ΕΡ006.21 | Κατοικία στη Λεμεσό



Project Name: Κατοικία στην Λεμεσό
E-mail: info@vassiliades-architects.com
Firm Location: Λεμεσός, Κύπρος

Completion Year: 2021
Gross Built Area: 210 τ.μ.
Project location: Λεμεσός, Κύπρος

Photo credits: Giorgos Charalambous Photography       
Photographer’s website: https://gcharal.wixsite.com/giorgoscharalambous
Photographer’s e-mail: gcharalambous18@gmail.com

Design Team: Γιώργος Βασιλειάδης, Στάλλη Ταλέα, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης
Engineering: Χριστάκης Αβρααμίδης
Consultants: P&E Consulting Engineers Ltd, Σάββας Αριστείδου
Contractor: Μιχάλης Αγαθοκλέους
 



Σε αυτή την κατοικία στη Λεμεσό, ο σχεδιασμός ταυτίστηκε με μοντερνιστικά πρότυπα ενώ παράλληλα έγιναν μινιμαλιστικές μορφολογικές επιλογές, με στόχο να ξεχωρίσουν τα αρχιτεκτονικά της χαρακτηριστικά, κάτι που οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα χωρίς διακοσμήσεις και υπερβολές.
Η σύνθεση βασίζεται στην μίξη δύο κύριων γραμμικών όγκων, που διαχωρίζονται με βάση την λειτουργία τους και το υλικό τους – λευκό χρώμα για τους κοινόχρηστους, εμφανές σκυρόδεμα για τους ιδιωτικούς, αποτελεί την κεντρική ιδέα του έργου. Αυτή η γραμμικότητα της γεωμετρίας των όγκων, διατηρείται και στην μορφή της πισίνας, η οποία έχει τις ίδιες ορθογωνικές αναλογίες. Η παλέτα των υλικών που χρησιμοποιήθηκε, είναι επίσης λιτή και ειλικρινής με την εκτεταμένη χρήση εμφανούς σκυροδέματος, ενώ η χρήση ξύλινων περσιδών και της ξύλινης σκάλας έρχονται να προσθέσουν μία πιο «ζεστή» πινελιά στο κατά τα άλλα αυστηρό σχεδιασμό. Όπου ήταν δυνατό στους εσωτερικούς χώρους, λ.χ. στην κουζίνα, χρησιμοποιήθηκε η ίδια παλέτα υλικών, δηλαδή λευκό, ξύλο και σκυρόδεμα, θέλοντας να δοθεί μία σχεδιαστική συνέπεια στο σύνολο του κτιρίου.




Η διάταξη των χώρων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται η μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα στους χρήστες από την πλευρά του δρόμου, ενώ παράλληλα να ανοίγεται προς τον νότο εκμεταλλευόμενη τον φυσικό φωτισμό και την ηλιακή ενέργεια. Σημαντικό σχεδιαστικό εργαλείο αποτέλεσε η βιοκλιματική προσέγγιση στο σχεδιασμό, που οδήγησε σε ένα κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEB). Εφαρμόστηκαν πρακτικές παθητικού ηλιασμού και ηλιοπροστασίας, οι οποίες εκφράστηκαν μέσω της ογκοπλασίας του κτιρίου. Συγκεκριμένα, ο όγκος από σκυρόδεμα έχει διττό ρόλο, αφού πέραν της μορφολογικής σηματοδότησης του έργου, λειτουργεί και ως συσκευή παθητικής ηλιοπροστασίας του, αφού προβάλλεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται οι χώροι του ισογείου. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στον φυσικό αερισμό του κτιρίου, αφού μέσω της διάταξης των ανοιγμάτων εξασφαλίζεται ο διαμπερής αερισμός του κτιρίου στην πλειονότητα των χώρων. Μέρος της σύνθεσης αποτελεί και η δημιουργία ενός μικρού αίθριου στο ισόγειο, το οποίο βελτιώνει τις συνθήκες διάχυτου φυσικού φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων και ευνοεί τις προϋποθέσεις διαμπερούς αερισμού. Η ολιστική προσέγγιση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό του κτιρίου, συμπληρώνεται από τα ενεργητικά συστήματα που τοποθετήθηκαν (φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 3kW και ηλιακό θερμικό σύστημα για την παροχή ζεστού νερού χρήσης), τα οποία έρχονται να δράσουν συμπληρωματικά στο παθητικό χαρακτήρα του κτιρίου.














    ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

    ΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ

    ΤΟΜΗ Α-Α

    ΤΟΜΗ Β-Β