ΕΡ004.21 | Snowfall House στα Καλάβρυτα Αχαΐας

Τίτλος: Snowfall House
Τόπος: Καλάβρυτα Αχαΐας
Έτος: 2021

Αρχιτεκτονική μελέτη & Interior Design: dotn Design Over The Norms
3D Rendering: Studiotaf
Το Snowfall House βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 4000 τετραγωνικών μέτρων στο δάσος του ορεινού Χελμού, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Σε υψόμετρο των 1200 μέτρων και με προσανατολισμό προς το Νότο, αναζητά την ζεστασιά του ηλιακού φωτός. 
Η κύρια κατοικία φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια και η προσαρμοσμένη σουίτα φιλοξενίας προσφέρει ευελιξία για δύο ακόμη άτομα. Η νότια όψη, επεκτείνεται προς τα παρθένα δάση, προσφέροντας υπέροχη θέα και άμεσα φυσικό φως. Το βόρειο τμήμα του συγκροτήματος δημιουργεί μια προστασία συρρικνώνοντας και περιορίζοντας το μονοπάτι του βόρειου ανέμου. 


Ο εξωτερικός χώρος μεταξύ των δύο όγκων του κτίσματος, σκιάζεται από τον επάνω όροφο του σπιτιού, δημιουργώντας μια σκεπαστή αυλή για τις μέρες και τις νύχτες που φυσάει. 
Η διαδικασία σχεδιασμού ξεκίνησε από την ιδέα ενός βραχώδους σπιτιού που καλύπτεται από μια έντονη χιονόπτωση. Το σπίτι κατά την διάρκεια του χειμώνα φοράει ένα λευκό μανδύα που παραμένει «λευκός» κατά το υπόλοιπο του έτους λόγω των ψυχρών βοριάδων θυμίζοντας τα παγωμένα μέρη που αρνούνται να λιώσουν στις πλαγιές των βουνών. 

    Κάτοψη Ισογείου

    Κάτοψη Ορόφου


Η περιβαλλοντολογική μας ενσυναίσθηση, μας οδήγησε στην σχεδίαση ενός ομαλά ενταγμένου κτιρίου στην δομή του τοπίου. Τόσο το κτίριο όσο και οι κάτοικοί του συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον καθώς προσπαθούμε να αποφύγουμε την παρέμβαση στη φύση. Η χρήση φυσικών υλικών όπως ξύλο και πέτρα, επιτυγχάνουν την άμεση πρόσβαση στο έδαφος χωρίς τεχνητή μετάβαση και η απόκρυψη των οχημάτων στο υπόγειο του σπιτιού αποδεικνύει την οικολογική μας προσέγγιση.