Δ053.20 | ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ


ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ
ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΟΥΔΗ
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΘΕΟΚΛΗΣ ΚΑΝΑΡΕΛΗΣ
ΣΧΟΛΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, 2020




ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική και παγκόσμια κίνηση, για νέους και μεγάλους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή. Ως αποτέλεσμα η κοινωνία αποκτά άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες.




Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 18 προσκοπικά κατασκηνωτικά κέντρα. Η επιλογή της περιοχής κατασκευής των κέντρων γίνεται με βάση την ευελιξία πρόσβασης σε δασικά μονοπάτια, την κοντινή απόσταση από ιατρικό κέντρο και το χαρακτήρα επιβίωσης στη φύση στον οποίο βασίζεται η προσκοπική κίνηση.




Η χρήση  αυτών των καταφυγίων μπορεί να γίνει εξίσου από πρόσκοπους και  μη πρόσκοπους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα κατασκηνωτικά - εκπαιδευτικά κέντρα πρέπει να είναι τα ορμητήρια από όπου θα πρέπει να παίζεται και να ξεκινάει το Προσκοπικό παιχνίδι στο φυσικό του χώρο, την ύπαιθρο. 




Στα Χάνια Πηλίου βρίσκεται το παραδοσιακό Προσκοπικό κατασκηνωτικό και εκπαιδευτικό κέντρο «Κένταυρος». Το κατασκηνωτικό κέντρο χτίστηκε και διαμορφώθηκε με την φροντίδα πολλών Προσκόπων της Περιφέρειας Μαγνησίας μέχρι σήμερα.

Έχει την δυνατότητα να στεγάσει άνετα δύο κατασκηνώσεις τμημάτων. Μια στον υπαίθριο χώρο με όλα τα απαραίτητα κτίσματα, τουαλέτες, τραπεζαρία, κουζίνα, χώρος πυράς, υπαίθριος βατός χώρος σκηνών και μια στο στεγασμένο χώρο του κεντρικού κτιρίου εξοπλισμένο επίσης και αυτό με όλους τους απαραίτητους χώρους για κατασκήνωση, τουαλέτες, ντουζ, τραπεζαρία, κουζίνα και 2 χώρους ύπνου. Το κέντρο αυτό, την περίοδο του χειμώνα είναι ικανό να φιλοξενήσει 30 άτομα ενώ το καλοκαίρι με τη χρήση και του εξωτερικού χώρου έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 70 άτομα.




Τα παρόντα κτίρια του κατασκηνωτικού κέντρου παρ’ όλες τις ανέσεις τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικοδομικά προβλήματα.




Η παρούσα διπλωματική εργασία παραθέτει την πρόταση ανάπλασης του Προσκοπικού Κατασκηνωτικού Κέντρου «Κένταυρος» στα Χάνια Πηλίου, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του.  Μετά από προσωπική επιτόπια έρευνα στο χώρο αλλά και μελέτη, αποφασίστηκε  η αναδιαμόρφωση του Κέντρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των φιλοξενούμενων.