διαδρομής.
Η ποδηλατική ομάδα το σημείο λήξης της διαδρομής, The Foundry Hotel |
Η ταχύτητα του μέσου, προκαλεί μια γρήγορη, αποσπασματική ανάγνωση της πόλης, διαφορετική από εκείνη της βόλτας με τα πόδια. H άμεση επαφή με το αστικό περιβάλλον και η αντίληψη εκ νέου των αποστάσεων μεταξύ των σημείων του ιστορικού κέντρου, ενισχύει το αίσθημα οικειότητας στην πόλη, η οποία ξεδιπλώνεται ως ένα σκηνικό αέναης ανακάλυψης σύγχρονων όψεων, παλαιών κελυφών που άλλαξαν χρήση, ποικιλία μορφολογικών στοιχείων και υλικότητας. Όχι μόνο ως επισκέπτες – παρατηρητές, αλλά και ως χρήστες της πόλης με το ποδήλατο, οι ενδιαφερόμενοι του OPEN BIKE βιώνουν μια διαδραστική αρχιτεκτονική εμπειρία.
Στο επανιδείν!
Περισσότερες πληρόφορίες για το OPEN BIKE θα βρείτε εδώ