Δ013.22 | Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίων με κατοίκιση στα πρώην μεταλλεία Αταλάντης


Τίτλος: Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίων με κατοίκιση στα πρώην μεταλλεία Αταλάντης
Φοιτητές: Γεωργουλής Νικόλαος, Κούρτη Δήμητρα
Επιβλέπων: Πανηγύρης Κωστής
Σχολή: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2022




Ο περιβάλλοντας χώρος της περιοχής Βίβου Ροϊδίτσας στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Φθιώτιδας, λειτουργούσε ως χώρος μεταφοράς και φόρτωσης σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος που εξορυσσόταν από την περιοχή Τσούκα του Μαρτίνου Φθιώτιδας. Στο οικόπεδο είχαν χτιστεί -για την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεταλλείου- 5 κτίρια, 2 ενδιάμεσοι πυλώνες στήριξης του εναέριου σιδηροδρόμου και μία γέφυρα, τα οποία το 1997 και 1998, ανακηρύχθηκαν ως διατηρητέα. 




Η παρούσα διπλωματική διαπραγματεύεται τον τονισμό και την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς του οικοπέδου αλλά και του φυσικού του τοπίου, το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 




Επιπλέον, ο χώρος διεξαγωγής σεμιναρίων –κατά κύριο λόγο μακράς διάρκειας- που θα δημιουργηθεί ευνοείται από την τοποθεσία του οικοπέδου καθώς είναι εύκολα προσβάσιμος από την Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας. Στον χώρο αυτό οι επισκέπτες (τοπική κοινότητα, εργαζόμενοι εργοστασίων, μαθητές- ακαδημαϊκοί, επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό) έχουν την δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στη φύση αλλά ταυτόχρονα κιόλας να κοινωνικοποιηθούν και να συναναστραφούν με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα. 


Η συναναστροφή αυτή, πέρα από το κομμάτι των σεμιναρίων θα μπορεί να συνεχιστεί και σε πιο ατομικές δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξουν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους (υπαίθριες και μη δραστηριότητες), αλλά και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασής τους (ύπνος). Για αυτό το λόγο για την κατοίκιση προτείνονται δύο διαφορετικές τυπολογίες. Η πρώτη αποτελεί μία συλλογική κατοίκιση των επισκεπτών με 9 κλίνες στην ίδια κατοικία και η δεύτερη μια πιο ιδιωτική κατοίκιση, με 2 κλίνες ανά κατοικία.  

Στο χώρο του οικοπέδου εκτός από τα εργαστήρια και τις κατοικίες παρευρίσκονται επίσης ένας χώρος υποδοχής με τουαλέτες και αποθήκη, χώρος για υπαίθριες δραστηριότητες και εκδηλώσεις με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, υπαίθρια κουζίνα και τουαλέτες, υπαίθριο αμφιθέατρο, χώρος αναψυχής με εστιατόριο και καφετέρια, πωλητήριο τοπικών προϊόντων, χώρος περιοδικών εκθέσεων, αναγνωστήριο με αίθουσες εργαστηρίων αλλά και διαδρομή για περίπατο.