Δ059.19 | Το “τρίτο” δωμάτιο


Διπλωματική εργασία: Το “τρίτο” δωμάτιο - The Third Room
Φοιτητής: Νίκος Παναγιώτης Μάρκου
Επιβλέπων καθηγητής: Γεώργιος Α. Πανέτσος
Τμήμα: Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών 




Η  σύγχρονη πόλη έχει τα πάντα. Μπορώ να κάνω τα πάντα. Τι όμως στην πραγματικότητα κάνω;

Οι αρχιτεκτονικοί  χώροι κατευθύνουν και καθορίζουν την  ανθρώπινη διαβίωση και συμπεριφορά.  Από τη φύση τους δεν είναι απλά οι χώροι που αντιπροσωπεύουν  αλλά και οι σχέσεις που δημιουργούν με το περιβάλλον τους. Η κυριαρχία του λειτουργικού σχεδιασμού έχει οδηγήσει στο πρότυπο των  one type – one site αρχιτεκτονικών χώρων. Χώρων ομοιόμορφων και τυποποιημένων. Κατοικίες, βιβλιοθήκες, σχολικές μονάδες, γραφεία, καταστήματα, θέατρα , μουσεία είναι απολυτά διακριτές ανεξάρτητες μονάδες οι οποίες ενοποιούνται και επικοινωνούν μέσω των υποδομών της πόλης.
Τι θα συνέβαινε αν όλες οι λειτουργίες της πόλης ήταν ένα δωμάτιο μέσα στο σπίτι μου;  Ένα δωμάτιο που κάθε φορά που θα άνοιγα την πόρτα θα είχε διαφορετική λειτουργία; Ένα δωμάτιο που θα μπορούσε να ικανοποιεί πάντα τις ανάγκες μου και να με παροτρύνει σε νέες δραστηριότητες;




 Το concept  του “τρίτου δωματίου” αποτελεί την αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής που ξεπερνάει το πρότυπο one type-one site και αποπειράται την all types in one site αρχιτεκτονική. Μια αρχιτεκτονική που χρησιμοποιώντας την έννοια της συμπαγίας αναπτύσσει  στο ίδιο χωρικό σημείο παράλληλα τον ιδιαίτερο σχεδιασμό της κάθε τυπολογίας χώρου και  τις δημιουργούμενες σχέσεις, χωρίς να φοβάται την  χωρική μίξη όλων των  λειτουργιών που απαιτεί ο σύγχρονος τρόπος  διαβίωσης. Μία αρχιτεκτονική τυπολογία που συμπυκνώνει  την πόλη.  Μια αρχιτεκτονική που θα επηρεάζει τον περιβάλλοντα χώρο της και θα δίνει διέξοδο στην δημιουργία νέων τύπων συμπεριφορών και ανάπτυξης  κοινοτήτων.


Μια ασυνήθιστου μεγέθους και τυπολογίας  αρχιτεκτονική δομή αναπτύσσεται στην είσοδο της πόλης των Αθηνών. Κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχείο, αθλητικοί χώροι, θέατρο και πολλές άλλες λειτουργίες αναμειγνύονται, ενώνονται, διαφοροποιούνται, αλληλεπιδρούν, ανταγωνίζονται και συναγωνίζονται για να αποτελέσουν έναν  ολοκληρωμένο, λειτουργικό σύστημα διαβίωσης  όπου κάθε  λειτουργία είναι άμεσα προσβάσιμη  αποτελώντας το ιδιωτικό- κοινό-δημόσιο “τρίτο δωμάτιο” της κάθε κατοικίας της δομής αλλά και όλων των κατοικιών γύρω από αυτήν.




Το οικόπεδο εκτείνεται κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών ακριβώς πριν την είσοδο στο κέντρο της Αθήνας και οριοθετείται από την οδό Σπύρου Πάτση δυτικά και την Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως ανατολικά. Έχει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και τη Λεωφόρο Αθηνών. Επίσης από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με κυριότερη τη στάση μετρό του Κεραμεικού της μπλε γραμμής και τον προαστιακό σιδηρόδρομο ο όποιος περνάει κατά μήκος της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως ανατολικά του οικοπέδου.



Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο και περιβάλλεται από τους λόφους του Λεκανοπέδιου Αττικής. Στοιχεία που οδήγησαν στον οραματισμό μιας κατασκευής που μοιάζει με τους περιβάλλοντες λόφους. Ενός τεχνητού λόφου ο οποίος στην επιφάνειά του, στο πράσινο κομμάτι του, θα φιλοξενεί αυτόνομες κατοικίες ενώ στο εσωτερικό του, στο συμπαγές του, θα φιλοξενεί το “τρίτο δωμάτιο”, τη συμπυκνωμένη πόλη.
Το οικόπεδο έχει έκταση 45.000 τετραγωνικά μέτρα και σήμερα καλύπτει 12 οικοδομικά τετράγωνα και ένα δίκτυο δρόμων.